Защо коремите на някои котки висят

котка по гръб Снимка: iStock

Г ледате как котката ви се отдалечава и виждате как коремът ѝ се люлее от една страна на друга. Въпреки че може да е естествено веднага да стигнете до заключението, че котката ви е качила 1-2 излишни килограми, това всъщност е нормална част от анатомията на мяукащите животни. В тази статия ще уточним кога коремът на гаьловния приятел виси, защото е нормално и кога трябва да обърнете внимание на неговото тегло.

Защо коремът на котките виси, въпреки че килограмите им са в норма

Почти всяка котка има кожа, която се увисва и се движи наляво-надясно докато тя ходи. Предполага се, че кожата служи, за да защитава жизненоважни органи по време на битки с котки или позволява на мяукащите животни да бъдат по-гъвкави, когато бягат и скачат. Когато котка ловува, тя може да се изпъне до най-голямата си дължина на тялото, а кожата на корема може да ѝ даде повече място за разтягане. Ако котка получи нокти в стомаха по време на битка, възможно е нараняването да засегне само кожата, а не вътрешните органи на животното.

котка по гръбСнимка: iStock

Възможно е също така тази кожа да е еволюционен остатък, който дава на котките място за съхранение на мазнини, само в случай, че не знаят кога ще дойде следващото им хранене. Други животни имат подобни анатомични мастни области, като например женски зайци, които съхраняват мазнини под брадичката си, хамстерите, които пълнят бузите си с харана или други.

Dogsandcats.bg

При някои гальовни животни този „увиснал“ корем се вижда повече например при Бенгалските котки, Пикси боб, Египетска мау и други.

Котката ми дебела ли е?

котка по гръбСнимка: iStock

Може би си мислите, че мастната част на кожата означава, че котката ви трябва да отслабне. Наличието на тази висяща кожа не означава непременно, че котката ви страда от затлъстяване. В случай че гальовният ви приятел визуално изглежда с нормално тегло няма за какво да се притеснявате. Лесно може да установите теглото на котката си като прокарате ръце по страните ѝ. Ако усещате ребрата ѝ и те не са изпъкнали - значи мъркащият приятел е в добра форма.

Също така макар и увисналата кожа на корема, ако го пипнете (с позволение на котката, разбира се), вероятно ще установите, че той не е толкова голям колкото изглежда. Котка с наднормено тегло ще има заоблен корем и няма да можете да усетите ребрата ѝ, като просто я докоснете леко отстрани.

Ветеринарен лекар може да прегледа вашата котка и да обсъдите хранителните навици и други проблеми с начина на живот, които могат да гарантират, че котката ви няма наднормено тегло и няма да напълнее. По-лесно е да поддържате котка на здравословна диета и в добра форма, отколкото да се опитвате да я накарате да отслабне, след като вече е твърде тежка.

Виж още