Как да се грижим за бременна котка

бременна котка Снимка: iStock

А ко котката ви е бременна, може би се чудите какво можете да направите за нея. Не се притеснявайте, тя няма да има апетит за странни неща или кубчета лед, но със сигурност ще си похапва повече от обикновено.

Все пак, напомняме, че винаги е препоръчително да кастрирате котката си, за да ѝ спестите здравословни пробреми, както и да помогнете за намаляване на бездомните мъркащи приятели, които страдат по цял свят!

Прегледи при ветеринар

котка при ветеринарСнимка: iStock

След като разберете, че котката ви се е чифтосала или е показава признаци на бременност, първото нещо, което трябва да направите, е да я заведете на ветеринар.

Dogsandcats.bg

По принцип трудно се потвърждава състоянието ѝ, докато не се навършат от три до четири седмици от бременността. Все пак, при всички странни поведения или симптоми - винаги е добре да я заведете на преглед. Вашият ветеринарен лекар би могъл да ви посъветва как да се грижите за бременната си кралица и какво можете да очаквате в този период, както и след като тя роди.

Когато бременността сравнително напредне, дори можете да направите рентгенова снимка, за да проверите броя на очакваните котенца. Това би могло да ви помогне, в процеса на търсене на дом.

Докато котката ви е бременна, можете да говорите с ветеринарния си лекар за възможността за стерилизиране след като кралицата роди мъничетата.

Правилно хранене

Вашата бременна котка трябва да се храни с висококачествена храна, която да подпомага растежа на бебетата. Ветеринарният лекар би могъл да ви препоръча подходящ вид храна. Като цяло мократа би била по-здравословен избор, но е добре и сухата да присъства в менюто.

Не прекалявайте с храненето в началото на бременността. Вярно е, че кралицата ще се нуждае от допълнителна храна, но ако по принцип е с наднормено тегло, това няма да се отрази добре нито на нея, нито на котенцата. Още повече, че тази храна съдържа допълнителни калории и вещества, така че трябва да се внимава.

С напредването на бременността - около шестата седмица - можете да храните котката си по-често с малки порции. Причината е натискът върху стомаха от страна на бебетата, което би я затруднило да хапва по много наведнъж. Можете да я храните на малки порции до шест пъти на ден.

Приготвяне на гнездо

бременна коткаСнимка: iStock

С приближаване на ражданете ще забележите, че кралицата започва да търси тихи и безопасни места, където би могла да роди. Това се нарича „гнездене” и се случва обикновено два или три дни преди раждането.

Можете да ѝ помогнете, като приготвите картонена кутия, пълна с одеяла или кърпи. Изберете тихо и спокойно място в дома ви, където тя да може да се усамоти и да се чувства спокойна. Знаейки колко темпераментни са мъркащите животни, не се изненадвайте, ако накрая тя реши да не използва приготвеното от вас гнезно.

Типично по котешки, би могла да избере най-неудобното и странно място, като например средата на коридора. Все пак, ако има места в жилището ви, които кралицата потенциално би могла да си хареса - като леглото, или диванът ви - погрижете се да останат защитени. Можете да ограничите достъпа ѝ до определени зони, за да се подсигурите.

В допълнение - внимавайте да не дръзне да търси място за гнездене навън. Това е доста опасно, тъй като тя със сигурност ще се скрие някъде и ще ви е много трудно да я намерите, докато евентуално не се появи на вратата ви няколко дни по късно след раждането.

Осигуряване на спокойствие

Няколко дни преди раждането ще забележите че кралицата е доста тревожна. Това е нормално поведение. Освен да ѝ подсигурите място за раждане (ако реши да го ползва, разбира се), внимавайте да не я стресирате!

Когато кралицата е готова за раждане е препоръчително да я оставите на мира и да наблюдавате от разстояние. Мъркащите приятели се справят отлично с тази задача и не би следвало да имат нужда от помощ. Все пак я дръжте под око, в случай че настъпи усложнение.

Следете времето между раждането на бебетата и техния брой, ако го знаете. Свържете се с ветеринарния си лекар, ако кралицата започне да има очевидни контракции, но повече от час не настъпва раждане. Ако изминат повече от два часа без раждане на следващото коте - също ще ви трябва съвет от него. Потърсете неговата помощ, винаги когато ви се струва, че се случва нещо странно и нередно.

бременна коткаСнимка: iStock

Избягвайте да разделяте майката от бебетата през първите няколко дни след раждането им. Като цяло цяло е във ваш интерес да не припарвате особено до тях, ако не искате да си навлечете гнева ѝ. Общо взето единственото, което можете да направите е да ѝ осигурите достатъчно храна (тя ще има нужда заради кърменето) и да не я ядосвате.

След като вече си имате цяла тайфа котета вкъщи, освен да им се радвате безумно много, не забравяйте да се погрижите за тях и да им намерите любящи домове, където ще бъдат много обичани и ще лудуват на воля. Също така - пригответе кралицата за кастриране, за да ѝ спестите бъдещи мъки.

Вижте още:

Как да разпозная, че котката ми е бременна?

Виж още