Защо кучетата ревнуват от бебетата

бебе и куче Снимка: iStock

К учетата са изключително лоялни членове на семейството ни и точно като хората могат да изпитат различни емоции, включително ревност. Това прави впечатление при определени житейски ситуации, свързани с промяна в обичайната рутина на стопанина им, като появата на новородено бебе, например. Като се има предвид, че косматите ни другари са социални животни, които се нуждаят от ежедневно взаимодействие, фактът, че друго същество изглежда получава цялото внимание на любимия им човек, може да ги накара да се почувстват изоставени. 

Появата на бебе в дома променя динамиката на глутницата, както и семейния ви график, за това и четириногият ви другар се нуждае от много внимание и време, за да се пренастрои.

Коренът на поведението

Скорошни проучвания по темата потвърждават, че кучетата действително изпитват ревност, когато стопаните им демонстрират привързаност към други животни, нов партньор, деца и дори неодушевени предмети. Точно както по-големите братя или сестри изпитват разнопосочни чувства, когато родителите им се приберат у дома с новороденото им братче или сестричка, кучетата могат да изпитат същата емоция на ревност. Особено ако чувстват, че трябва да се състезават за вашето внимание. 

Dogsandcats.bg

бебе и кучеСнимка: iStock

Въпреки че са опитомени преди хиляди години, не бива да забравяме, че част от поведението на далечните роднини или предци на домашните ни любимци се е запазило и до днес. А що се отнася до йерархията в глутницата, то обяснено най-просто – появата на ново попълнение може да застраши ресурсите на останалите й членове.

Дори братята и сестрите на опитомените кучета понякога стават териториални и се карат за храна, лакомства, играчки или вниманието на стопаните си. Ето защо е изключително важно да сте добре информирани относно кучешката ревност и да предприемете необходимите стъпки, за да сте сигурни, че новият член на семейството ви и домашният любимец могат да съжителстват заедно, безпроблемно и щастливо.

Друга причина кучетата да ревнуват е, че те всъщност не знаят как да се държат с новото бебе. Това често ги кара да се чувстват объркани и изоставени, дори ако иначе биха реагирали положително на появата му, подобно на останалите членове на семейството.

куче и бебеСнимка: iStock

Какво можем да направим, за да установим хармония в дома си?

Излишно е да казваме, че ревнивото поведение не бива да се насърчава. Вместо това трябва да предприемете стъпки за отстраняването му, за да се гарантира безопасността и щастието на всички. Първо, важно е да признаете, че независимо от породата и размера на вашия питомец, той може да започне да ревнува от новороденото ви бебе. Тази реакция е по-често срещана при мъжките кучета, а шансовете за появата на ревност се увеличават още повече, ако животното не е кастрирано/стерилизирано.

Второ, ако вече сте наясно с ревнивите признаци или навици на питомеца си (ръмжене, когато друго куче се приближи до вас, например) и смятате, че тези реакции могат да създадат опасна ситуация за най-малкия член на семейството ви, консултирайте се с професионалист. Ако планирате ремонт или пренареждане на мебелите в дома си, добре е това да се направи няколко месеца по-рано, за да има кучето ви достатъчно време да се приспособи към промените. 

бебе и кучеСнимка: iStock

Ако кучето ви има свое любимо място за спане или игра, уверете се, че не оставяте там никакви бебешки неща, за да сте сигурни, че домашният ви любимец няма да се почувства така, сякаш е излишен. Когато представяте бебето на кучето си, постарайте се да сте максимално спокойни, тъй като четириногото ще усети и отрази всички ваши емоции. Не забравяйте да установите граници и никога не оставяйте кучето и бебето си в една стая без надзор. 

Помогнете на кучето си да усети, че все още е част от семейството ви!

Обръщайте много внимание на кучето си, особено през първите няколко месеца, за да сте сигурни, че то знае, че все още го обичате. Когато излизате на разходка с бебето в количката, вземете и домашния любимец със себе си. Когато храните бебето, почерпете косматия си другар с допълнително лакомство. Когато играете с бебето си, опитайте се едновременно да хвърлите играчка и на кучето си, за да не се чувства изоставено. Не пестете хваленето, галенето и поощренията, за да помогнете на косматия си другар да асоциира бебето с положителни емоции. И накрая, опитайте се да отделяте поне малко време дневно (знаем, че е трудно), за да прекарате качествено време с вашия домашен любимец. За него това значи много, бъдете сигурни!

бебе и кучеСнимка: iStock

В заключение, независимо дали имате нов партньор, ново куче или бебе у дома, вашият домашен любимец може да изпита ревност и дори да изпадне в депресия. За да гарантиране безопасното и щастливо съжителство между всички у дома, от решаващо значение е да бъдете добре информирани и подготвени за възможните промени в поведението на косматия ви другар. 

 

Виж още