Признаци, че котката ви е към края на живота си

възрастна котка Снимка: iStock

Н ашите котки са част от семейството и ние обичаме красивия им външен вид, игривия поглед, непослушното понякога поведение и темпераментност. Но рано или късно ще дойде време да се разделим и често това време може да ни изненада, тъй като котките умеят да крият болката си.

Отбелязването на малки промени в здравето и поведението на вашата котка може да ви помогне да разберете, че нещо не е наред и да помогнете на обичания си мъркаш приятел през последните му дни.

Въпреки че може да е толкова трудно да гледате как гальовният спътник страда, следенето на тези симптоми може да ви помогне да разпознаете кога котката ви се нуждае от допълнителни грижи и комфорт и може да помогне да идентифицирате проблем достатъчно рано, за да удължите качеството му на живот малко по-дълго.

Признаци, че котката ви може да ви напусне скоро

Котките са известни добре в скриването на наранявания и заболявания. В дивата природа това е страхотен инстинкт за оцеляване, тъй като показването на всякакви признаци на слабост прави котката потенциална мишена за хищници и съперници.

Dogsandcats.bg

Но с нашите домашни котки това може да бъде предизвикателство за нас, защото трябва да наблядаваме гальовните си приятели за фини признаци на дискомфорт или болка.

Много от симптомите, че вашата котка е към края на живота си, също са често срещани симптоми на заболявания, като хронично бъбречно заболяване, хипертиреоидизъм, рак и захарен диабет.

Първата стъпка, когато забележите, че нещо не е наред с вашата котка, е я заведете на ветеринарен лекар. Между прегледа и всяка извършена диагностика, вашият ветеринарен лекар може да ви каже дали котката ви страда от нещо, което може да бъде лекувано или прогнозата е по-мрачна.

Екстремна загуба на тегло

възрастна коткаСнимка: iStock

Загубата на тегло е много често срещана при възрастни котки. Част от това се дължи на нормална загуба на мускули - с възрастта тялото на гальовния спътник става по-малко ефективно при усвояването и изграждането на протеини, което го кара да губи мускулна маса. Това означава, че домашният любимец може да се храни добре, но все пак губи тегло.

С течение на времето загубата на тегло може да стане екстремна. Някои стари или болни котки могат да станат изключително слаби, като ребрата, гръбнака и бедрата им стърчат под кожата. Котки с хипертиреоидизъм и хронично бъбречно заболяване също често изпитват загуба на тегло.

Допълнителни симптоми

 • Котката ви се крие

Скриването е издайнически признак на заболяване при мяукащите животни, но може да бъде трудно да се определи, защото за много котки е нормално да се крият. Нещата, за които трябва да внимавате, включват засилено укриване, криене на нови места и нежелание на котката ви да излезе от скривалището си дори за занимания, които обича – игри или лакомства.

 • Котката не яде

Ако мяукащият приятел се чувства зле, той може да не иска да яде. Някои лекарства също могат да нарушат усещането за вкус и мирис на котката ви, което я прави по-малко заинтересована от храната. Опитайте да затоплите храната или да добавите малко количество сок от риба тон, за да увеличите миризмата ѝ и да я накарате да яде повече.

Има и лекарства, които вашият ветеринарен лекар може да предпише, за да насърчи домашния любимец да се храни. В някои случаи обаче може и изобщо да не е възможно да накарате мъркащия си приятел да се храни.

 • Котката не пие вода

възрастна коткаСнимка: iStock

Болните гальовни животни също често не се интересуват от вода, което може бързо да доведе до дехидратация. Ако котката ви все още яде, можете да увеличите приема на течности, като сервирате консервирана храна ии добавите вода към нейната храна.

 • Намалена мобилност

Възрастните гальовни приятели често имат намалена подвижност поради загуба на мускули и болка от артрит или други здравословни проблеми. Слабостта често е прогресивна, започвайки с нещо малко, като например, че вече не можеш да скочи върху кухненския плот, но прогресира до затруднено придвижване и дори невъзможност да влезе и да излезе от висока тоалетна.

Можете да помогнете на котката си, като се уверите, че всички неща, от които се нуждае, са лесно достъпни. Осигурете ѝ рампи или стъпала, за да стигне безопасно до любимите високи места за почивка. Ако котката ви страда от артрит, вашият ветеринарен лекар може да предпише безопасни за котките болкоуспокояващи, за да ѝ помогне да се чувства по-комфортно.

 • Промени в поведението

Мяукащите приятели могат да покажат широк спектър от промени в поведението си, когато умират, като точните промени ще варират при различните животни. Някои гальовни животни ще станат по-самотни, капризни, раздразнителни или обратното – по-любвеобвилни и все търсещи вашата компания.

Някои котки изпитват когнитивна дисфункция, подобна на деменцията при хората. Тези котки може да се скитат из къщата през нощта и да са по-гласови от нормалното, а също могат да изглеждат объркани или да се изгубят в позната среда.

Вашата котка може да изчезне за продължителни периоди от време някъде у дома и да пропусне хранене или да развие променени модели на сън.

 • Слаба реакция към лечението

Много от болестите, които тормозят възрастните котки, могат да бъдат контролирани с лекарства и други лечения за дълго време. С течение на времето мъркащият спътник може да се нуждае от по-високи дози лекарства или да спре да реагира на лечението. Това може да е знак, че тялото му се разпада и вече лекарствата не работят.

възрастна коткаСнимка: iStock

 • Лошо регулиране на температурата

Възрастните котки все по-често имат проблеми с регулирането на телесната си температура и ще бъдат по-податливи на топлина и студ, отколкото здравите възрастни котки. Дори когато са снабдени с топло легло и среда, мъркащите животни, наближаващи смъртта, често имат ниска телесна температура. Може да забележите, че крайниците на вашата котка се чувстват хладни на допир.

 • Външен вид

Когато мъркащите приятели не се чувстват добре, те често спират да се грижат за себе си. Това води до козина, която вече не изглежда лъскава и красива, а по-скоро рошава и неугледна. При дългокосместите котки могат да се появят заплитания, особено около задната област, под корема и зад ушите. Вашата котка може също да има прекомерен пърхот и лющеща се кожа.

 • Ненормална миризма

Тъй като котката ви наближава края на живота си, тя може да развие необичайна телесна миризма. Това се дължи на разпадането на тъканите и натрупването на токсини в тялото. Точната миризма може да варира в зависимост от състоянието на мяукащия спътник.

 • Ненормално дишане

Белите дробове на гальовния спътник се контролират от мускули и нерви и те не са имунизирани срещу разпадане с възрастта на вашата котка. Умираща котка може да има необичаен начин на дишане, като дишането ѝ се ускорява и забавя произволно. Тя може дори да спре да диша за кратки периоди от време и след това да започне отново.

Признаците на затруднено дишане включват дишане с отворена уста, изпъване на главата и шията направо от тялото и силни коремни движения, докато диша. Ако котката ви има някой от тези симптоми, тя се бори да вкара кислород в тялото си и това е спешен случай.

 • Припадъци

Припадъците могат да бъдат причинени от различни неща, включително метаболитни проблеми, причинени от заболяване или проблеми със самия мозък. Припадъците, които продължават повече от 10 минути или, които идват на групи един след друг, са и спешни случаи. В зависимост от причината, вашият ветеринарен лекар може да успее да стабилизира котката ви и да предотврати гърчове с лекарства, но други причини може да не реагират на лечението.

 • Не се интересуват от любими неща

Тъй като здравето на вашата котка се влошава, тя ще загуби интерес към нещата, които някога е харесвала. Тя може повече да не иска да си играе с играчките си, може да извие носа си от любимите лакомства и дори може да спре да мърка, когато я галите. Незаинтересоваността към света около нея и липсата на радост от нещата, които някога е обичала, са признаци, че котката ви е готова да се предаде скоро.

Утешаване на мъркащия приятел

възрастна коткаСнимка: iStock

Ако вашият ветеринарен лекар предполага, че медицинското лечение и възстановяване не са опция, има неща, които можете да направите, за да поддържате котката си комфортно и да направите последните ѝ дни възможно най-приятни.

 • Поддържайте я топло, с лесен достъп до уютно легло и/или топло място на слънце.
 • Предложете я храни със силна миризма, за да я насърчите да яде. Ако котката ви трябва да е на диета с рецепта, но я мрази, това е моментът да ѝ позволите да яде каквото иска.
 • Уверете се, че тя има лесен достъп до храна, вода, и места за спане.
 • Изградете рампи или , за да може да има достъп до любимите си места на прозореца или кацалки за сън.
 • Поддържайте средата ѝ тиха и спокойна. Не позволявайте на други домашни любимци да я безпокоят.
 • Посъветвайте се с вашия ветеринарен лекар за лекарства за облекчаване на нейните симптоми. Те могат да включват болкоуспокояващи, стимуланти на апетита или . Тъй като мислите в краткосрочен план, комфортът на вашата котка е по-важен, отколкото да се притеснявате за странични ефекти, които могат да се развият от дългосрочната употреба на някое конкретно лекарство.
 • Прекарвайте време с котката си според нейните условия. Ако обича да я гушкат и галят – правете Ако предпочита да бъде оставена сама, седнете тихо малко от нея и я оставете да започне взаимодействие, ако иска.
 • Направете план за края на живота на вашата котка. Ако планирате евтаназия, говорете с вашия ветеринарен лекар за насрочване на среща, която е в по-спокоен момент. Ако котката ви мрази да ходи на ветеринар или е стресирана от непознати, проучете опциите за евтаназия на домашни любимци у дома или помолете ветеринара за орално успокоително, което можете да дадете у дома преди време, за да направите преживяването по-малко стресиращо за нея.

Имате опции, когато става въпрос за грижа за вашия домашен любимец в края на живота му

Някои котки умират спокойно в съня си, но за други последната стъпка не е толкова лесна. Помислете дали искате котката ви да има „естествена" смърт или да избере евтаназия. Няма правилен отговор и трябва да изберете опцията, която смятате, че е най-добра за вас и вашата котка. Чувствайте се свободни да обсъдите ситуацията и прогнозата на домашния любимец с вашия ветеринарен лекар и обсъдете решението си със семейството.

Евтаназията може да бъде страшно решение за собственика на котка, но прекратяването на страданието може да е и най-големият подарък, който можем да дадем на домашния любимец.

Когато котката ви е починала, тя може да бъде погребана (съгласно местните закони) или кремирана. Вашият ветеринарен лекар може да ви помогне с опциите, налични във вашия район.

Как да разбера кога е време?

възрастна коткаСнимка: iStock

Повечето собственици на котки го усещат, когато е време котката им да премине нататък, но признаването на това чувство може да бъде трудно. Има няколко въпроса, които можете да зададете, за да ви помогнат да вземете правилното решение за себе си.

 • Следете добрите и лошите дни на вашата котка. Понякога лошите дни са нормална част от живота, но ще дойде момент, когато котката ви изпитва повече болка и дискомфорт, отколкото щастливи, комфортни дни.
 • Преценете дали все още се радва на нещата, които е харесвала - любимите си лакомства? Мърка ли, когато я галите?
 • Говорете за чувствата си с приятели и семейство.
 • Говорете с котката си. Може да звучи глупаво, но може да помогне. Свийте се заедно на любимото си място и поговорете. Тя просто може да ви кога е време.

Скръбта за загубата на домашния любимец

Да скърбите за загубата на вашата котка е напълно нормално. Тя е била важна част от живота ви и е осигурявала приятелство и любов. Въпреки всичко, това е съвсем естествено и няма какво да се направи, за да се предотврати.

Ако имате други домашни любимци, оставете рутината да се грижите за тях да осигури някаква нормалност. Никой друг домашен любимец никога няма да замени вашата котка, но всички те носят различни неща в живота ни и са специални по свой начин.

Виж още