5 неща, които трябва да знаете, ако мислите да осиновите котка с FIV

котка при ветеринар Снимка: iStock

М ъркащ домашен любимец, който страда от FIV (вирус на котешка имунонедостатъчност) или котешкият СПИН е наистина голям проблем в света на осиновяването на котки. Съвсем нормално е всеки собственик на мъркащ приятел да не изгаря от желание да осинови котка, която е болна от срашен вирус или дори да изложи на риск останалите гальовни животни в домакинството.

Може би ще се изненадате, но FIV-позитивните котки обикновено не са толкова трудни за управление, колкото всички си мислят, така че ви представяме пет неща, които всеки трябва да знае, когато мисли за осиновяване на едно от тези котенца. И всеки трябва поне да го обмисли.

Какво трябва да знаете, когато осиновявате котка, положителна за FIV

В миналото FIV-позитивните котки често са били смятани за неосиновими и са били евтаназирани в много приюти. Нови изследвания обаче показват, че FIV-позитивните котки всъщност са много подходящи за осиновяване и могат да имат същата продължителност на живота като FIV-негативните котки. Тези изследвания развенчават и мита, че FIV-позитивните котки не могат да живеят безопасно с незаразени котки. 

Какво трябва да знаете за FIV-позитивните гальовни животни?

Dogsandcats.bg

котка при ветеринарСнимка: iStock

  • 1. Подобно на ХИВ при хората, FIV атакува имунната система на котката. Ето защо FIV-позитивните котки са склонни да развиват заболявания, свързани с вторични инфекции - не непременно поради самия вирус.
  • 2. FIV абсолютно и недвусмислено не е заразен сред хората!
  • 3. Котешката вирусна инфекция обаче е заразна сред котките. Най-честата форма на предаване е чрез ухапвания и по-рядко чрез полов контакт. Това означава, че пасивните, стерилизирани котки рядко се разболяват от болестта - и обикновено това е, когато са предизвикани от агресивни котки на дуел.
  • 4. Една котка може да бъде заразена с FIV в продължение на много години, без да показва никакви симптоми. Всъщност някои гальовни животни никога няма да покажат никакви признаци на болестта, а значителна част могат да продължат да живеят нормален живот.
  • 5. Налична е ваксина за предотвратяване на FIV при други домашни котки. За съжаление, ефектите на ваксината не могат да бъдат разграничени от болестта по време на тестване. С други думи, ваксинираните котки завинаги ще бъдат положителни, независимо дали са или не. Независимо от това, на собствениците с FIV-отрицателни домашни котки (FIV-позитивна котка никога не трябва да получава ваксината) често се предлага тази опция.

Необходима е серия от две ваксини за първоначалната имунизация, последвана от годишна бустерна ваксина. FIV-негативните котки трябва да бъдат ваксинирани седмици преди да донесете FIV-позитивната котка в домакинството (консултирайте се с вашия ветеринарен лекар относно подходящото време), а FIV-позитивните котки трябва да се държат у дома, за да се предотвратят битки с котки навън и предаване на инфекцията. болест за тях. Всички ваксинирани котки също трябва да бъдат микрочипирани за бързо идентифициране на собствеността и ваксинационния статус, ако някога се загубят.

Какви са някои симптоми, които могат да се появят при FIV-позитивна котка?

котка при ветеринарСнимка: iStock

Вирусът намалява способността на имунната система да реагира на всякакви инфекции поради по-малкото количество бели кръвни клетки в организма. Това означава, че много от симптомите, свързани с FIV, се дължат на други нелечими инфекции, които включват гингивит, стоматит, лош апетит, загуба на тегло, конюнктивит, повръщане или диария. Много от бактериалните инфекции ще бъдат лекувани с антибиотици или антивирусни препарати. Ефектът на антибиотиците обикновено е временен. Най-добрият начин за лечение на котка с FIV е да се използват превантивни грижи, за да може котката да бъде възможно най-силна, преди да се прояви някой от тези симптоми, а ако те се появят, обикновено се предприема симптоматично лечение.

Как още мога да помогна за защитата на FIV-позитивна котка?

Храненето е важно за всички котки, независимо дали са FIV-позитивни, или не, както и ограничаването на излагането им на потенциални патогени по възможно най-добрия начин. Тези мерки са важни и могат да удължат и без това дългия живот на котките. Въпреки че VBSPCA насърчава котките да живеят на закрито, особено необходимо е FIV позитивните котки да се отглеждат на закрито, където имунната им система ще бъде по-малко изложена на въздействието на патогени. Прегледът при ветеринарния лекар два пъти годишно е много важен, като ще са необходими изследвания на кръвта и урината, за да се следи имунната им система. Всяка инфекция трябва да се лекува незабавно.

Послание за вкъщи: FIV-позитивните котки могат да водят дълъг и пълноценен живот. Случайният, неагресивен контакт не изглежда да е ефикасен начин за разпространение на вируса. В резултат на това котките в домакинства със стабилни социални структури, където съквартирантите не се бият, са изложени на малък риск от заразяване с FIV.

Може би не би било оптимално да осиновите втора котка, която е болна, тъй като все пак съществува малък риск за здравата котка (дори и след ваксина), но ако сте твърдо решени да го направите - консултирайте се с ветеринарния лекар, за да даде възможно най-добрите препоръки и оценка на ситуацията.

котка при ветеринарСнимка: iStock

Виж още