Защо солта по улиците през зимата е опасна за кучето ни

куче сол зима Снимка: iStock

Н езависимо дали кучето ви е сред почитателите на разходките през зимата, обича да се забавлява в снега и може да прекара часове на открито или обратно – не е чак такъв фен на мразовитото време, има някои рискове, свързани със здравето и безопасността му, които трябва да имате предвид. И те са буквално на всяка крачка – още със самото прекрачване на прага на вратата ви. 

куче сол зимаСнимка: iStock

Твърде вероятно е добронамерените ви съседи или собственикът на магазина в блока ви да е покрил тротоара или алеята с каменна сол, за да предпази вас и други случайни минувачи от болезнени подхлъзвания и падания върху леда. 

И въпреки че със сигурност е добре дошло да имате тази допълнителна защита (освен грайферите на обувките си), докато се разхождате в снега, това има и своята лоша страна, която мнозина подценяват: цялата тази сол не работи в полза на домашния ви любимец. Нещо повече – малките кристалчета могат да раздразнят подложките на лапите на животното и да причинят диария или повръщане при поглъщане (ако кучето ви се оближе, например).

Dogsandcats.bg

куче сол зимаСнимка: iStock

Сезонът на кучешкото недоволство

Дори и без купищата сол, разпръснати навсякъде, мразовитото зимно време има своето влияние върху домашния ви любимец, което не бива да пренебрегвате. Излагането на студа и сухия въздух, както и продължителният контакт с лед и сняг може да направи лапите на животното сухи, напукани, сърбящи и белещи се. 

куче лапиСнимка: iStock

Връщането вътре осигурява така необходимата топлина, но изкуствено загрятият въздух все още е изключитело сух, което не влияе добре на състоянието на кожата на питомеца ви. 

В зависимост от състоянието на краката на домашния ви любимец, ходенето през каменната сол може да бъде от неприятно до направо мъчително. Малките частици могат да се забият във възглавничките на лапите му, причинявайки болка при всяка стъпка. Ако кожата е напукана, то агонията ще бъде още по-лоша, защото това, буквално „втрива сол в раните“.

  • Грижете се за краката на кучето си

За щастие, има някои неща, които можете да направите, за да помогнете на домашния си любимец да избегне болката и дискомфорта, които причиняват посипаните с каменна сол пространства през зимата. Като начало – можете да нанасяте на лапите му тънък слой балсам или вазелин, преди да излезете. В по-големите зоомагазини можете да откриете и овлажнители на основата на восък, които са специално предназначени за защита на възглавничките на косматия ви другар. 

куче лапиСнимка: iStock

  • Кучешките ботушки не са само за красота

Обувките за кучета са чудесен начин да поддържате лапите на домашния си любимец топли, като същевременно ги предпазвате от сол, сняг и лед. Някои модели имат стъпала на подметките, които им осигуряват допълнително сцепление при ходене по хлъзгава повърхност. 

Важно е да имате предвид, че не всички кучета са почитатели на обувките и е възможно да не успеете да свикнете домашния си любимец да ги носи. Въпреки това – заслужава си да опитате. Дайте на животното известно време, нека ги поноси първо на закрито, а едва след това – излезте заедно навън. 

  • Променяйте маршрута в движение

Ако е възможно, променяйте маршрута си за разходки през зимата, за да избегнете заледени тротоари и други места, където може да има поръсена каменна сол. Потърсете парк или поле, където и вие, и косматият ви другар ще можете да се порадвате на чист, мек сняг. 

куче сол зимаСнимка: iStock

  • Чистене, чистене и пак чистене

Добра идея е да носите кърпа със себе си по време на зимните разходки с питомеца си, за да можете да почистите снега, леда и солта от лапите му, когато е необходимо.

Ако домашният ви любимец се прибере у дома със сол, полепнала по лапите му, то животното ще се изкуши да я оближе. Това е проблем, тъй като химикалите, използвани през зимата против подхлъзване, съдържат вещества, които могат да причинят слюноотделяне, гадене, повръщане и диария. Прекомерният им прием може да доведе до увреждане на черния дроб, гърчове и дори смърт. 

Помогнете на кучето си да избегне тези сериозни стомашни проблеми, като измиете лапите му веднага щом пристъпите прага на дома си. Мека кърпа ще свърши добра работа, а в зоомагазините има и специализирани вани за лапите на кучетата, ако търсите нещо по-практично и бързо. 

куче сол зимаСнимка: iStock

Помнете –

дори да не виждате солта, тя все пак може да е там. Така че, не забравяйте да почиствате лапите всеки път след разходка през зимата. 

Точно както не искате кучето ви да поглъща сол, като я облизва от лапите си, така, сигурни сме, нямате желание и то да я яде директно от земята. За това – не му позволявайте да пие от солени локви и го дръжте далеч от купчини сняг, които срещате по пътя си по време на ежедневната разходка. 

Вижте още: 

Грижи за външния вид на кучето през зимата

Как да разберем, че на кучето ни му е студено

 

Виж още