Възможно ли е кучето да яде повече от стрес?

куче стресирано Снимка: iStock

Х ората имаме широк емоционален спектър, вариращ от прости чувства като щастие и радост, до по-сложни като съжаление. За нас не е необичайно да имаме саморазрушително поведение, като преяждане от стрес, което се случва, когато емоциите ни вземат връх. А според редица проучвания, яденето на мазни и сладки храни действително намалява чувството на стрес! Но дали същото важи и за нашите домашни любимци?

Кучетата имат далеч по-ограничен емоционален диапазон, като се предполага, че той е подобен на този на двегодишно дете. Въпреки че не са способни на по-сложни чувства обаче, четириногите ни другари все пак могат да се стресират и да изпитват емоционален смут от време на време. Но моделите им на хранене, влияят ли се от стреса? И дали косматите ни другари, също като нас, са склонни да хапват повече, когато нещо ги тревожи?

куче стресираноСнимка: iStock

Краткият отговор е да,

Dogsandcats.bg

кучетата могат да ядат повече и то нездравословна за тях храна, за да облекчат негативните емоции. Всъщност, предизвиканото от стрес преяждане е свързано със затлъстяването при четириногите, а и при други животни. 

Какво е стресово хранене?

Храненето под стрес или емоционалното хранене описва модел на прекомерно приемане на храна с цел справяне със стресова ситуация. То се проявява по различни начини – от хапване на нещо сладко след натоварен работен ден, до цяла кутия сладолед след раздяла или скарване с приятел.

куче стресираноСнимка: iStock

Храненето, предизвикано от стрес, може да има дълготрайни последици за здравето, твърдят специалистите. Това е нездравословна стратегия, която само влошава ситуацията. Хроничното стресово хранене води до затлъстяване, което понижава самочувствието, карайки ви буквано да се тъпчете още повече. Така се стига до порочен кръг, а изходът от него изисква много и силна воля.

куче стресираноСнимка: iStock

Възможно ли е кучето ми да яде повече от стрес?

Да, кучетата също се хранят повече от стрес, когато се чувстват зле или нещо ги тревожи. За разлика от хората обаче, четириногите не подбират какво да сложат в уста! Ненаситният апетит, който е отклонение от нормата, е основен признак на емоционално предизвиканото ядене при четириногите. Или с други думи, ако питомецът ви яде два пъти повече от обикновено, то вероятно е стресиран и използва яденето като отдушник.

куче стресираноСнимка: iStock

Какви емоции предизвикват стресовото хранене при кучетата?

Подобно на хората, кучетата се хранят повече, водени от стрес, когато са претоварени с негативни емоции. В тези моменти храната се превръща в механизъм за справяне, който им помага да преодолеят тези неприятни чувства. Някои от емоциите, които могат да доведат до този тип хранене, включват:

  • Претоварване/стрес
  • Скука
  • Безпокойство
  • Депресия

Кучетата също се чувстват депресирани, но как ще реагират зависи от индивидуалната им личност. Някои четириноги ядат повече, докато други дори не докосват паничката си. 

куче стресираноСнимка: iStock

В заключение, не реагирайте твърде остро, ако забележите, че кучето ви яде повече от нормално. Храненето под стрес е естествен начин, който вашият питомец използва, за да отработи неприятните емоции. Но ако това излезе извън контрол, може да се наложи да се консултирате със специалист, който да ви помогне да установите причината за стреса. 

куче стресираноСнимка: iStock

 

Виж още