Котешката опашка – какво можем да научим от позицията й

две котета навън Снимка: iStock

П одобно на кучетата, гальовните домашни любимци движат опашките си, за да изразяват емоциите си и да общуват. Ако искате разбирате как котката ви се чувства - трябва да разчитате нейното движение.

Ако следите опашката на мъркащия ви спътник, можете да определите лесно дали е щастлив, в настроение за игра или пък раздразнен. От опашката дори можете да разберете дали мяукащият ви приятел изпитва болка.

Нека да разгледаме определени движения и позиции на опашките и какво означават те!

Удряне в пода

Ако мъркащият ви домашен любимец блъска опашката си в пода или я размахва по земята като камшик, най-вероятно е раздразнен или ядосан. Ако галите котката си и тя започне да бие опашката си в пода - най-вероятно не харесва това и иска да ви каже да спрете. Ако сте упорити и подължите - има шанс рязкото движение на опашката да бъде придружено от съскане и ръмжене.

Dogsandcats.bg

В случай че има друго животно наблизо, твърде вероятно мяукащият ви домашен любимец да се изправи, за да заеме отбранителна позиция.

Потрепване на края на опашката

Тази поза може да означава няколко неща - ловуване, игра или пък леко раздразнение и разочарование. В зависимост какво прави котката ви в този момент бихте могли да прецените как се чувства. Ако не дебне нещо и не играе, най-вероятно е нервна.

бенгалско коте с вдигната опашкаСнимка: iStock

Размахване настрани

Ако котката ви бавно размахма опашката си в двете посоки, тя може би е съсредоточена в нещо. Това движение се свързва силно с хищническите ѝ инстинкти и тя може би дебне играчка, буболечка или нещо, което е привлякло вниманието в дома ви. Обикновено това движение е последвано от нахвърляне към съответния „дразнител”.

Потреперване

Вашата котка може да трепери с опашката си, когато е развълнувана да види вас или друга котка. Това положение е също присъщо за котки, които са разгонени и търсят партньори. За мъжките екземпляри може да е знак, че маркират.

Увита около вас 

Точно както хората се поздравяваме с ръкостискане или прегръдка, котките могат да ви поздравят, като извиват опашките си около краката ви. Ако пък друга котка е наблизо поздравът е преплитане на двете опашки една в друга. Това е позитивно поведение и показва, че мъркащият ви приятел се радва да види вас или друго животно.

Изправена 

Това е знак, че мяукащият домашен любимец се чувства уверен и е приятелски настроен към вас. Ако котката ви се появи с вирната нагоре опашка, значи че иска да общува и е прекрасен момент, в който можете да я погалите или да си поиграете с нея.

любопитна коткаСнимка: iStock

Форма на въпросителен знак

Понякога вашата котка може да извие изправената си опашка под формата на кука или въпросителен знак. По този начин тя отново ви показва, че е щастлива и компанията ви ѝ е приятна.

Ниско долу в земята 

Мъркащият ви приятел може да спусне опашката под нивото на гърба си, за да покаже че е уплашен или тревожен. Ако пък опашката се прибере между краката им, той наистина се страхува от нещо или изпитва болка.

Навита около телата им

Ако мяукащият домашен любимец седи или лежи с опашка, обвита около тялото, това означава, че е тревожен. Възможно е да заема отбранителна позиция, да изпитва болка или да се чувства зле. Ако забележите, че няколко дни подред мъркащият ви приятел седи в тази позиция, може би е добре да се срещнете с ветеринаря си, тъй като понякога това е знак за заболяване.

Макар и мъркащите животни да са мистериозни и често да ни объркват, има една част на тялото, която ги издава - опашката. Тя е много изразителна и както виждате, може да ви помогне в много ситуации. Благодарение на нея ще знаете кога мяукащият ви приятел изпитва болка или обратното - чувства се много щастлив и е готов за игра.

Виж още