Могат ли котките да консумират ядки

котка и ядки Снимка: iStock

Я дките съдържат мазнини, протеини, фибри и други хранителни вещества, което ги прави превъзходни за човешка диета. Но дали е така за котките?

Мяукащите животни са естествени месоядни животни, което означава, че е малко вероятно да получат достатъчно вещества, като ядат храна с високо съдържание на мазнини, като ядки и семена и недостатъчно протеини.

Въпреки това, ако се случи любопитната ни котка да си хапне някой фъстък или достигне до орехите, които седят с месеци в дъното на някой шкаф - трябва да се запитаме - котките могат ли да консумират ядки?

Малко за ядките

Основният проблем с тях е, че са с високо съдържание на мазнини. Твърде много мазнини в котешка диета могат да причинят наддаване на тегло и увеличаване на риска от диабет, както и други проблеми. В допълнение - голяма част от печените ядки на пазара са овкусени със сол и други вещества, а това никак не е полезно за здравето на мяукащия домашен любимец.

Dogsandcats.bg

Суровите ядки биха били по-подходящ избор и въпреки че повечето ядки са нетоксични за гальовните животни, все пак трябва да знаете кои видове могат да бъдат вредни и в какви количества.

  • Бадеми

Бадемите съдържат здравословни мононенаситени мазнини, протеини, магнезий и витамин Е. Според Американско дружество за превенция на жестокостта към животните (ASPCA), бадемите са напълно безопасни, противно на десетките митове около тези ядки.

ядкиСнимка: Pixabay

Тъй като котките разчитат на храна с ниско съдържание на мазнини, твърде много бадеми могат да причинят храносмилателни проблеми, като стомашно разстройство или повръщане. Хапването на бадем или два е безвредно, но не очаквайте тези ядки да участват в ежедневното меню на гальовния спътник.

  • Бразилски орехи

Бразилските орехи съдържат мононенаситени мазнини, витамини С, Е, В6 и А, както и калций, мед, цинк, магнезий и други. За котките яденето на бразилски орех от време на време няма да причини значителни проблеми, но в големи количества те могат да разстроят стомаха на мъркащото приятелче поради високото си съдържание на мазнини.

  • Кашу

Като цяло, кашуто е безопасно за котките, но е най-добре да го предлагате в малки количества, тъй като има високо съдържание на мазнини и може да разстрои стомаха на котката ви.

Не забравяйте, че преяждането с ядки, включително кашу, може да причини панкреатит при котките. Това неизбежно изисква медицинско лечение, така че най-добрият начин да избегнете подобни странични ефекти е да предлагате кашу само като лакомство и то доста рядко.

Трябва да отбележим, че кашуто съдържа по-високи нива на натрий от необходимото за диетата на гальовния приятел, затова котката ви може да ги хапва рядко и в минимално количество.

  • Кестени

За разлика от други ядки и семена, кестените са с относително ниско съдържание на мазнини и калории и по този начин биха се превърнали в по-добро лакомство от кашуто или орехите, например. Те са безопасни за котките и имат малка хранителна стойност, а в същото време не съдържат твърде много въглехидрати.

Кестените съдържат магнезий и калий, които могат да бъдат полезни за котки със сърдечно-съдови проблеми. Въпреки това, родителите на домашни любимци трябва да помнят, че ядките са полезни за котките само когато се предлагат в умерени количества.

  • Лешници

котка и ядкиСнимка: iStock

Тази ядка се счита за безопасна за котки, но не отговаря на хранителните ѝ нужди. Можете да споделите няколко лешника с домашния си любимец, но не като заместител на редовното хранене.

Не забравяйте, че лешниците са с високо съдържание на мазнини, което може да разстрои стомаха на гальовния приятел, подобно на голяма част от останалите ядки..

  • Макадамия

Макар че няма информация дали тези ядки биха навредили на гальовния домашен любимец - най-добре да държите любопитните му лапички далеч от тях. Ядките макадамия са с твърде високо съдържание на мазнини, така че преяждането с тях може да доведе до панкреатит и значително наддаване на тегло.

  • Кедрови ядки

Подобно на макадамията, няма информация дали кедровите ядки са токсични за котките, но предвид високото съдържание на мазнини - по-добре да не позволявате на домашния любимец да ги консумира.

  • Шамфъстък

Както всички ядки, шам фъстъкът е с високо съдържание на мазнини, което е вредно за диетата на вашия спътник. Шам фъстъкът обикновено се овкусява със сол (както други ядки), а това не води до нищо хубаво за здравето на гальовния приятел.

Все пак, ако решите да дадете малко на гальовния приятел - не пропускайте да почистите шамфъстъка от костилката, за да избегнете опасност от задавяне.

  • Орехи

котка и ядкиСнимка: iStock

Орехите също са със съмнителна хранителна стойност за котките. Яденето на един орех няма да причини твърде много вреда на котката ви, но се уверете, че мяукащия приятел не си похапва от тях редовно.

Поради високото им съдържание на мазнини, повече от една ядка може да причини повръщане и диария. Нещо повече - плесенясалите орехи със сигурност могат да бъдат опасни за котките поради гъбичките, произвеждащи токсини. Тези токсини са отровни за котките, така че не забравяйте да изхвърлите всички стари орехи, които имате.

  • Фъстъци

Въпреки че фъстъците не са токсични за котките, това не означава, че са полезни. От една страна, фъстъците са с твърде високо съдържание на мазнини, което прави проблематично за котките да ги усвоят, а от друга страна - те обикновено са осолени и овкусени с изкуствени аромати.

Друг проблем с фъстъците е, че някои котки могат да бъдат алергични към тях, също както хората. Въпреки че случаите на алергия не са широко разпространени, вниманието с тези ядки е задължително.

Като цяло никога не е добре да експериментираме с храната на гальовните животни, защото те са хищници и имат нужда да консумират котешка храна с високо съдържание на протеини. Въпреки това, ако котката ви настойчиво иска да си хапне някоя ядка - можете да ѝ позволите да опита, тъй като повечето не са токсични, ако се консумират в минимално количество.

От друга страна не забравяйте, че ако давате ядки на котката си те трябва да не са овкусени със сол или други оцветители и химикали.

Вижте още:

Безопасни ли са семената за котките

Виж още