Защо се чувстваме толкова свързани с кучето си

куче човек прегръдка Снимка: iStock

И сторията на хората и кучетата датира от преди повече от 30 хиляди години, когато нашите предци са започнали процеса по опитомяването на вълци. Не е тайна, че стопаните сме склонни да се свързваме дълбоко с домашните си любимци. Повечето хора смятат своите космати другари за важна част от семейството, а има и безброй истории за уникалната връзка между кучетата и собствениците им. Но защо изпитваме толкова много обич към нашите домашни любимци? Задавали ли сте си въпроса – защо се чувствате толкова свързани с питомеца си?

човек и кучеСнимка: iStock

Има ли специална връзка между хората и кучетата?

Всъщност да! И тъй като има какво да научим, когато става дума за отношенията между човек и неговото куче, предлагаме ви заедно да разгледаме някои от основните причини, които ни карат да се чувстваме така. 

Защо се чувстваме толкова свързани с кучето си?

  • Кучето ни кара да се чувстваме добре!

Кой не се е сгушвал с кучето си след особено лош ден? А понякога няма нещо по-добро от това да споделиш проблема си на домашния любимец. Можем просто да приемем, че косматите ни другари ни осигуряват комфорт като факт, но всъщност има и научни доказателства в подкрепа на тази теза. 

Dogsandcats.bg

куче спиСнимка: iStock

Учените са установили, че взаимодействието с кучето ни помага да успокоим нервите си, намалява хормоните на стрес, нормализира кръвното налягане и сърдечния ритъм... В общи линии, като цяло ни кара да се чувстваме много по-добре! Дори при хора, страдащи от по-сериозни медицински състояния, е установена положителна тенденция за подобряване след терапия с животни. 

  • Даряваме си взаимно обич.

Оксотицинът или наричан още „хормонът на любовта“ се произвежда от тялото ни, когато се влюбваме и създаваме близки отношения с някого. Този хормон е пряко свързан с привързаността, доверието и социалното ни поведение. А това включва и връзката, която имаме с домашния си любимец.

кучеСнимка: iStock

Въпреки че някои кучета може да не са почитатели на продължителния контакт с очи, повечето са се възползвали от поведенческата еволюция, която им позволява да усетят прилива на окситоцин, когато задържат погледа на стопанина си. А това допълнително засилва привързаността ни един към друг. 

  • Домашните любимци стимулират нашите майчински/бащински инстинкти

Всички ги познаваме – хората (може би дори ние самите!), които гордо се наричат „татко“ или „майка“ на кучето си. В проучване след 2000 собственици на домашни любимци, проведено от марката храни I and love and you, около 61% от отговорилите споделят, че смятат питомеца си за свое дете.

куче спиСнимка: iStock

  • Те са еволюирали, за да работят, живеят и общуват с нас

Кучетата са еволюирали, за да бъдат по-сходни с нас на когнитивно ниво. И по-специално, четириногите са развили умения за тълкуване на човешките социални сигнали и комуникация. Те дори са усвоили някои мимики и погледи („усмивка“ и „кучешките очи“), за да общуват с нас. Всички тези фактори могат да помогнат да се обясни защо чувстваме толкова тясна и силна връзка с нашите питомци. А и по всичко изглежда, че те не се уморяват от нас! Това е буквално продукт на години съвместна еволюция!

В заключение, хората и кучетата съжителстват заедно от десетки хиляди години. И въпреки че може да не знаем с точност как е протекъл процесът на опитомяване, това, в което не се съмняваме е, че имаме много силни емоционални връзки с домашните си любимци. Живеем с тях, работим с тях – те са част от семейството ни.

куче разходкаСнимка: iStock

Връзката, която чувстваме, е продукт на години съвместна еволюция. Хората и четириногите, рамо до рамо, сме се приспособили хармонично един към друг въпреки трудностите. И въпреки че сме опитомили и други животински видове, може би най-силната от тези връзки е с кучетата ни. 

Така че следващия път, когато се зачудите защо се чувствате толкова свързани с домашния си любимец или се замислите на какво се дължи цялата тази обич, която ви обзема, щом го погледнете в очите, спомнете си годините на биологична еволюция. Та вие празнувате любовна история, започнала и продължаваща повече от 30 хиляди години!

тъжен човек и кучеСнимка: iStock

 

Виж още