Какво представлява котешката настинка

котка у дома Снимка: iStock

„Котешка настинка“ е общ термин, който се отнася до група от симптоми при котки. В сезона на човешките настинки, не можем да не се запитаме дали мяукащите животни могат да страдат също от подобно състояние. Всъщност, истината е, че котките могат да се разболеят от настинка и обикновено се причинява от вирус. Да научим повече за това котешко състояние и как да помогнем на мяукащия спътник.

Симптоми на настинка при котките

Гальовните домашни животни с настинка могат да имат симптоми като кашлица, кихане, секреция от очите или носа, летаргия и понякога треска. При много котки тези симптоми изчезват сами за около 7-10 дни.

Някои котки обаче могат да получат усложнения, като вторична бактериална инфекция или пневмония. Това може да причини жълто-зелен секрет от очите или носа, което може да доведе до достатъчно тежко запушване, така че котката ви да не може да чувства мирис или вкус. Котките с това състояние може да откажат да ядат.

Причини за котешка настинка

болно котеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Най-честите причини за настинка при гальовните приятели са вирусни инфекции. Смята се, че около 90% се причиняват от котешки херпесвирус и котешки калицивирус.

  • Котешки херпес вирус

Котешкият херпесвирус (или вирусът на котешкия ринотрахеит) е изключително заразен. Обикновено се наблюдава в ситуации, при които няколко котки са настанени заедно (като спасителен център или приют).

Подобно на херпесвирусните инфекции при хората, котките, заразени с този вирус, го носят в тялото си до края на живота. Много котки ще преживеят периоди на латентност, когато вирусът не се възпроизвежда активно. Мъркащите животни могат да изглеждат напълно здрави по време на тези периоди на латентност. Въпреки това, след стресови събития, които потискат имунната система, вирусът може да стане активен и да причини симптоми, включително кихане или хрема за няколко дни.

  • Котешки калицивирус

Мъркащите животни, които са заразени с котешки калицивирус, могат да показват много подобни симптоми на котешки херпесвирус и също като него - калицивирусът е силно заразен.

За щастие и двете вирусни инфекции са специфични за котките и не са заразни за хората. Освен това годишните ваксини, които поставяме на мъркащите животни предпазват котките точно от тези две състояния. Въпреки че ваксината може да не предотврати напълно инфекцията, тя може да помогне за облекчаване на симптомите и предотвратяване на по-сериозно заболяване.

Лечение на котешка настинка

Леките случаи на котешка настинка обикновено не изискват медицинско лечение, но има някои неща, които можете да направите у дома, за да помогнете на котката си да се почувства по-добре, докато се възстановява. Едно от основните неща, които можем да направим е да намалим стреса на мъркащия домашен любимец. Котките често са тревожни, а ако нещо ги плаши допълнително - това може да усложни настинката или да направи лечението по-бавно.

Бихте могли да обособите по-тихо и спокойно място у дома, където на разположение на коткака да бъдат нейните купи за храна и вода и играчки, а тоалетната също да бъде наблизо.

котка ветеринарСнимка: iStock

Тежките случаи или случаите, при които е налице и вторична бактериална инфекция, често изискват антибиотици. Обикновено това ще бъде под формата на перорално лекарство, което се прилага у дома. Ако вашата котка е много болна, че има затруднения с дишането или отказва да яде, може да се нуждае от хоспитализация за 1-2 дни, докато стане достатъчно стабилна, за да продължи лечението у дома.

Повечето здрави котки са в състояние да се възстановят напълно от котешка настинка без медицинска намеса за около 7-10 дни. Въпреки това - ако мяукащият ви спътник изпитва по-тежки симптоми - тогава ще е необходимо медицинско лечение, така че следвайте инструкциите на вашия ветеринарен лекар, за да може котката ви да се възстанови възможно най-скоро. Напомняме, че поставянето на годишната ваксина ще предпази мяукащия ви домашен любимец от тежки заболявания. Дори и да не е на 100 % сигурно, че котката ви никога няма да се разболее от настинка, дори и това да се случи - болестта ще премине доста по-леко, ако гальовният домашен любимец е ваксиниран.

Вижте още:

Ваксини и обезпаразитяване при котките

Какво представлява котешкият вирус на херпес

Виж още