5 полезни съвета как да защитим щорите от котката си

котка и щори Снимка: iStock

А ко притежавате котка, знаете, че някои котки имат изключително игрива природа. Те обичат да тичат, да се люшкат, да скачат, да се крият, да скачат и да нападат. Може да е много забавно да гледате как котката ви се надбягва и играе с любимите си играчки.

Ако обаче една от любимите им играчки са вашите щори, това може да доведе до проблеми. Силната и енергична котка може да събори щорите ви или поне да ги повреди. В тази статия ще ви дадем шест съвета как да подходите, ако котката ви толкова държи да събори щорите от прозорците!

1. Скрийте шнуровете

котка и щориСнимка: iStock

Ако имате шнурове за вашите щори, можете да очаквате, че котката ви ще си играе с тях, защото в техните очи това е идеална играчка! Затова трябва да ги държите на недостъпно за котката място, доколкото е възможно. Един чудесен начин да предпазите шнуровете е да ги прикрепите кука към стената и да закрепите шнура около нея. По този начин той остава извън полезрението и обсега на вашата игрива котка.

Dogsandcats.bg

2. Напръскайте щорите с възпиращ препарат

Има някои миризми, които котките наистина не харесват, но са приятни за повечето хора. Опитайте да използвате безопасен за домашните любимци възпиращ препарат, който мирише на цитрусови плодове. Това са някои безопасни миризми, които можете да напръскате и които могат да ви помогнат да държите котките далеч от щорите си. Имайте предвид, че не всички аромати и етерични масла са безопасни за вашата котка, за да ги оближе. Най-добре е да купите препарат, който знаете, че ще възпре котката ви, но в същото време ще е безопасен за нея.

3. Използвайте двустранна лепенка

Ако котката ви се катери по перваза на прозореца, за да може да достигне до щорите, можете да използвате двустранно тиксо на перваза на прозореца. Това не е най-привлекателният от визуална гледна точка вариант, но хората са доволни от резултатите.

Котката винаги е привлечена от меки материали с приятна за лапите ѝ материя. С двойнозалепващата лента котката ви няма да хареса усещането, което има върху лапите си. Тя ще бъде по-малко склонна да се катери по перваза на прозореца, за да се блъска в щорите.

котка и щориСнимка: iStock

Имайте предвид, че лентата може да остави следи върху повърхността, върху която се залепва. Въпреки това има ленти, които са направени специално, за да държат котките далеч от прозорците и мебелите ви, без да оставят лепкави следи.

4. Създайте пространство на прозореца, подходящо за котки

Лесно е да отвлечете вниманието на котката си от щорите, като ѝ предложите нещо по-привлекателно и забавно. Създайте атрактивно пространство, където котката може да се излежава, за да ѝ помогнете да забрави щорите.

Можете да направите това, като купите легло за котки, което се поставя за прозореца. Предлагат се няколко варианта с различни размери, форми и други качества.

5. Купете драскалка

Вашата котка може да бърка в щорите ви, защото иска да се качи на прозореца и да седне отгоре му. Мяукащите приятели са естествени катерачи и обичат да се катерят по горната част на вашите мебели или прозорци. Можете да задоволите нуждите на котката си от катерене, като инвестирате във високо котешко дърво.

котка спи върху котешко дървоСнимка: iStock

Стълбчетата обикновено са проектирани така, че котките да се катерят и да почиват на върха. Те имат няколко нива, за да предизвикат котката ви и да поддържат интереса ѝ. Те също така са покрити с материал, за да може котката ви да драска, без да нарани лапите си.

Поставете стълба за катерене близо до прозорците, така че котката ви да може да наблюдава външната среда, без да има достъп до прозорците. Стълбът ще заеме известно пространство, но това не би трябвало да е проблем, ако искате да защитите щорите си.

Както може да видите, има няколко лесни начина, по които може да защитите щорите си от лапите на гальовния домашен любимец. Изберете най-добрия вариант, който работи перфектно за вашия дом. Не забравяйте да помислите и за безопасността на котката си, докато правите това. Освен това помислете за нейните естествени нужди, като катерене, драскане и любознателност. Това гарантира, че котката ви няма да се чувства ограничена и ще остане щастлива по всяко време.

Виж още