Защо котките ги е страх да слизат от дървета

коте на дърво Снимка: iStock

П о принцип котките се славят със своята пъргавина и атлетизъм. Те често предизвикват гравитацията, законите на физиката и са ни карали да подлагаме под съмнение как работи света и как функционират живите същества.

Съществува обаче един физически подвиг, който в повечето случаи се оказва непосилен за мъркащите животни - слизането от дърво. Цялата ситуация е парадоксална, защото от една страна котките толкова ловко и бързо се покатерват, че често виждаме само едно размазано петно. След това не успяват да слязат. Хайде да разберем как и защо се случва това.

Защо котките катерят дървета

Нека първо да видим защо изобщо мяукащите приятели искат да се качат на дърво. Съществуват няколко идеи, които обясняват това поведение.

Тъй като те са хищници за по-малки същества, те могат лесно да преследват плячката си, в случай че тя се качи на дърво. Те са достатъчно ловки, че да се изкачат и да заловят храната си без никакви проблеми. Друга възможна причина за катеренето е търсене на убежище. Тъй като тези животни трябва да се крият и спасяват от по-големите хищници - покатерването на високо е чудесен начин да си осигурят защита.

Dogsandcats.bg

Както всички знаем, котките винаги се стремят да заемат най-високото място в къщата, където да наблюдават всичко случващо се.

коте на дървоСнимка: iStock

Последната възможна причина за този котешки пиниз е просто, защото се забавляват и си играят.

Защо котките не могат да слизат от дърветата

Мъркащите приятели използват ноктите си, за да се изкачат нагоре по дървото.

Проблемът при слизането идва от координацията на задните и предните крака. Това просто е движение, което котките обикновено не правят. Ако сте забелязали, те обикновено скачат от високи места, вместо да се опитват да слизат.

Замислете се - как слиза мъркащият ви спътник, когато се качи на дивана, масата или гардероба? С едно меко, и понякога звучно „Туп!”. Докато у вас таванът слага лимит на катеренето, при дърветата няма какво да спре устрема на котката ви. В резултат на което, тя се изкачва високо, без да си дава сметка, че след това не може да слезе. За щастие лудите им характери осъзнават, че скокът не е добра идея. Затова засядат, а интернет е пълен със сладки истории на пожарникари как свалят коте от дърво.

Както споменахме координацията на краката със сигурност би била трудна за котката, но не невъзможна. За съжаление, животинчето в този момент е твърде уплашено, за да предприеме каквото и да е. Ако е смелчага и се опита да слезе, най-вероятно ще успее да се справи. Котките често слизат назад, с водещи задни лапи, а с горните се придържат.

Има едно порода, която е надарена с магически способности и умее да слиза напред и това е Норвежкага горска котка.

Как да постъпите, ако котката ви я е страх да слезе

коте на дървоСнимка: iStock

Бързаме да отбележим, че ако разхождате мъркащия си приятел на каишка и го оставяте да се катери, е препоръчително да държите каишката по-стегната и да не му позволявате да се изкачи твърде на високо, от където ще го е страх да слезе.

Все пак, ако сте се разсеяли и сте отпуснали смело каишката или пък живеете в двор, където мъркащият ви приятел се разхожда свободно и е предизвикал способностите си, а сега го е страх да слезе, има няколко начина да му помогнете.

Първата стъпка е да останете спокойни. Ако се притесните, викате и изглеждате уплашени, това ще стресира още повече мъркащия пакостник.

  • Използвайте храна

Както казахме, тези животни физически биха се справили с предизвикателството за слязат, но от страх избират да не го правят. Извадете любимите храни на пакостника и се опитайте да го примамите. Ако имате възможност да затоплите леко мокра храна, това ще увеличи нейния аромат и може мяукащият ви приятел да не успее да устои, така че преди и той да осъзнае какво се случва, бързо да слезе обратно на земята!

  • Изкачете се на дървото

Ако ви е по силите и няма да се нараните - можете да се покатерите и вие на дървото и да вземете гальовния ви приятел. Тази стратегия не е много препоръчителна, но ако котката не е твърде на високо и можете да я стигнете като се изкачите само на няколко клона - действайте смело. Можете да използвате и стълба, ако имате и релефът го позволява. Все пак, се пазете!

Важно е вие, като нейн собственик да я свалите. Ако помолите непознат, тя може да не му се довери и даже да се изплаши още повече.

  • Направете рампа

В зависимост от това какво е дървото и колко се е изкачила котката ви, можете с помощта на друга дървена плоскост да направите рампа. Поставете приятно миришещата храна наоколо, ако можете дори да я закрепите на плоскостта - още по-добре. Мъркащият ви приятел ще успее да се спусне по нея, а в същото време няма да се изисква от вас да правите акробатични изпълнения.

  • Потърсете помощ

Ако нищо от споменатите трикове не помага, котката ви е уплашена или толкова високо, че не можете нищо да направите - следва да потърсите помощ. Можете да се обадите на ветеринарния си лекар или да се свържете с местни приюти за животни. Те със сигурност биха могли да ви насочат за най-правилното действие или да ви помогнат за свалянето.

Ако мъркащият ви приятел е истински акробат и се наслаждава на катеренето по дървета, се надяваме да не стига до ситуации, в които да не може да слезе. Най-сигурно е просто да не го оставяте да се изкачи твърде много. Ако все пак го постигне - запазете спокойствие и опитайте да го съблазните с храна. Може би гладът ще надделеее срещу страха и бързо да се върне обратно на земята!

Вижте още:

Мога ли да разхождам котката си навън

Виж още