8 от най-популярните работни породи кучета

ротвайлер Снимка: iStock

Р аботната група е пълна с невероятни кучета, които са били развъждани, за да помагат в живота на своите собственици. Тези всеотдайни другари са били отглеждани за различна дейност – от охрана на имоти, през теглене на шейни и колички, до извършване на водни и лавинни спасявания. Всички те са интелигентни, активни и лоялни четириноги, които се превръщат и в перфектни домашни любимци, стига да попаднат в правилния дом! 

Предлагаме ви заедно да разгледаме осем от най-популярните работни породи, класирани от Американския киноложки клуб. 

Боксерите са немска работна порода кучета, използвана главно за охрана. Всъщност, те са едни от първите четириноги, избрани за полицейско обучение в Германия. Енергични, интелигентни и търпеливи, Боксерите са чудесни спътници за активни семейства. Справят се добре около деца, но изискват ранно обучение и социализация.

БоксерСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Ротвайлерите са може би една от най-известните породи, използвани за охрана – занимание, за което са били и селектирани. Те са интелигентни, лоялни и уверени четириноги, които се свързват дълбоко със семейството си, а към непознати са предпазливи и резервирани. Освен работата като пазачи, те също са били използвани като универсални селскостопански кучета, за пастирство и теглене на каруци.

Сибирското хъски е северна порода, произхождаща от Русия. Представителите й са може би най-известни с приключенията си като кучета за впряг. Те са относително независими четириноги, които са много активни и се адаптират най-добре в дом, където могат да им осигурят адекватни физически и ментални упражнения. 

Сибирско хъскиСнимка: iStock

Доберманите са бдителни и лоялни спътници, отглеждани за охрана, полицейска и военна работа. Те са интелигентни и активни кучета, които се нуждаят да бъдат заети, за да се впишат като подходящи семейни компаньони. Въпреки това те са сравнително лесни за обучение и се наслаждават искрено на времето, прекарано с любимите си човеци.

Една от най-едрите породи кучета, Немският дог всъщност принадлежи към семейството на мастифите. Първоначално са отглеждани като ловни кучета за преследване на диви свине и друг едър дивеч. И въпреки че размерът им действително е внушителен, тези симпатични гиганти са известни с нежния си, леко шантав и кротък нрав. Енергични и забавни кучета, винаги готови да обичат и да се забавляват със семейството си.

Немски догСнимка: iStock

Мастифът е голяма работна порода кучета, добродушни, благородни и смели. В миналото са използвани за различни кървави спортове, които, за щастие, са забранени и днес са по-популярни като лоялни семейни другари и пазители. 

Неаполитански мастифСнимка: iStock

Известни като нежни гиганти, за тях се знае, че се справят много добре с малки деца. 

Бернският зененхунд е любяща, привързана порода, чиито представители първоначално са използвани за обща селскостопанска работа, включваща пастирство и теглене. Те са спокойни кучета, които, въпреки размера си, са страхотни спътници за малки деца и се разбират добре с други домашни любимци. 

Бернски зененхундСнимка: iStock

Симпатични гиганти, известни с кроткия си, дружелюбен и любящ нрав. В миналото са отглеждани като животоспасяващи водни спасители и все още изпълняват тази си задача и днес. Лоялни, привързани и послушни, те са чудесни спътници за семейства с деца.

НюфаундлендСнимка: iStock

 

Виж още