Как да разберем, че на кучето ни му е студено

куче студ Снимка: iStock

М ного от нас предпочитат да прекарват зимните месеци сгушени на топло у дома, за предпочитане – заобиколени с топли одеяла и без да се налага да излизаме често навън. Нашите най-добри приятели обаче, имат нужда от своите разходки, упражнения и умствена стимулация. Без значение дали навън вали дъжд, сняг или грее слънце.

И макар всички да сме виждали онези сладки клипчета на кучета, които с видимо удоволствие си играят в снега, нормално е да се запитаме – дали домашните ни любимци изпитват студ? И по-важното – как да разберем, ако това действително е така, за да се погрижим за комфорта на косматия си другар.

куче студСнимка: iStock

Става ли им на кучетата студено?

Изненадващо е, че повечето стопани на четириноги сякаш не се замислят, че косматите им другари са по-чувствителни към температурните промени спрямо хората. Мнозина дори са на мнение, че кучетата си имат козина, което автоматично означава, че са добре защитени срещу ниските температури навън и няма да изстинат лесно. 

Dogsandcats.bg

Не бива да забравяме, че телесната температура на кучетата ни е по-висока от нашата, напомнят ветеринарни лекари. За това и четириногите са по-чувствителни към фините промени в градусите навън, когато те са под 38 градуса.

куче зимаСнимка: iStock

Как да разберете дали на кучето му е студено

За щастие, за разлика от котките, които могат да скрият дискомфорта си, причинен от хладното време навън, не е толкова трудно да разберете кога на едно куче му е студено. Четириногите реагират подобно на хората, когато телесната им температура спадне. 

Признаците, че на едно куче му е студено, най-често включват треперене и търсене на топлина. Много четириноги вдигат лапа, когато земята навън е заледена и стъпването по нея им причинява дискомфорт. Това също е надежден знак, че на животното му е хладно и е по-добре да съкратите разходката му. 

Вижте още: Може ли студът навън да разболее кучето ни?

Някои кучета усещат студа по-остро от други

Всички четириноги усещат студа по различен начин и имат свой собствен праг за това в кой момент им става неприятно да са навън. Това се дължи главно на разликите в породата, козината, възрастта и общото здравословно състояние на животното.

  • Порода

Кучета, отглеждани за издръжливост и устойчивост на зимно време, могат да понасят много по-ниски температури спрямо тези, които не са, гласи кратка справка в „Енциклопедия на породите кучета“ (Collie, 2015). 

Сред по-популярните четириноги с по-плътни зимни палта, които не се нуждаят и от дрешки през зимата, спадат:

Сибирско хъскиСнимка: iStock

Размерът на тялото и теглото на животното също влияят на студоустойчивостта му. По-малките кученца като Болонка, Ши Тцу, Померан или териерите, могат да настинат по-бързо и при по-високи температури, в сравнение с техните по-големи, по-тежки братовчеди. 

  • Типа козина

Не само размерът и породата определят колко податливо е едно куче на студено време. Дебелината и дължината на козината му също влияят на това как то ще реагира на по-ниски зимни температури. 

Като пример, със своята дълга, мека козина и дебел подкосъм, Пекинезът може да понася по-добре студа в сравнение с късокосместия Боксер, който е три пъти по-голям от него. 

куче студСнимка: iStock

За това, ако имате по-дребен домашен любимец или такъв с къса козина, не забравяйте да го наблюдавате за признаци на настинка през зимата.

  • Възраст

Кутретата и възрастните кучета са изключително податливи на студ, без значение породата или дължината на козината им. Това е така, тъй като те изпитват по-големи трудности при регулирането на телесната си температура.

куче зимаСнимка: iStock

  • Кондициониране

Въпреки че някои кучета са технически отгледани да прекарват по-дълги периоди от време на открито в студа, това не означава, че средата, в която го отглеждате не оказва своето влияние върху начина, по който животното възприема ниските температури през зимата. 

Например, ако имате Акита, която отглеждате в апартамент в града, то на кучето може да му е некомфортно, ако рязко смените средата и го включите в експедиция в планината посред зима, например. 

Кой е най-добрият начин да стоплим кучето си при студено време

Някои породи кучета (по-дребните и тези с тънка, къса козина) се нуждаят от дрешки през зимата, които да им помогнат да запазят топлината на тялото си. По-голямото притеснение на стопаните на четириноги относно разходките през зимата би трябвало да е възможността за измръзване на лапите на животното. 

сибирско хъскиСнимка: iStock

Сред другите възможни опасности, свързани със студеното време през зимата, е хипотермията. Признаците на измръзване при кучетата могат да включват скованост на мускулите, летаргично поведение, обща слабост и намалени умствени функции. Ако кучето киха или има хрема пък, това може да е знак, че развива настинка. И при двете изброени състояния е необходимо да се свържете с ветеринарен лекар, при това – възможно най-скоро.

Вижте още: Хипотермия при кучетата - една от опасностите на студеното време

В заключение,

ако вашето куче обича да излиза навън, когато е студено, оставете го. Животното явно има нужда да изразходва енергията си, за да бъде доволно и щастливо.

Просто бъдете малко по-бдителни, когато термометрите навън сочат под нулата и ако видите признаци на измръзване или настинка – свържете се с ветеринарния си лекар.

куче студСнимка: iStock

 

Виж още