10 често срещани поведенчески проблема на котките, за които трябва да знаете

домашна котка Снимка: iStock

Г альовните животни са прекрасни спътници и носят толкова много радост в живота ни. Те са много интелигентни и запазват много от дивото поведение, характерно за техните предци. Следователно не е изненада, че котките са сложни същества. Живеейки в домакинства с хора и други котки, те могат да развият поведенчески проблеми.

Ще обсъдим най-често срещаните поведенчески проблеми в тази статия, за да се подготвите и да реагирате.

1. Драскане на мебели

Един от най-големите проблеми е драскането на различни предмети в къщата. Това обикновено са завеси, дивани, столове, килими... С течение на времето котешкото драскане може да причини сериозни щети на мебелите, а също така може да повлияе отрицателно на връзката между гальовния приятел и собственика му.

Все пак трябва да имаме предвид, че въпреки че нашето коте може да е одраскало новия ни любим диван, това е нормално поведение. Котките естествено се драскат, за да изострят ноктите си и също така да разпръскват феромони от лапите си върху предмети. Това е форма на маркиране на аромата и може да ги накара да се чувстват по-сигурни в дома си. Драскането също действа като визуален маркер за другите котки, че има друга котка в района (територията).

Dogsandcats.bg

Въпреки че е нормално котките да се драскат, ние очевидно бихме искали да защитим мебелите си от острите им нокти. Можем да направим това, като предоставим други начини за нашите гальовни животни да се чешат. Те се нуждаят от драскотини в цялата къща, в идеалния случай на изходите и входовете.

домашна коткаСнимка: iStock

Препоръчително е да използвате различни аксесоари от вертикални и хоризонтални стълбове за драскане, до кашони и различни повърхности, за да сте сигурни, че котката ви се радва на достатъчно разнообразие от места за точене на ноктите си.

2. Неизползване на тоалетната

Друг голям поведенчески проблем е, че котките не използват своята тоалетна. В резултат на което котките или уринират, или се изхождат (или и двете!) из къщата. Общите части, които те избират за тоалетна, включват най-разнообразни места - обувки, легло, дрехи или под душа/вана. Противно на общоприетото схващане, те не правят това, за да ви накажат. Това е знак, че вашата котка не е доволна от своите тоалетни съоръжения.

3. Маркиране с урина

Котките естествено маркират своята територия в дивата природа. Маркирането с урина е малко по-различно от обикновеното ходене до тоалетна, тъй като това е много по-малък обем урина и е много концентриран. Те обикновено правят това срещу стени или други вертикални повърхности.

Съдържа феромони, които действат като химически послания към другите котки. Това е метод, при който котките маркират своята територия и уведомяват другите котки, че това е тяхната зона.

Въпреки че това е нормално котешко поведение, ние очевидно не искаме гальовния домашен любимец да прави това у дома. За да намалите риска от това да се случи, е важно да кастрирате котката си, особено ако е мъжка, тъй като те почти задължително ще проявят това поведение, когато достигнат полова зрялост. Рядко са случаите, в които мържки котки не маркират.

Стресът също може да предизвика това поведение, така че ако котката ви изведнъж е започнала да маркира с урина и е кастрирана, проверете за нещо, което може да ѝ причинява стрес.

4. Агресия между котки

Агресията между котки е нещо нормално в дивата природа. Предците на домашната ви котка са били самотни ловци. Те са взаимодействали с други котки само когато дойде време за чифтосване. В дивите колонии женските често остават заедно и кърмят заедно. Мъжките често напускат.

Домашни котки е може да живеят мирно заедно и дори да бъдат другари. Има по-голям шанс това да се случи, ако са кастрирани и са били заедно от котенца (или дори по-добре, ако са братя и сестри)! Може да е по-трудно да запознаете възрастни котки, но е възможно.

домашна коткаСнимка: iStock

Ако представяте нова котка на домашната си, трябва да направите това запознаване много бавно. Те не трябва да се виждат поне няколко седмици, а само да бъдат отделени в различни помещения, за да душат миризмите си, за да свикнат.

5. Прекомерна грижа за козината

Прекомерното миене е често срещан поведенчески проблем. По същество това е, когато котките прекарват прекалено много време в бризане.

Това поведение може да бъде причинено от стрес и често има основен компонент на кожна алергия. Котките, които се подстригват, трябва да посетят ветеринар, за да се изключат други често срещани проблеми с кожни заболявания, напр. паразити, алергии или трихофития. Вашият ветеринарен лекар може да предпише лекарства за лечение на това, ако има алергия, допринасяща за проблема.

Също така трябва да проверите за причините за стрес. Опитайте се да премахнете всички потенциални стресови фактори, осигурете много ресурси и включете феромонов дифузер, ако смятате, че ще помогне на гальовния ви приятел.

6. Прекомерно вокализиране

Собствениците често описват котките си като вият/ревят през нощта или мяукат твърде силно. Това може да се дължи на факта, че котките са крепускуларни същества, което означава, че са най-активни призори и здрач и това често е времето, когато ловуват. Ако случаят е такъв, те може да искат да бъдат пуснати на открито, ако имат тази възможност.

домашна коткаСнимка: iStock

Младите некастрирани котки може да мяукат силно, за да си намерят партньор. Това може да се разреши чрез кастрация или стерилизация.

7. Нощна хиперактивност

Подобно на прекомерната вокализация, нощната хиперактивност може да бъде причинена от няколко неща. Котките са крепускуларни същества, което означава, че те ще бъдат активни през нощта (особено привечер и призори), така че това може да е причината вашият гальовен спътник да превръща къщата ви в бойно поле през нощта.

Това е нормално поведение, но ние разбираме, че не е любимото ви, когато се опитвате да спите. Осигуряването на много играчки, особено интерактивни, може да помогне на вашия гальовен спътник да се забавлява през нощта.

8. Груба игра

Собствениците на котки често се разпознават по драскотините на ръцете си. Това може да се случи, когато котенцата се увличат повече отколкото трябва в играта и объркат ръцете или краката на собственика си с играчки. Ухапването при игра е често срещан проблем и въпреки че може да не боли, когато са малки, нещата силно се променят, когато мъркащите приятели пораснат. Няколко съвета, които могат да помогнат с това поведение:

домашна коткаСнимка: iStock

  • Никога не позволявайте на котенцата да си играят с пръстите на ръцете или краката ви.
  • Ако вашето коте атакува ръцете или краката ви, не им позволявайте да продължат и кажете „Не“.
  • Използвайте играчки, които са прикрепени тип въдица. Те позволяват по-голямо разстояние между ръката ви и играчката, което помага на вашето коте да направи разликата.
  • Ако вашето коте е превъзбудено и това обикновено е последвано от хапане/драскане, спрете играта на този етап.
  • Не наказвайте котето си и не му се ядосвайте, те не разбират, че ви наранява и не го правят нарочно. Просто му дайте играчка, която да хапе, а не вас.

9. Агресия към хората

Често срещан поведенчески проблем е агресията към хората. Това може да е за всички хора или само срещу определени или дори само един човек. Агресията може да бъде истински проблем, тъй като ухапванията могат да причинят неприятна инфекция.

Агресията към хората може да се прояви по различни начини. Може да се дължи на липса на социализация като малко коте, което може да доведе до възрастен мъркащ приятел, който е страхлив и потенциално агресивен към хората. Те се защитават срещу това, което възприемат като заплаха.

Агресията може да се прояви и когато котката хапе стопаните си по време на игра. Мъркащите животни могат да бъдат агресивни, ако са имали предишен негативен или травматичен опит с хора или дори само с един човек. Това може да доведе до страх и отбрана, когато са в контакт с тези хора.

Агресията към хората е сериозен проблем, особено ако в дома има деца. Котките, проявяващи агресия, трябва да бъдат прегледани от ветеринарен лекар, за да се изключат здравословни проблеми, а след това трябва да се опитате да успокоите поведението с много лакомства, игири и дресура.

10. Страх и безпокойство

Всички котки са различни и точно както някои котки са уверени и смели, други могат да бъдат плахи и нервни. Това може да се дължи на тяхната личност, която може да е свързана с личността на родителите им (генетика). Някои котки са нервни или страхливи поради липса на ранна положителна социализация с хората, когато са били котенца.

домашна коткаСнимка: iStock

Мъркащите животни също могат да се страхуват, ако преди това са имали лош опит с хора. Други котки могат да се тревожат, ако са стресирани от нещо в къщата, напр. ново бебе, нова котка, ново куче и др.

Ако вашата котка винаги е била страхлива или плаха, това може да се дължи на нейната личност, но се уверете, че има много забавления и скривалища, където да се прибере, ако се уплаши. Ако това е нов проблем, потърсете причините за стреса и заведете мъркащия приятел на вашия ветеринарен лекар, за да изключите медицински проблеми.

Поведенческите проблеми са често срещани при мъркащите приятели. Ако забележите проблем като драскане, ходене до тоалетна извън нея или маркиране с урина на вашата котка, най-добре е да вземете мерки веднага.

Виж още