Защо най-често кучетата накуцват

куче Снимка: iStock

П одобно на нас, и домашните ни любимци накуцват по различни причини. Различното спрямо хората обаче е, че косматите ни приятели не могат да ни кажат сами какво се е случило и къде ги боли с помощта на думи. За това – чрез езика на тялото и различните сигнали, които ни дава животното, трябва да разберем това сами.

Най-ценният ни ресурс за определяне причината за куцане на кучето ни е консултацията с ветеринарен лекар. Преди да се обадите на специалист и да насрочите час за консултация обаче, за всеки стопанин на четириного би било полезно за знае кои са най-често срещаните причини за накуцване при четириногите, какво да очакваме от прегледа при лекаря и кога накуцването на любимеца ни се категоризира като спешен случай.

кучеСнимка: iStock

Постепенно или внезапно накуцване

При кучетата има два вида накуцване: постепенно и внезапно. При първия случай куцането се случва бавно – с течение на времето. Внезапните накуцвания се случват бързо, както подсказва и името им, обикновено след нараняване или травма. 

Dogsandcats.bg

Ако можете да направите разлика между двата вида, то ще бъдете по-адекватни в преценката си и ще знаете как да опишете проблема по-добре на ветеринарния ви лекар. А това неминуемо ще бъде полезно за поставяне на точната диагноза и подходящо лечение. 

По принцип, постепенното накуцване се причинява от основно, хронично или дегенеративно състояние като остероартрит или дисплазия, информират от American Kennel Club (AKC). 

Oт друга страна, внезапното накуцване обикновено се причинява от нараняване или травма. 

Независимо към кой от двата вида се отнася куцането на вашия домашен любимец, не бива да отлагате прегледа при ветеринарния си лекар. Някои причини, които са в основата на постепенното накуцване като рак на костите и тазобедрена дисплазия могат да бъдат лекувани по-ефективно ако се диагностицират по-рано, отколкото ако бъдат хванати на по-късен етап. 

Кога трябва да се свържем с ветеринарния ни лекар?

Като цяло винаги е по-добре да „играете на сигурно“ и да насрочите среща с ветеринаря си, ако забележите при косматия си приятел накуцване, което продължава повече от няколко минути. В някои случаи накуцването може да изчезне само до няколко часа или една нощ, но в при други проблемът може да се задълбочи и да се наложи спешна лекарска намеса.

кучеСнимка: iStock

Счупените кости или разместените стави изискват незабавна реакция и посещение при специалист, а увреждането на нервите на животното може да е знак за по-сериозно неврологично състояние или гръбначно увреждане. Следете за симптоми като:

  • Увиснали или разместени крайници
  • Подуване
  • Горещи крайници
  • Очевидно счупване на крака, който стои под неестествен ъгъл

Чести причини за поява на куцане при кучетата

Куцането при домашните ни любимци е често срещано ветеринарно оплакване. Има огромен набор от възможни причини за появата му, вариращи от хронични състояния до травми. Можем да разделим най-честите ситуации, при които възниква накуцване на няколко основни категории:

  • Травми на лапите

Ако някога сте стъпвали на парче стъкло, тогава знаете какво е чувството да имаш нещо остро, забито в крака си. Чужди тела като стъкло, пирони, пръчки, тръни, бодли или нещо друго, чието място не е трябва да бъде там, нараняват лапите на косматия ви приятел. Подобни травми правят ходенето неудобно и болезнено, като бързо могат да доведат до инфекции. 

куче лапаСнимка: iStock

Ужилвания или ухапвания от насекоми и животни също могат да причинят накуцване, същото се отнася и за разкъсвания, счупени нокти на краката, изгаряния, измръзване или синини. Ще познаете, че има нещо забито в лапата на домашния ви любимец, ако той често се спира и облизва нараненото място. 

  • Ставни заболявания

Някои състояния причиняват постепенно износване на ставите и опорно-двигателния апарат. А това води до накуцване. 

Остеоартрит, тазобедрена дисплазия, лакетна дисплазия, пателарна луксация, лигаментна болест, заболяване на междупрешленните дискове и дисекани на остеохондрит (ОКР) - всички те могат да причинят накуцване на някой от засегнатите крайници.

Инфекции като лаймска болест също причиняват болки в ставите и накуцване, което е само още една причина да се грижите за редовното – вътрешно и външно – обезпаразитяване на домашния ви любимец. 

Ако четириногия ви другар е диагностициран с артрит или страда от дисплазия, вашият ветеринарен лекар най-вероятно ще ви изпише медикаменти и добавки на основата на глюкозамин и хондроитин.

  • Костни заболявания

Някои медицински състояния засягат костите на крайниците на вашия домашен любимец. При по-младите кучета, особено представителите на по-едрите породи, могат да се развият състояния като хипертрофична остеодистрофия и паностеит, които правят ходенето болезнено. Някои видове рак, като остеосаркома, също засягат костите и изискват бърза диагностика за започване на лечение.

  • Наранявания и травми

Раните и травмите са най-очевидните причини за накуцване при кучетата. От автомобилни катастрофи до спортни наранявания, нашите домашни любимци често не са особено внимателни и са изложени на богата гама от травми – точно както и ние. 

куче лапаСнимка: iStock

Счупени кости, фрактури, изкълчвания, разкъсвания на връзки, травми на ставите и гръбначни наранявания – всичко това може да причини от умерено до тежко накуцване при домашните ни любимци. А в някои по-тежки случаи, животното може дори да не може да използва засегнатия си крак. 

Независимо какво е естеството на нараняването, домашният ви любимец задължително трябва да бъде прегледан от специалист, необходими са му почивка, подходяща диета и спокойствие, докато възстанови силите си.

Диагностика на куче, което накуцва

Понякога причината за накуцването на четириногото е ясна – като счупена кост или парче стъкло, забило се в подложката на лапата му, например. Друг път обаче, тя може да е по-фина и неуловима.

Може да се наложи ветеринарният ви лекар да проведе някои тестове, за да определи причината за накуцването на домашния ви любимец. Това може да стане с помощта на рентген или биопсия, назначени от специалиста след провеждане на обстоен физически преглед. Ако се налага – може да са необходими и кръвни изследвания за инфекциозни заболявания като лаймска болест.

кучеСнимка: iStock

Лечение и възстановяване

Как ще протече лечението на куче, което куца, зависи от причината. Планът може да бъде много прост като няколко дни почивка, както и да се наложат операция, допълнителни тестове и продължително възстановяване. Опитайте се да останете спокойни и да се въздържате от по-активни упражнения или игри, докато не разберете каква е причината за накуцването на косматия ви приятел. Така ще избегнете влошаване на състоянието на животното. 

Макар всичко това да звучи малко плашещо, знайте, че в повечето случаи, колкото по-скоро заведете домашния си любимец на ветеринарен лекар, толкова по-добри са шансовете му за успешно и пълно възстановяване. 

Виж още