5 стъпки за правилно претегляне на вашата котка у дома

котка върху кантар Снимка: iStock

В ъпреки че може да не се счита за необходима част от грижата за котките, има значителни ползи от претеглянето на вашата котка. Тъй като котките не могат да използват думи, за да ни кажат дали се чувстват болни, собствениците трябва да бъдат наблюдателни и да търсят потенциални предупредителни признаци за заболяване.

Теглото на котката и скоростта на наддаване и загуба на тегло могат да ви кажат много за благосъстоянието на котката и цялостното качество на живот. За щастие, претеглянето на котка е лесен процес, а в тази статия ще ви обясним какъв е той.

котка върху кантарСнимка: iStock

Има няколко начина, по които можете да измерите теглото на вашата котка. Със сигурност може да поставите котката си на кантар за домашни любимци и да измерите теглото ѝ, но това може да е трудно, ако котката ви не обича да стои неподвижна. Поради тази причина много хора избират да държат котката си и да използват човешки кантар, за да записват теглото на котката си. Ако изберете този метод, уверете се, че вашата котка вече се чувства удобно да бъде вдигната и държана.

Dogsandcats.bg

1. Измерете собственото си тегло

Първо, започнете с измерване на собственото си тегло. Проверете дали вашият кантар е на равна повърхност, преди да стъпите върху него. Запишете теглото си точно без да го закръглявате. Всеки грам е от значение. Тъй като котките са много по-малки и по-леки от хората, струва си да се обърне внимание на колебанията, които са по-малко от един килограм.

котка върху кантарСнимка: iStock

Измерете теглото си още един или два пъти, за да сте сигурни, че вашият кантар дава точни и последователни показания.

2. Вземете котката си и измерете общото тегло

След това внимателно вземете и задръжте котката си. След това стъпете отново на кантара и запишете общото си тегло. Може да направите това няколко пъти, за да сте сигурни, че получавате последователни показания от вашия кантар.

3. Извадете вашето тегло от общото тегло

След това извадете телесното си тегло от общото такова, остатъкът е теглото на вашата котка. Например, ако вашето телесно тегло е 60 кг, а общото тегло с котката е 65, 500 кг, това значи, че котката ви тежи 5,500 кг.

4. Не забравяйте да възнаградите котката си

котка върху кантарСнимка: iStock

Похвалете котката си много веднага след като измерите теглото ѝ. Ако не се нуждае от отслабване, дайте ѝ и някое от любимите ѝ лакомства. Награждаването на вашата котка в крайна сметка ще изгради положителна връзка с претеглянето и ще направи този процес много по-лесен и за двама ви.

Защо е необходимо да следите теглото на котката си

Теглото на вашата котка и колебанията в теглото могат да ви кажат много за вашата котка. Първо, следенето на теглото на вашата котка може да ви помогне да определите дали котката ви яде твърде малко или твърде много храна.

Котките също могат да започнат да губят тегло поради други здравословни проблеми, които не са свързани с недостатъчно хранене. Загубата на тегло може да е признак на по-голям основен медицински проблем. Чревни паразити, диабет, хипертиреоидизъм, рак, сърдечни заболявания и бъбречни заболявания могат да причинят загуба на тегло при котките. Записването на теглото на вашата котка може да ви помогне да откриете потенциални здравословни проблеми по-бързо.

Значителното или бързо наддаване на тегло може да изложи вашата котка на висок риск от развитие на здравословни проблеми и е доста често срещано домашно котка да стане с наднормено тегло. Близо 60% от домашните котки са с наднормено тегло.

котка върху кантарСнимка: iStock

Котешкото затлъстяване може значително да понижи качеството на живот на котката. Това може да съкрати продължителността на живота ѝ, а затлъстелите котки често имат проблеми с мобилността, които ги затрудняват да се движат. Затлъстяването увеличава риска от рак, диабет, сърдечни заболявания и камъни в пикочния мехур. Смята се също, че отслабва способността на котката да се бори с инфекциозни заболявания.

Редовното претегляне на котка с наднормено тегло гарантира, че тя отслабва със здравословна скорост. Като цяло, котките с планове за отслабване трябва да губят между 1-2% от телесното си тегло всяка седмица.

Редовното претегляне на котката ви може да ви осигури спокойствие, като знаете, че котката ви има здравословни хранителни навици. Тъй като загубата на тегло и наддаването на тегло често са индикатори за определени заболявания, претеглянето на вашата котка също може да ви помогне да откриете здравословни проблеми много по-бързо.

Виж още