Колко често е добре да почистваме ушите на кучето си

куче ухо почистване Снимка: iStock

У шните инфекции са втората най-често срещана причина стопаните на четириноги да ги водят на преглед при ветеринарен лекар. Това прави грижата за тази чувствителна зона на домашния ви любимец приоритетна за всеки собственик, пишат от Vetstreet.

Мнозина от вас може би се питат – колко често е най-добре да почистваме ушите на кучето си у дома? Недостатъчната грижа може да доведе до развитие на инфекция, причинена от натрупване на дрожди и бактерии. От друга страна обаче, прекомерното почистване също не е препоръчително – то може да увреди естественото състояние на вътрешността на ушите и да доведе до дразнене. За това, специалистите съветват: почиствайте ушите на кучето си само, когато те ви се виждат „мръсни“.

куче ухо почистванеСнимка: iStock

Продължителността на времето, необходимо на ушите на кучето ви да се замърсят, зависи от породата, вида на козината, нивото на активност, производството на естествен восък (с него е покрита вътрешната част на ушите на животните) и дори – влажността навън! С други думи – това е преценка, която варира при всеки домашен любимец. 

Dogsandcats.bg

Ветеринарните лекари в Banfield препоръчват почистване веднъж месечно като основно правило за кучета с „нормални“ уши. Четириногите, които плуват, търкалят се в мръсотията или са предразположени към инфекции, може да се нуждаят от повече и по-често внимание в тази зона. 

куче ухо почистванеСнимка: iStock

Как да установим, че ушите на кучето ни са за почистване?

Проверявайте ушите на домашния си любимец всеки път, когато го къпете или след енергична игра навън, включваща плуване, например. Едно обикновено избръсване на външното ухо (частта, която се вижда) и ушната мида (ушната капачка) обикновено е съвсем достатъчно за леко замърсени уши. Нанесете малко количество подходящ продукт, одобрен от ветеринарния ви лекар, върху памучен тампон и просто почистете внимателно леснодостъпните външни части на ушите на животното.

За да определите дали не е време за по-дълбоко почистване, повдигнете леко ушната мида и погледнете вътре. Забелязвате ли мръсотия или излишно кафяво натрупване във вътрешното ухо? Ако е така, може би е време да предприемете по-щателна работа, като този път идеята е да почистите L-образния хоризонтален ушен канал. Този тип почистване е по-специфичен, така че ако не сте уверени в себе си, може би е по-добре да оставите това на ветеринарния си лекар или специализиран грумър. Преди да пристъпите към тази процедура, важно е и да сте уверени, че животното не страда от ушна инфекция. 

куче ухо почистванеСнимка: iStock

Признаците на ушна инфекция (заедно със замърсяване и секрет) включват: 

  • Миризма от ушите
  • Пуритичен секрет (гной) или кръв
  • Прекомерно чесане, лапане или триене на ушите
  • Силно клатене на главата или „щракане на ушите“
  • Зачервяване и/или подуване на ушната мида или ушния канал
  • Чувствителност или болка при докосване на ушите

Вижте още: Ушни инфекции при кучетата

Уверете се, че кучето ви винаги остава с положителни асоциации, когато става дума за почистване на ушите му. Така то няма да реагира зле на процедурата в бъдеще. А ако имате съмнения или нещо ви тревожи, най-добре е да се консултирате с ветеринарния си лекар. 

куче ухо почистванеСнимка: iStock

Вижте още: Какво да правим, ако на кучето му влезе вода в ухото

 

 

Виж още