7 стъпки за лечение на ушни инфекции при котките

почистване на котешки уши Снимка: iStock

У шните инфекции са относително често срещани при гальовните животни и, ако се появи такава при вашия мъркащ приятел - време е да посетите ветеринарния лекар за преглед и предписване на лечение. Със сигурност след прегледа вече сте въоръжени с необходимите лекарства и инструкции за лечение на инфекцията на домашния любимец, но се появява един проблем. Вашето сладко коте ще направи всичко, за да ви попречи да приложите лечение.

Не се отказвайте! Следвайте тези стъпки, за да направите лечението на ушната инфекция на мяукащия домашен любимец по-приятно изживяване както за вас, така и за вашата котка.

1. Свикнете котката си с идеята, че ушите трябва да се лекуват

Котешките ушни инфекции могат да бъдат доста болезнени, почти като живот с постоянна мигрена, и дори най-сладките и нежни котки могат да реагират, като изсъскат, ухапят или се опитат да избягат.

Трябва да използвате положителни стимули и да наградите гальовния приятел, за да свикне с почистване на ушите и лечение. Наказания като викове, удряне или грубо отношение само ще влошат проблема и ще всеят допълнителен страх в мъркащия спътник.

Dogsandcats.bg

Първо, установете удобна и тиха зона, където ще лекувате котката си. Водете я редовно на това място, за да свикне. При по-тежки или болезнени състояния можете да научите котката си да бъде държана в скута ви, като я увиете в кърпа, одеяло или калъфка за възглавница. Може да използвате и помощ от някой член на вашето семейство.

Докоснете нежно лицето и ушите на вашата котка и не пропускайте да я погалите на любимите ѝ места. След това нежно я намажете с лекарството и я наградете с лакомство.

2. Подгответе консумативите си

почистване на котешки ушиСнимка: iStock

Прилагането на лечение за котешка ушна инфекция може да бъде трудно, така че трябва да имате готови подходящите консумативи в зоната за лечение:

 • Препарат за почистване на уши и лекарство, предписани от ветеринарен лекар
 • Памучни тампони
 • Храна/лакомства
 • Калъфка за възглавница, одеяло или кърпа, ако се налага да държите котката си
 • Ръкавици за еднократна употреба (за смяна между почистването на ушите)

3. Уверете се, че знаете кое ухо лекувате

Концепцията за дясно и ляво може да е объркваща, защото гледаме на ушите на мъркащите приятели от наша гледна точка. Така че, когато ветеринарят каже „дясно“ или „ляво“ ухо, не забравяйте, че те говорят за лявото ухо на животинчето, което е отдясно, когато гледате котката си.

4. Винаги първо започвайте с „доброто“ ухо

Ако вашата котка има ушна инфекция само на едното ухо, важно е първо да почистите здравото ухо и след това да почистите и лекувате инфектираното. Трябва да обаче да лекувате само заразеното ухо.

Тъй като инфекцията може да се разпространи между ушите, не забравяйте да измиете ръцете си и да използвате нови консумативи, след като преминете към другото ухо. Ако използвате ръкавици, сложете нова ръкавица, когато сменяте ушите. Това е добро правило, дори ако и двете уши са заразени.

5. Почистете ушите на вашата котка

За да увеличите максимално ефективността на лекарството, старателно почистете ухото на вашата котка, преди да дадете лекарството, освен ако вашият ветеринарен лекар не ви каже друго. При тежки и болезнени котешки ушни инфекции вашият ветеринарен лекар може да ви препоръча първо да лекувате няколко дни, за да направите котката си по-толерантна към текущите почиствания.

Целта на препарата за почистване на уши е да помогне за разграждането на остатъците и восъка, без да причинява дразнене. Не се препоръчват домашни лекарства за котешка ушна инфекция, нито човешки лекарства. 

почистване на котешки ушиСнимка: iStock

Стъпки за почистване на котешки уши:

 • Силно навлажнете памучния тампон с почистващия препарат за уши.
 • Поставете памучния тампон в основата на ухото и сгънете капака на ухото върху тампона.
 • Масажирайте основата на ухото и след това оставете котката си да поклати глава.
 • Приложете лекарството - изчакайте 10 до 15 минути след почистване, за да приложите лекарството за уши.
 • Внимателно издърпайте ухото нагоре и изстискайте течния медикамент (без да докосвате дюзата до самото ухо) надолу в канала. Тънък слой мехлем трябва да покрие цялата лигавица на канала.
 • Масажирайте отново основата на ухото, ако котката ви позволява, и след това оставете котката да поклати глава.
 • Избършете всякакви остатъци с памучния тампон. 

7. Наблюдавайте напредъка на вашата котка

Докато котката ви се възстановява от ушната си инфекция, наблюдавайте дали ушите реагират на лечението. Ако лечението работи, ще виждате подобрения като:

 • Намалена болка и чувствителност
 • Намалени признаци като клатене на главата, триене на лицето или чесане на ушите
 • Подобрено зачервяване, миризма и секрет по време на почистване

Ако забележите обаче някой от следните предупредителни признаци, прекратете лечението и се свържете с вашия ветеринарен лекар:

 • Вашата котка се бори по-усилено срещу почистването и прилагането на лекарства
 • Червен секрет от ухото
 • Червени и бели мехури в ухото или ушните канали
 • Засилване на миризмата или остатъците в ухото
 • Повишена температура или подуване на ухото

Въпреки че не е често срещано, някои гальовни животни могат да развият чувствителност към лекарството и горните признаци може да са показателни, че вашата котка е развила алергична реакция. В такава ситуация - свържете се с ветеринарния лекар, за да прегледа животинчето и да предпише друг курс на лечение, който би бил по-подходящ за мяукащия приятел.

Инфекциите на ушите при котки може да са неприятни и болезнени, но въпреки това лечими. С правилния подход и лекарства - съвсем скоро ще се справите със състоянието на гальовния домашен любимец.

почистване на котешки ушиСнимка: iStock

Вижте още:

Как да се справим с ушните акари при котките

5 медицински причини, поради които котките клатят глава

Виж още