5 признака, че котката ви е заразена с паразити

котка при ветеринар Снимка: iStock

П аразитите са неприятни и са често срещан здравословен проблем при котките. Още повече, че те могат да причинят сериозни усложнения на котката ви, ако не се лекуват.

За щастие, паразитите могат да бъдат лекувани безопасно и ефективно при котките, а има и много начини за предотвратяване на бъдещи проблеми. Заразяването с паразити може да бъде безсимптомно или тежко, но симптомите са ясни, ако знаете какво да търсите.

Ето някои вероятни признаци, че котката ви има паразити.

1. Повръщане и диария

котка при ветеринарСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Един от най-очевидните признаци на паразити е повръщането или диарията. Чревните червеи се хранят с храната в храносмилателния тракт, като причиняват увреждане и възпаление на стените на червата. Това води до симптоми на храносмилателно разстройство като повръщане и диария.

Някои видове паразити, като се прикрепят към чревната стена и се хранят с кръв, което води до вътрешни кръвоизливи и кървава диария. Те са по-рядко срещани, но все пак могат да се появят при котките.

 2. Слуз или части от червеи в изпражненията

Когато котката ви има паразити, червата отделят слуз, за да се защитят от паразитната инвазия. Това кара изпражненията на котката ви да изглеждат слузести. Сегментите или частите на червеите могат да се разпаднат и да се появят в изпражненията на котката ви.

3. Летаргия

Както споменахме, червеите са паразити и лишават котката ви от хранителни вещества. В резултат на това мяукащият приятел може да стане недохранен или анемичен, ако заразяването продължи достатъчно дълго. Без правилно хранене котката ви може да стане летаргична и вяла.

котка при ветеринарСнимка: iStock

4. Неугледна козина

Също свързана с храненето, котката с паразити, ще има рошава козина и суха кожа. Недостигът на хранителни вещества често се проявява в състоянието на козината и кожата. Червеите отнемат много от жизненоважните хранителни вещества, от които котката ви се нуждае, за да поддържа здрава, лъскава козина и добре овлажнена кожа, което води до матов вид и суха кожа.

5. Проблеми с апетита

Котките с червеи могат да имат проблеми с апетит. Те могат да огладнеят от хранителния недостиг, причинен от паразитите и да ядат повече, за да компенсират разликата. От друга страна, котките могат да отказват храна и по друго време поради храносмилателно разстройство или болка, което води до загуба на тегло.

Опасни ли са червеите за котките?

котка при ветеринарСнимка: iStock

Червеите се срещат естествено в храносмилателната система на много животни. Докато са в малки количества, те не причиняват вреда. Когато натоварването с паразити стане прекомерно, те могат да причинят здравословни и хранителни проблеми на гостоприемника - вашата котка.

Това може да бъде сериозно при всяка котка, но е по-значимо при котенцата, които са в процес на развитие. Червеите могат да откраднат жизненоважни хранителни вещества, което води до забавяне на растежа, дехидратация, анемия и недохранване. Това може да се случи и при червеи, които се хранят с кръв, което води до тежка анемия. За котенцата паразитите са много опасни и трябва да се лекуват възможно най-скоро иначе резултатът може да е пагубен.

Възможно ли е симптомите да са причинени от нещо друго?

Въпреки че тези симптоми са признаци на заразяване с паразити, те могат да бъдат свързани с много други здравословни проблеми. Диарията например може да бъде причинена от нещо толкова безобидно като храна, която не е допаднала на котката ви, или толкова сериозно като токсичност от химикали или отровни растения. Други потенциални причини са бактерии, вируси, непоносимост към храна и алергии.

Важно е да заведете котката си на ветеринар при всякакви продължителни симптоми. Случайният пристъп на диария или повръщане може да не е повод за притеснение, но ако продължава, това е основание за посещение при ветеринарен лекар. Това важи и за други симптоми, като например умора или липса на апетит, които могат да са неработен ден или да показват нещо по-коварно.

Как да предотвратим заразяването на котката с паразити

котка при ветеринарСнимка: iStock

Този проблем може да се предотврати лесно чрез добра хигиена и целогодишно обезпаразитяване (ежемесечно или през месец, в зависимост от препарата и препоръките на ветеринарния ви лекар). Ежегодните изследвания на изпражненията при ветеринарния лекар също могат да помогнат да се следи за паразити, ако котката ви често излиза навън и искате да следите състоянието ѝ.

Винаги трябва да почиствате тоалетната ежедневно, да сменяте постелката и да дезинфекцирате тоалетната поне веднъж месечно. Това помага да се предотврати излагането на заразени изпражнения.

Независимо дали мяукащият приятел живее вътре или навън, той се нуждае от редовни посещения при ветеринар. Някои паразити могат да бъдат безсимптомни - или да не проявяват симптоми, докато заразата не стане сериозна - но вашият ветеринарен лекар може да ви помогне да установите проблемите в ранен етап.

Вижте още:

Мога ли да разхождам котката си навън

Как да избера ветеринарен лекар за котката ми

5 лесни начина да предпазим котката от бълхи

Виж още