11 съвета за спокойна новогодишна нощ с котката

Нова година с котка Снимка: iStock

Н ова година с шумно парти, фойерверки, бенгалски огън, музика и много приятели може да звучи забавно за вас, но е истински ужас за домашните любимци! В животинското царство котешкият слух е сред най-добрите. Той е толкова добре развит, че гальовните животни могат да чуят и най-фините звуци, които издават съседите. 

Дори когато котките сънуват, те чуват! Това е жизненоважно за оцеляването – защото в дивата природа те биха били лесна плячка за враговете си, докато спят. Вашето коте не знае, че шумът в новогодишната нощ е безвреден купон. Също така фойерверките, гостите и промените в обичайната им среда смущават доста  нашите космати приятели.

Какво можете да направите, за да помогнете на вашата котка да прекара новогодишната нощ възможно най-без стрес?

1. Практикувайте предварително с котката

Нова година с коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Очите могат да бъдат затворени, но за съжаление не и ушите. В новогодишната нощ котешките уши се сблъскват и със звуци, които са им напълно чужди. Упражнявайте се с котката си предварително и от време на време ѝ пускайте музика или вижте как би реагирала на повече шум. Така тренирате слуха ѝ и тя може бавно да свикне с него. Тъй като кадифените лапи имат много по-чувствителен слух от хората, не трябва да увеличавате звука твърде високо! Ако видите, че гальовният ви приятел се стресира - спрете с упражнението!

2. Не оставяйте котката сама в новогодишната нощ

Не е нужно да се отказвате от празнуването на Нова година заради котката си, но не я оставяйте сама в новогодишната нощ! Също така просто да я заключите някъде, докато вие купонясвате в съседната стая също не е решение. Освен ако самата ви котка не поиска това! Повечето мъркащи приятели обичат да са до собствениците си и тя със сигурност няма да иска да остане сама тази вечер, когато навсякъде се чуват блъскане, викове и трясъци. Тя се нуждае от вас сега! Страхува се и търси близост.

Поканете няколко приятели, които вашата котка познава, и прекарайте уютна вечер с вас и вашата котка – у дома. Танците и музиката също са възможни разбира се, но в по-нежен вариант. Кой знае, ако котката ви се почувства комфортно може да се включи и да ви наблюдава с любопитство от котешкото си дърво!

3. Не пускайте котката навън в новогодишната нощ

В новогодишната нощ няма изход, не пускайте котката навън. Дори за котки, които са свикнали да са на открито, това може да бъде опасно; лесно могат да се изплашат и наранят. По-добре е да минимизирате риска и да не пускате котката през този ден. Уверете се, че всички котешки врати и прозорци са правилно заключени навреме и вашият мъркащ приятел не може да се изплъзне някъде незабелязано!

4. Не водете котката си на ново място за Нова година

Нова година с коткаСнимка: iStock

Може би искате да вземете котката с вас на новогодишно парти далеч от дома? Вероятно свързано с пътуване, защото партито се провежда някъде другаде? Не е добра идея! Транспортирането и новата среда са стресиращи за котките, трябва да избягвате това. Нашите котки са създания на навика: те обичат своите ритуали, всичко както винаги - тогава се чувстват сигурни.

Освен ако не отивате на място, което котката ви познава и (например къщата ви на село), пътуването не се препоръчва.

5. Създайте тихи убежища за котката

В навечерието на Нова година създайте тихи убежища за котката, където е безопасно и може да избяга от шума. Във всекидневната котките обичат да се оттеглят на места, където имат спокойствие: под леглото, в килерите – но също така кутии, кошници, високи рафтове... Уверете се, че сте осигурили място, на което котката ви може да се оттегли на спокойствие и да се почувства защитена.

6. Използвайте подходяща за котки новогодишна украса

Хубаво, цветно и блестящо – така си представяме новогодишната нощ. За предпочитане е цялото място да е пълно с лентички, балони и лампички. Това наистина приканва домашните котки да играят и да се забавляват! Те със сигурност ще са щастливи и ще се забавляват, но тази украса е опасна. Ограничете се до новогодишната украса, която е поставена достатъчно високо, че гальовният приятел да не я достига.

7. Дръжте котката в полезрението си

Нова година с коткаСнимка: iStock

В навечерието на Нова година хората празнуват обилно и често забравят за времето и пространството. Барометърът на настроението се покачва постоянно, особено когато стрелката наближи 12! Искаме да оставим годината да изтече в пълни влакове, там падат с радост всички бариери. Но моля, не забравяйте домашната котка! Дори – и особено – когато купонът тече, дръжте под око котката! Къде е? Какво прави, добре ли се чувства? Чувства ли се спокойно? Не я забравяйте!

8. Дръжте алкохола и храната далеч от котката!

Няма съмнение, че миризмите са изкушаващи за гальовния приятел и ние искаме да споделим трапезата си него. Не трябва да забравяме, че в повечето случаи най-вероятно храната е опасна за гальовните животни. Човешката храна съдържа подправки, мазнини, сол и други токсични и опасни съставки за гальовните животни. Ако искате да почерпите гальовния приятел с нещо специално, тъй като самата нощ е такава - купете му ново лакомство или пък му дайте от най-любимито. Така хем котката ви ще бъде щастлива, хем вие знаете, че сте направили нещо специално и различно за нея по повод празника!

9. Успокойте котката, когато се страхува

Вашата котка е „създание на навика“. Промените, които засягат непосредствената ѝ среда, я стресират. Това също е съвсем логично, защото котките трябва да бъдат нащрек; те постоянно проверяват територията си за опасности и могат да се отпуснат само когато всичко е контролирано и се установи, че е наред; иначе са под напрежение. За вас това е просто новогодишната нощ, за вашата котка това е много шум и „натрапници“ в тяхното познато, безопасно местообитание. Звучи като параноя, но е съвсем нормално за котките и съвсем оправдано.

Типичните признаци на безпокойство при котките са:

Нова година с коткаСнимка: iStock

  • Бягство
  • Приклекнала поза, сякаш дебне
  • Разрошена и настръхнала козина
  • Съскане
  • Широко отворени очи
  • Сплескани уши
  • Треперене
  • Ускорено дишане
  • Силно мяукане
  • Уриниране или изхождане извън тоалетната

10. Успокойте котката с феромони

Феромоните са химически вещества, произведени от самите котки. Те се използват за комуникация и влияят на поведението им. Котките произвеждат тези вещества в различни телесни жлези. Въпреки това, тези вещества могат да бъдат произведени и синтетично. Можете да използвате тези аромати, за да успокоите котката си. Тези феромони за добро усещане могат да се разпространяват и използват навсякъде, където е вашата котка чрез пулверизатори или изпарители.

11. Галете котката, когато тя го иска

Нова година с коткаСнимка: iStock

Ние, хората, винаги мислим, че помага, ако гушкаме и галим котката си. Това обаче за срамежлива или самостоятелна котка може да има негативен ефект. Колкото повече „глезим“ уплашеното създание, толкова повече то ще бяга. Така че не преследвайте котката си, а я оставете да отиде до убежището си, където се чувства комфортно. В случай че гальовният приятел сам дойде при вас и поиска гушкане и галене - тогава може да се отзовете!

Пожелаваме ви весело и топло посрещане на празниците! И не забравяйте за пухкавите си приятели! Осигурете им комфорт, тишина, спокойствие и внимание, когато те го поискат. Вземете всички мерки за безопасност, не давайте храна на котката си от трапезата и празникът ще мине весело за всички!

Виж още