Съвети как да вземем котката си на почивка с нас

котка пътешествие Снимка: iStock

П ътували ли си някога с котката си? Въпреки че почивката с кучета е по-често срещана, все по-популярно става и това начинание с мъркащите домашни любимци. Уверените и социални котки са склонни да се справят добре, като придружават хората си с тях на почивка. С известно планиране, вашето пътуване с котка може да бъде чудесен начин да прекарате качествено време заедно.

В миналото повечето котки напускат дома си само когато семействата им се местят на ново място. Въпреки това, можем да се радваме, че все по-често имаме шанс да вземем гальовния домашен любимец с нас на почивката си. Ваканциите, които са най-подходящи за котките са на тихо и спокойно място, където ще можете да прекарате известно време с мъркащия домашен любимец, а няма да обикаляте по забележителности по цял ден.

Защо да вземете с вас котката си на почивка

котка пътешествиеСнимка: iStock

Ако отивате на почивка и мислите да вземете котката си, важно е да помислите дали пътуването ще бъде приятно за нея. Имате ли спокойна и уверена котка? Или вашата котка се стресира от всичко ново? Ако отговорът ви е положителен на втория въпрос, това означава, че може би е по-добре да оставите гальовния спътник у дома, където някой да се грижи за него. Вие познавате домашния си любимец си най-добре и сте най-квалифициран да определите дали би било подходящо да ви придружи или не.

Dogsandcats.bg

Намерете настаняване, подходящо за домашни любимци

Първата стъпка, за да вземете гальовния домашен любимец на почивка, е да намерите подходящо настаняване, където е позволено за домашни любимци. Ако отивате на почивка и ще отседнете при приятели или семейство, говорете с тях дали е безопасно и подходящо да вземете котката със себе си. Уверете се, че в дома ще има безопасно и уединено място за вашата котка.

Много хотели все повече и повече приемат домашни любимци. Някои от тях обаче са по-подходящи само за кучета, а не за котки. Когато правите резервацията си, уверете се, че знаят, че пътувате с котка. 

Пътуване с кола

Ако водите котката си на пътешествие с кола е важно преди това да сте я обучили и тя да е свикнала с возенето. Все пак, не е добре да пътувате твърде дълго с мъркащия приятел, а ако случаят е такъв - опитайте да правите чести почивки и да подсигурите място, където мъркащият спътник да може да ползва тоалетната си. Докато се возите в кола е най-добре котката ви да бъде в транспортна чанта или с каишка за кола, която се закопчава на мястото на колана. Така хем мъркащият спътник ще може да се протяга и раздвижва, хем няма да има възможност да ходи твърде надалеч, което би било опасно за шофьора.

Пътуване със самолет

Когато резервирате билета си, уведомете авиокомпанията, че ще летите с котка. Повечето от тях ще имат допълнителна такса за домашни любимци. Авиокомпанията също ще може да ви уведоми за всички изисквания и ограничения, които има за котки на борда - размерите, които трябва да бъде вашият кош за котка, килограмите допълнителни детайли.

Не забравяйте също така да проверите изискванията на превозвача и на дестинацията към която отивате за ваксинация и други документи.

Поддържайте идентификацията на вашата котка актуализирана

котка пътешествиеСнимка: iStock

Най-лошият сценарий, когато пътувате с котката си, е да се разделите, а това е реална опасност. Ако котката ви е страхлива - едно бързо отваряне на транспортната чанта може да доведе до светкавична реакция на гальовния спътник и да избяга. Затова е важно да сте сигурни, че поставеният микрочип на котката ви е с актуална информация. Също така - ако мъркащият приятел позволява - можете да му поставите каишка с изписан ваш телефонен номер.

Не забравяйте котешкия паспорт и информацията за ваксини

Преди да заминете на почивка, вашата котка трябва да бъде прегледана от ветеринарен лекар. Уверете се, че мъркащият приятел е в добро здраве и вашият ветеринарен лекар няма никакви притеснения относно пътуването. Също така ще искате да сте сигурни, че вашата котка е в крак с всички ваксини. Докато пътувате, пазете копие от ветеринарното досие на вашата котка или разпечатано, или някъде където лесно го достъпвате. В паспорта би трябвало да имате цялата необходима информация за ваксини, обезпаразитяване и номер на микрочип.

Консумативи за котки, които да носите на пътуването си

Когато отивате на почивка с котката си, не забравяйте да опаковате всичко необходимо, докато пътувате. Не разчитайте, че ще можете да закупите стоките от първа необходимост където отивате - особено определени марки храна. Когато пътувате с котката си, не забравяйте да опаковате купи за вода и храна, както и достатъчно котешка храна за пътуването. Не пропускайте и котешки лакомства и играчки, както и котешка тоалетна, с които вашата котка се чувства удобно. Може също така да вземете котешко легло, за да осигурите на мъркащия спътник безопасно място за почивка.

Защита от котки на вашата хотелска стая или стая под наем

Когато стигнете до местоназначението си, дръжте котката си в нейната кошница или на каишка. Проверете внимателно всички части на хотелската стая или ваканционното жилище за неща, които биха могли да бъдат опасни за вашата котка. Преди да оставите котката си да изследва, проверете за места, където котката ви може да се изгуби, като пространства под плотове в банята, зад мебели и други. След като сте установили, че стаята е безопасна, е чудесен момент да играете обогатяващи игри с котката си, за да ѝ помогнете да се приспособи към новото пространство. Също така - внимавайте с прозорците и вратите.

Ако имате много социална котка, може да помислите дали да не я водите на места за почивка с вас. Независимо дали пътувате със самолет или шофирате, важно е да опаковате всички принадлежности, от които вашата котка ще се нуждае, за да бъде в безопасност по време на пътуването. Не забравяйте да изберете места, които са подходящи за котки, а преди да напуснете дома - уверете се, че мъркащият приятел е ваксиниран, обезпаразитен и в отлично здраве.

Вижте още:

5 начина да направите пътуването на вашата котка с кола приятно

С котка на море: мисията възможна?

Каква транспортна чанта да избера за котката ми

Виж още