5 причини, поради които котките се търкалят по гръб

котка по гръб Снимка: iStock

С ъс сигурност сте виждали домашната си котка да се търкаля по гръб, а в повечето случаи това се случва, защото се чувстват игриви или имат нужда да се резтегнат.

Понякога търкалянето е придружено от мъркане, триене на главата в пода и мяукане. Без значение причината, поради която котката ви се търкаля по гръб, това движение често е положителен сигнал.

Показването на корема и разтриването на гърба в пода обикновено означава, че котката се чувства в безопасност и може би иска малко внимание от вас.

Dogsandcats.bg

1. Котката ви е спокойна във ваше присъствие

Гальовните животни няма да се преобърнат по гръб, освен ако не се чувстват в безопасност. Всъщност това действие е доказателство, че мъркащият приятел е спокоен около вас. Можете да го сравните с усещането, когато медитирате, пиете чай или се чувствате тихи и спокойни.

В случай че гальовният приятел дойде при вас и се преобърне по гръб, покаже коремчето си и с удоволствие се оставя да го намачкате хубаво - това е добър знак, възползвайте се от пухкавата топка!

2. Котката ви търси внимание

Помислете за момента, местоположението и обстоятелствата, при които домашният любимец се търкаля по гръб. Например, ако котката ви прави това всяка сутрин и точно пред вас, докато се подготвяте за деня, това е знак, че иска малко внимание, така че нямате избор - ще трябва да я погалите известно време.

Със сигурност ще чуете гальовния домашен любимец да мърка и дори да се отърква още по-ожесточено в пода. Това със сигурност е сигнал, че е много щастлив и доволен, че си е спечелил внимание.

котка по гръбСнимка: iStock

3. Маркиране на територия

Търкалянето по земята може да разпространи миризмата на котката. Тъй като тези приятели общуват основно чрез миризми, те използват ароматните си жлези по бузите, лапите и хълбоците си, за да маркират пространство във вашия дом с техния аромат.

Когато котката ви трие главата и бузите си в пода, тя може да оставя своите ароматни маркери върху къщата или раката ви. Това казва на други представители, че тази територия вече е заета и да не и помислят да припарят!

4. Разгонване

Това е нормално котешко поведение при женските представители, които не са кастрирани и индикира разгонване. Това често е приближено с повишена вокализация, а същевременно ще забележите, че мъркащият приятел се навърта много повече около вратите и прозорците, защото души дали наоколо има друга котка, с която да се чифтоса.

5. Коча билка

Ако някога сте давали на котката си коча билка, може да сте забелязали подобно поведение при търкаляне. Билката обикновено предизвиква силна реакция при котките, но тя в никакъв случай не е опасна. Активното съединение непеталактон е мощен аромат, който предизвиква различни действия в мъркащия приятел - някои се държат като разгонени, други се успокояват, трети стават много активни и игриви. На някои представители може да не подейства.

Това са някои от най-простите причини и логични възможности поради които гальовният приятел се търкаля в пода. Възможностите могат да са безкрайни. Едно е сигурно обаче - ако мъркащият приятел показва корема си във ваше присъствие и позволява да го галите там - със сигурност се чувства спокоен във вашата компания!

Вижте още:

Наръчник как да погалим котка

Защо котките толкова обичат да ги галим под брадичката

Обичат ли котките да ги галим по корема

Виж още