В кои моменти котешката урина мирише най-силно

Котка тоалетна Снимка: IStock

М иризмата на котешка урина трудно може да се сбърка от собствениците на котка, защото в някои моменти може да бъде много силна и натрапчива. Ако не сте почиствали котешката тоалетна дълго време, то със сигурност зловонието може да се носи във вашия дом. Любопитно ли ви е да знаете какви са причините за тази лоша миризма?

Защо котешката урина мирише

Най-простият отговор на това е, че котешката урина е урина. Това са отпадъци, произведени от тялото, които се филтрират от бъбреците и се изхвърлят. Котешката урина е концентрирана смес от урея, креатин, пикочна киселина, натрий, уробилиноген, други електролити, феромони и бактерии. Сама по себе си уреята е без мирис. Въпреки това, след като тя се отдели в урината, се превръща в амоняк, който е виновникът за неприятните миризми. 

Има някои ситуации обаче, в които котешката урина може да мирише много по-силно и неприятно, дори и да чистим редовно тоалетната: 

  • Феромони в некастрирани мъжки котки

Котешката урина има силата да достигне превъзходни нива на неприятни миризми, когато става въпрос за мъжки котки и техните феромони. Котараците произвеждат по-мощна урина от женските. Това става още по-осезаемо, когато мъжката котка е некастрирана. Причината е, че тези приятели имат високи нива на феромони в урината си, а те се освобождават в допълнителни дози, когато мъжка котка маркира своята територия в дивата природа. Първоначалната миризма не се усеща, но когато се задържи повече - става много по-силна. 

Dogsandcats.bg

Котка тоалетнаСнимка: IStock

  • По-възрастни котки и котки с бъбречни проблеми

Котешките бъбреци обработват и филтрират урината. Ако вашата котка е по-възрастна или има намалена бъбречна функция, урината може да бъде по-остра от обикновено. По-възрастните котки са уязвими към проблеми с пикочните пътища или бъбреците, но при котки от всички възрасти могат да се появят с инфекции на пикочните пътища.

  • Урина, оставена за продължително време

Последната, но не на последно място възможна причина урината на вашата котка да е много миризлива, е времето което е престояла. Ако котката ви е направила пакост извън тоалетната или мъжкият ви котарак е маркирал, то вие трябва да почистите незабавно. Лошото е, че ако не знаете, че котката ви е пропуснала тоалетната, ще мине известно време докато миризмата се появи. За това време тя вече ще е станала доста наситена, но трябва да я изчистите напълно с помощта на ензимен препарат или сода и оцет. 

Вонящата урина е малка цена за цялата любов и привързаност, които получаваме от нашите пухкави котешки приятели. Въпреки че може да се наложи на моменти да сбръчкате носа си и да задържите дъха си, със сигурност ще си заслужава. 

Виж още