Защо кучето ни става шумно по време на онлайн срещи

куче компютър Снимка: iStock

П о време на пандемията онлайн срещите с включена камера се превърнаха в обичаен начин на комуникация. Независимо дали е по работа или разговаряме с приятелите или семейството си, виртуалните събирания несъмнено правят живота ни много по-лесен. Но, вярваме, ще се съгласите с нас, едва ли има нещо по-досадно от прекъсванията, които сме принудени да правим заради домашния си любимец. 

Защо кучетата сякаш винаги искат да се намесят, когато водим онлайн разговор?

Това е въпрос, който няма един прост отговор. Въпреки това, най-вероятните възможности са, че кучето ви е развълнувано или разочаровано и иска вашето внимание. Докато сме във видеосреща, ние сме доста ангажирани и фокусирани. Домашният любимец може би реагира на вашия тон и енергия по време на срещата, искайки да се включи в забавлението и неразбирайки защо гледате този глупав екран, а не искате да играете с него.  

куче компютърСнимка: iStock

От друга страна, ако се замислите, когато кучето ви лае, докато сте във важен разговор, то има тенденция поведението му веднага да привлече вниманието ви, нали? И тази ви реакция всъщност спомага за засилване на джафкането на животното, защото то осъзнава, че чрез вокализацията си има силата да измести вниманието ви от екрана пред вас. Някои кучета реагират и на непознатите гласове, които чуват (ако сте на високоговорител).

Dogsandcats.bg

Ако и на вас се е случвало да се чудите как да излезете от ситуация, при която точно по време на презентацията на шефа ви, кучето се сеща, че е време да ви донесе любимата си играчка за игра, да лае и хленчи, то знаете за какво говорим! Нека заедно разберем защо четириногите винаги стават толкова шумни, когато включим камерата на компютъра си и как можем да накараме косматия си другар да бъде малко по-тих, когато сме в онлайн среща. 

  • Осигурете му достатъчно внимание и упражнения

Куче, което иска храна, внимание или дава знак, че иска да излезе до тоалетна, няма да се поколебае да изяви нуждите си с взискателно поведение като лай, хленчене или скимтене. И това е невероятно разсейващо по време на среща! Разбира се, винаги остава варианта да заглушите микрофона си, така че никой от колегите ви да не бъде обезпокоен от поведението на животното. Но за вас ще бъде невъзможно да се фокусирате. 

куче компютърСнимка: iStock

Очевидното решение тук е да се погрижите за всичко, от което домашният ви любимец може да има нужда, предварително. Ако срещата ви, например, е около обичайното време за хранене на питомеца ви, дайте му да хапне малко по-рано, вместо да разчитате, че той търпеливо и разбиращо ще изчака, докато приключите. Една разходка преди началото на срещата ще осигури на четириногото възможността да свърши нуждите си, като същевременно се раздвижи. Ако дадете шанс на животното да изгори излишната енергия, то е много по-вероятно да бъде по-спокойно в часовете след това.

  • Включете играчките в действие

Вашето куче не разбира, че вие имате видео среща или разговор с колегите си. От негова гледна точка, вие просто го игнорирате и това не е никак забавно! Вместо това, дайте на животното нещо, с което да запълни времето си. Ако вниманието му е заето с друга вълнуваща дейност, то няма да има чак такъв проблем с това, че стоите близо час, залепени за компютъра си. 

куче компютърСнимка: iStock

  • Ангажирайте ума на домашния си любимец

Хранителните пъзели и интерактивните играчки (тип конг, със скрито вътре лакомство) са добър начин да предизвикате ума на кучето си, докато се опитва да стигне до скритата вътре награда. 

  • Тренирайте команда за тишина

Дори и да сте ангажирали максимално кучето си по време на видеоразговора, то пак може да лае. Независимо дали е развълнувано от преминаваща наблизо кола или иска да ви алармира, че съседите ви са си поръчали пица, а доставчикът вече е на етажа, шумното джафкане на животното едва ли ще ви се размине само, защото имате онлайн среща. За тези случаи би било полезно, ако отделите време по време на обучението на питомеца си, за да го научите на командата „тихо“. Сигнал, който му казва, че е време да спре да лае.

  • Изпратете кучето си на мястото му

И накрая, осигурете на кучето си възможност за почивка, докато вие сте заети онлайн. Изпратете го на мястото му (леглото или клетката), докато видеообаждането ви приключи. Ако сте използвали положителни техники за обучение, за да научите това поведение, вашето куче ще е изградило чудесни асоциации със свето местенце и ще бъде доволно да прекарва времето си там. 

куче компютърСнимка: iStock

 

Виж още