Как да подходим, ако котката погълне предмет

котка играе с предмети Снимка: iStock

К отките обичат да си играят с всичко, за което могат да хванат лапите си, като копчета, кухненско фолио, ластици за коса, конци, връзки за обувки, панделки, въжета и прежда, малки предмети... За съжаление, докато си играят с тези на пръв поглед безобидни предмети, нашите котешки другари могат случайно да ги погълнат, което може да бъде опасно и сериозно да увреди здравето им.

Ако подозирате или видите, че котката ви е погълнала чужд предмет, считайте го за спешен медицински случай. Трябва незабавно да се свържете с вашия ветеринарен лекар.

котка играе с предметиСнимка: iStock

Имайте предвид, че въпреки че е възможно някои чужди тела да преминат през чревния тракт без инциденти, чревно запушване може да възникне в много случаи. Ако това се случи, вашата котка може да претърпи сериозни, животозастрашаващи последици.

Dogsandcats.bg

Защо е толкова опасно, ако котката ви е погълнала чужд предмет?

Всеки малък остър предмет може да увреди устата, гърлото, хранопровода и други органи на храносмилателния тракт на вашата котка. Може да заседне в гърлото им, пречейки на мяукащия приятел да диша или в хранопровода, което може да причини разкъсване или да доведе до запушване на хранопровода.

Линейни чужди тела - които са дълги, тънки предмети като конец, връзки за коса или прежда - могат да се придържат към езика на котката, докато продължават пътя си през храносмилателната система. Този вид чуждо тяло е най-опасното. Това може да доведе до спиране на движенията на червата или да доведе до чревна перфорация и дори множествена органна недостатъчност.

котка играе с предметиСнимка: iStock

Предотвратяването на играта на вашата котка с жици и струни и редовното инспектиране на рискови зони - като долната част на завесите и страните на диваните - за да се уверите, че няма кабели, които стърчат, е добър начин да попречите на вашия домашен любимец да погълне потенциално опасни предмети.

Как да разберете дали вашата котка е изяла чуждо тяло?

Ако подозирате, че котката ви е погълнала предмет, който не трябва да има, внимавайте за следните признаци:

 • Загуба на апетит
 • Повръщане
 • Диария
 • Летаргия
 • Затруднено дишане или задъхване
 • Болка в корема
 • Подут корем
 • Липса на изпражнения
 • Лигавене
 • Дехидратация
 • Кървене от устата или ректума
 • Промяна в поведението или нивото на активност

Съвети за безопасност на вашата котка

котка играе с предметиСнимка: iStock

Важно е, но не винаги е лесно да държите потенциално опасни предмети извън обсега на вашата котка. Котките са майстори в изкуството да намират връв и подобни предмети в най-тъмните ъгли на къщата!

Но не се отчайвайте, защото можете да ограничите опасността и да попречите на котката си да погълне всякакви чужди предмети по пътя си по следните начини:

 • Започнете, като приберете всичките си малки предмети като ги пазите от любопитните лапи на вашето коте.
 • Дръжте електрическите кабели и проводници далеч от обсега на вашата котка и се опитайте да ги свържете и закрепите, ако е възможно.
 • Изберете играчки, с които вашият котешки приятел може да си играе безопасно. Например, мишка играчка може да не е най-добрата идея, ако котката ви може лесно да издърпа малката опашка!
 • Наблюдавайте (доколкото е възможно) вашето коте, докато си грае, за да можете да се намесите бързо, ако започнат да хапят любимите ви слушалки.

Не губете време, ако забележите, че котката ви е погълнала чужд предмет. Трябва незабавно да се свържете с ветеринарна клиника или спешна ветеринарна болница. Забавянето на лечението може да доведе до усложнения и животозастрашаващи състояния.

котка играе с предметиСнимка: iStock

Междувременно не се опитвайте да накарате котката си да повърне и не си правете експерименти. Не забравяйте да следвате инструкциите на ветеринарния лекар и да останете спокойни. С правилната грижа вашето любимо коте трябва да се оправи за нула време!

Вижте още:

Защо преждата не е безопасна играчка за котки

Котешките играчки крият някои опасности

Опасности за котките в домакинството: за какво трябва да сте нащрек

Виж още