8 странни котешки поведения и тяхното обяснение

котка в мивка Снимка: iStock

В секи собственик на котка има колекция от снимки или клипове на телефона в най-необичайната котешка поза. Дори и гальовните животни, които живеят навън искрено ни забавляват с нелепите позиции, в които ги откриваме на всевъзможни необичайни места.

Всъщност тези котешки поведения не винаги са плод само и единствено на странността, която тече във вените им, а за тях си има известни обяснения.

1. Сгъване на топка за сън

Много бозайнизи спят по този начин, тъй като така запазват топлината и се пазят. Хората също заспиваме по този начин, когато ни е студено. В допълнение, тези приятели обичат да спят в много малки пространства, тъй като така се чувстват защитени зад четири здрави стени. По подобен начин птиците например, прибират крилата си или пъхат краката си вътре в перата.

2. Сън в чанти, кутии и странни места

Докато сме на темата за сън и защита. Мяукащите приятели дейстително се чувстват сигурни, когато спят в малко пространство, от където могат да наблюдават случващото се от разстояние. Най-вероятно това е причината да ги откривате под леглото, в някой шкаф или зад радиатора.

Dogsandcats.bg

3. Месене с лапи

странни котешки поведенияСнимка: iStock

Това поведение води началото си от най-ранните дни на гальовния домашен любимец. Малките „месят” корема на майка си, за да стимулират производството на мляко, от което да бозаят. Когато котките пораснат, те правят това когато са спокойни и се чувстват добре. От друга страна обаче, месенето с лапи не винаги е положително. Мъркащите приятели могат да правят това и когато са разстроени или уплашени и се опитват да се успокоят. 

4. Ровене в тоалетната

Гальовните домашни животни заравят изпражненията или урината си, тъй като този инстинкт е съхранен в ДНК-то им от дивите им предци. В природата по-малките животни могат да покриват физиологичните си материали, за да притъпят миризмата и да се защитят от по-големите хищници. Лъвовете, тигрите, пантерите и всички големи хищници рядко го правят, тъй като по този начин маркират територията си и показват превъзходство.

Интересно е, че дори и да имате тоалетна тип леген, в която не поставяте никаква постелка, която мяукащите приятели обикновено разравят, те пак „ровят” с лапи по пода сякаш заравят екскрементите си.

5. Будуване през нощта

Това може би е едно от най-неприятните поведения, които често костват на собствениците лош сън и умора на следващия ден. Тези приятели обичат да се активизират през нощта, най-често между 04-06ч и действително могат да бъдат много шумни. Ако не затваряте вратата на спалнята си, често те се разхождат върху вас, играят си с косата ви, скачат върху одеялото, хапят крайниците ви и изобщо каквото намерят.

Тези домашни любимци имат малко по-различен график за сън от нашия и спят много пъти в денонощието. Често през деня когато у дома е тихо, защото сме на работа, вероятно на котките им е скучно или самотно и предпочитат да не правят нищо. Вечер от друга страна, когато цялото семейство е у дома, за тях може това да действа енергизиращо и това да е причината, поради която да дивеят.

Ако се будите всеки път и галите котката си в опит да я успокоите и да я „помолите” да спре да вдига шум, тя може да  разчете това като положителен знак от ваша страна и да се почувства поощрена. Решението е да отделите повечко време за игра с гальовния си приятел преди лягане. Това ще го измори за известно време и може би ще е по-спокоен през нощта.

6. Компютърът е много удобен

странни котешки поведенияСнимка: iStock

Гледката на котка върху компютър, рутер, телевизор или някакъв такъв уред е доста очарователна. Тези устройства излъчват топлина, която мяукащите приятели доста обичат. Не че тези места са магически много удобни за мяукащия ви приятел, но той се чувства добре на топло. Ако пък работите от вкъщи и през целия ден ползвате компютъра си, гальовният ви спътник може да иска да ви прави компания и затова да се настанява върху него. Така хем му е топло, хем се радва на компанията ви.

7. Отъркване на лицата в различни предмети

Всъщност, това е много натурален и прост метод, който мяукащите животни използват за маркиране. Тъй като те са снабдени с ароматни жлези на лицето си (наред с други места), те искат да маркират жилището ви или определени части от него като своя територия, за да е ясно за други котки или животни.

8. Разполагане в мивката или ваната

Няма спор, че е доста смешно да искате да измиете ръцете си, но в мивката има котка! В горещите дни, това е чудесно място за разхлаждане. Особено за пухкавите и рошави дългокосмести приятели, на които със сигурност им е доста жега. В допълнение, котките обикновено обичат да пият течаща вода. Ако научат, че тя идва от крана, може мивката и това място да предизвикат интереса им.

Макар и мяукащите приятели да имат може би безброй странни поведения, за някои от тях има известно обяснение и логика, доколкото тази дума се свързва с котките.

Кое е най-странното нещо, което е правил мъркащият ви съквартирант? Разкажете ни в коментарите!

Виж още