Защо кучетата обичат хората

куче човек Снимка: iStock

Х ората не поставяме под въпрос способността си да обичаме домашните си любимци. Ние храним кучето си, играем си с него, излизаме на разходки, отделяме време за игри и дресура, структурираме графика си спрямо неговите нужди, купуваме му пискащи играчки и без срам му разкриваме най-съкровените си тайни… Как обаче можем да сме сигурни, че косматият ни другар таи същите чувства към нас?

куче човекСнимка: iStock

Години наред учени и специалисти по поведение на животните проучват дали кучетата имат способността да отвръщат на любовта на стопаните си. И дали не действаме антропоморфно, когато интерпретираме поведението на четириногия ни другар, рамкирайки го в човешките понятия за любов?

Любовта – силна връзка, проява на привързаност и желание да бъдеш винаги до обекта на чувствата си.

Dogsandcats.bg

Поне това е дефиницията, с която всички ние сме свикнали. Но дали не е също толкова любов, когато кучето отпуска глава на корема ви, докато правите сутрешните си упражнения? Или когато ви поздравява с леко глуповатата си усмивка, независимо дали сте били до близкия магазин или сте отсъствали седмица? А не проявява ли обич животното, когато стои тихо до вас, докато сте болни, потиснати или просто имате лош ден?

куче човекСнимка: iStock

Това е в гените им

Едно от последните проучвания по темата се фокусира върху склонността на домашните ни любимци да се взират право в очите ни, изразявайки по този начин обич и преданост. Макар да знаем, че вълците са дивите прародители на кучетата, продължителният зрителен контакт не е характерен за техния вид. Един вълк никога няма да ви погледне в очите, бъдете сигурни! Изследователите са открили, че по време на опитомяването на четириногите, те са развили специфичен лицев мускул, който им позволява да повдигат интензивно вътрешната си вежда. Звучи невероятно, но теорията е, че този мускул се е развил, благодарение на мотивацията на кучетата да установяват зрителен контакт с хората. Нещо, което те практикуват, когато имат нужда от помощ при решаване на даден проблем или трябва да преценят кога комуникацията от страна на стопаните им е насочена към тях.

куче човекСнимка: iStock

Положителни мозъчни вълни

Кучетата са силно зависими от мощното си, забележително обоняние, благодарение на което се ориентират в света около себе си. Използвайки това знание, учените решили да измерят реакцията на кучешкия мозък спрямо миризмата на познати и непознати им хора и други себеподобни. След серия от проведени експерименти, включващи апарат за магнитен резонанс, са проследени реакциите на четириногите към пет различни аромата. И няма съмнение – най-силна е тя щом животните долавяли аромата на стопаните си. „Това предоставя важни указания за значението на хората в живота на кучетата“, заключават изследователите.

Друго изследване на реакциите на кучешкия и човешкия мозък се фокусира върху звуците, издавани от хората и кучетата. Благодарение на него учените са забелязали, че човешкият и кучешкият мозък реагират по подобен начин на натоварени с емоции звуци. Тези подобни реакции, смятат учените, показват силна способност за предаване на различните емоции между нашите два вида. 

куче човекСнимка: iStock

Любовен хормон

Окситоцинът, известен като хормона на любовта, се отделя при взаимодействие между хората и кучетата. Учените са установили, че този хормон повишава социалната мотивация при четириногите и това обуславя желанието им да се приближават и да си взаимодействат – както с други четириноги, така и със своите човешки партньори.

Клайв Уин, психолог и основател на Canine Science Collaboratory в Държавния университет на Аризона, е автор на книга, наречена „Кучето е любов: защо и как вашето куче ви обича“. В интервю за The Washington Post, запитан дали е убеден, че кучето му го обича, той споделя:

„Знам, че понякога Ксефос (кучето му), просто иска вечеря. Но до голяма степен съм убеден, че това далеч не обхваща цялостната картина. Защото знам, че тя чувства връзката си с мен. Връзка, толкова реална, колкото всяка друга връзка, която даден човек в живота ми може да изпита към мен“. 

куче човекСнимка: iStock

Не казвам, че човешката и кучешката обич са еднакви. Просто съм на мнение, че има доста прилики между това как четириногите и хората формират силни емоционални връзки. Така че да, смятам, че е достатъчно честно да използваме думата любов“.

А що се отнася до нас, отговорът на това дали и защо кучето ни обича, би следвало е съвсем прост. Защото се крие в щастието, което животното ни носи. Замислете се, не можете да си представите какво би било да живеете без домашен любимец нали? 

 

Виж още