12 породи котки, които обичат разходките навън

белгалска котка на каишка Снимка: iStock

И стина е, че разхождането на мъркащия ви домашен любимец е строго индивидуално и зависи от неговия характер, възпитание, собствениците му и средата, в която живее. Повечето домашни котки не излизат навън, тъй като са изложени на редица опасности - кучета, други котки, коли, стрес, дори кражба.

Въпреки това, някои гальовни пакостници биха се насладили на разходка навън. Съществуват породи котки, които природно са по-благосклонни към излизане извън къщата. Обикновено това са енергичните представители или кръстоски, в които тече дива кръв.

Преди да разгледаме дванадесет породи, които пасват за живот на открито, е много важно да отбележим, че всяко животно е много различно! Възможно е да сте горд притежател на някое от изброените животинчето, но то никак да не си пада по излетите навън. Както и обратното.

Нека сега минем през списъка с някои от най-подходящите породи котки за разходки на открито.

Dogsandcats.bg

1. Рагдол

Регдол е порода, която е дружелюбна и много любвеобилна към собствениците си. Това я прави добър спътник в разходките навън. Тези приятели са склонни да изследват нови терени и да прекарват възможно най-много време с обичаните си стопани. Имат лесен характер, което ще направи по-лек процесът по тяхното обучение на каишка. Имайте едно на ум, тъй като техният благ характер е плюс за вас, но минус за самите тях, тъй като ги прави много лесна мишена за други животни навън.

котка на дървоСнимка: iStock

2. Абисинска котка 

Едно е сигурно за Абисинската котка - това не е домашен любимец, който ще стои спокойно в скута ви. Неслучайно се нарича котка зайче, тъй като е изключително енергична, любопитна и готова за приключения. Това я прави отличен избор, за ваш спътник в пътувания и разходки. Представителите на абисинската порода са атлетични, харесват хора, адаптират се бързо и могат да се научат лесно да ходят на каишка. Когато сте навън с тях, дръжта каишката здраво, тъй като могат да се хвърлят изведнъж към нещо, привлякло вниманието им. 

3. Бенгалска котка 

Подобно на Абисинската котка, Бенгалската е също атлетична, кипяща от енергия и винаги готова за пакости. Въпреки че са палави и диви, те са лоялни и предани към собствениците си. Това ще направи обучението на каишка любопитно за тях преживяване. Тъй като са много умни животни, разходките навън ще стимулират мозъка им допълнително. Те обичат водата, така че можете да си направите истинско приключение до близката река или езеро. 

4. Савана

Саваната е необичайна порода, кръстоска между домашна котка и див сервал, която обитава Африка. Не е за изненада, че Саваната е умно животно, което ври и кипи от енергия. Заради дивите си корени, може да скача на впечатляващо голяма височина, което за което трябва да сте нащрек при разходка. Любопитното при тях е, че често са стресирани и могат да са доста неспокойни. Прекалената социализация също не добре за тях. Затова е препоръчително да ги обучите да ходят на каишка от малки и да ги извеждате на спокойни места, най-добре в затворен двор. Ако пък не се получи, в никакъв случай не ги пришпорвайте, тъй като би могло да има допълнителни психически последици. 

5. Бирманска котка 

Бирманските котки са енергични, умни и любопитни същества, на които играчките им писват бързо. Тъй като имат нужда от нови предизвикателства, разтъпкването навън може да се окаже чудесен начин за игра и изследване на нови терени. Този вид порода обича хората и създава силна връзка със собствениците си. Могат бързо да се научат да ходят на каишка.

6. Мейн куун 

мейн куун на каишкаСнимка: iStock

Мейн куунът е огромна, пухкава котка, която веднага привлича вниманието. Въпреки размерите си, те са нежни и грациозни, обичат вниманието и хората, и имат много добър характер. Те са любопитни и умни, дори по държание напомнят на куче, което ги прави чудесни спътници в разходки и дори по-далечни пътувания. Въпреки че могат да ви правят компания почти навсякъде, където пътешествате, размерите им биха усложнили нещата, ако например летите със самолет. След игра в парка се подгответе за старателно почистване, тъй като пухкавата им козина ще събере всичко, което види по пътя си.

7. Норвежка горска 

Друг представител на обемните породи котки е норвежката горска. От името можете да се досетите, че този пухкав красавец си пада по приключенията навън. Подобно на Мейн кууна, тя заема доста място, но пък е отличен другар за разходки. Тези впечатляващи представители се характеризират с мек и добър характер, но в същото време обичат да са самостоятелни. Тъй като са покрити с дебела козина, ниските температури и отглеждането им навън не са никак проблем за тях. Те са изключително ловки катерачи и са едни от малкото породи, които могат да слязат от дърво с главата напред.

8. Манкс

Друг много подходящ приятел за разходка е породата Манкс. Тя идва от остров Ман във Великобритания. Интересното при този гальовен представител е, че няма опашка, ако пък има - тя е много къса. Тези котки са добри по характер и се наслаждават на разходките с кола, така че не пропускайте да ги включите в плановете си за почивка.

9. Американски бобтейл 

За разлика от братовчеда си Манкс, при Американския бобтейл опашката не е изчезнала, но е доста къса сравнение с повечето породи котки. Тези пакостници са изключително интелигентни и могат да учат бързо нови неща. Обичат да ловуват, така че навън няма никак да им е скучно докато гонят мухи и всичко, което мърда. 

10. Европейска късокосместа 

Както името подсказва, това е доста честно срещана порода в Европа. Характерно за тях е, че имат силно развит ловен инстинкт, така че ако я пускате в градината си може да сте сигурни, че няма да имате никакви гризачи или други твари наоколо. Тези котки се адаптират лесно и са любопитни спрямо нови места. Привързват се към стопаните си и са леко плахи спрямо непознати. Ако ги разхождате най-добре да е далеч от погледите на други хора.

11. Руска синя 

Тази красива котка с поразителни очи, също може да излиза навън с вас. Въпреки че са отлични домашни котки, които се спогаждат със стопаните си, те са изключителни ловци и се наслаждават на времето извън апартамента. Обичат да се катерят и да скачат, така че трябва да ги наблюдавате.

12. Корат

Тази порода, произхождаща от Тайланд и прилича на външен вид на Руската синя котка. Казва се, че носи късмет на стопаните си и логично, тя е много дружелюбна към тях. По припода, е много интелигентна, което я прави идеален приятел за игра в двора.

 

Това е нашата селекция от породи, които могат да ви правят компания навън. Не забравяйте, че за да разходите домашното си коте на улицата то трябва първо да прояви интерес към външния свят, след което да бъде обучено. Как да научите мъркащия ви приятел да носи каишка и да излиза навън, можете да научите сега. Приятна разходка!

Виж още