Мога ли да заразя котката ми с настинка

болна жена и котка Снимка: iStock

А ко сте родител на домашен любимец, вие споделяте не само сърцето, радостта и пространството си с него, но и… микроби.

Макар и рядко, мъркащите приятели могат да предадат болести на техните стопани и това са т.нар. зоонозни болести. Сред зоонозните заболявания са бяс, трихофития, токсоплазмоза и няколко бактериални инфекции.

Ако се чудите дали вие бихте могли да заразите котката си с някоя болест - отговорът е, че можете, но както при зоонозните болести - това е доста голяма рядкост.

Хората „хващат“ настинка редовно, но трябва да изясним какво точно „хващаме“. Вирусите, които ни сполетяват, не идват поради студено време (макар често да си мислим това), по-скоро ни заразява някой друг човек, който е бил болен и сме прекарали време с него. Разбира се, ако сте уморени, стресирани или имате алергии, сте много по-податливи да се разболеете.

Dogsandcats.bg

Наблюдава се, че котките биха могли да хванат вашата настинка, но това зависи от вида на вируса, с който сте се „сдобили“.

Все пак, би било добре да сте наясно за редките случаи, в които бихте могли да предадете болест на гальовния домашен любимец, за да предотвратите рисковете.

Обратна зооноза

Концепцията за „обратна зооноза“ все още се изследва, но със сигурност се наблюдават случаи, в които котките могат да се заразят от стопаните си. Ветеринарни изследователи от САЩ наблюдават различни случаи, за да разберат при какви условия и на кои животни, хората могат да предават настинки или вируси на домашните си любимци.

Забелязва се, че собствениците на котки и кучета странят от тях когато хванат настинка или грип от притеснение дали няма да заразят четириногия си приятел. Все пак, ако котката ви получи някакво респираторно заболяване или друго след като е била в контакт с някой болен член на семейството - задължително посетете ветеринарен лекар.

Първият регистриран случай на фатално заболяване от човек на котка е пандемичен грипен вирус H1N1 в Орегон (САЩ) през 2009 г. Собственикът се е разболял тежко от грип, след което се налага неговата хоспитализация. Докато е в болницата, мъркащият домашен любимец, без да е имал контакт с външна среда или друг болен човек, също почива от пневмония, причинена от инфекцията на същия вирус.

По-късно, изследователи идентифицират няколко котки и едно куче, които се разболяват от въпросния вирус през 2011 и 2012г, като изглежда тези състояния са дошли от техните собственици.

Това са много редки случаи, но въпреки това ако имате настинка или някое по-сериозно състояние, би било добре да ограничите контакт с както с членовете на семейството ви, така и с вашия мъркащ приятел. В случай че котката ви е възрастна, страда от здравословни проблеми, имунорепресирана е, възстановява се от операция, бременна е или пък имате мъничко коте, което расте - най-добре да се въздържате от прекален контакт и да се консултирате с ветеринар.

болна жена и коткаСнимка: iStock

Най-често срещаните обратни зоонози

Наблюдава се, че най-често срещаните състояния, които бихме могли да предадем на котките са паротит (заушка), трихофития (гъбична инфекция), туберкулоза и прип. Въпреки че това е много рядко срещано, все пак е възможно хората да предават патогени на домашните си любимци.

Трихофитията или дерматофитозата е може би най-често срещаното двупосочно инфекциозно заболяване от човек към животно и от животно към човек. Това състояние се появява поради гъбички. При хората се проявява в кръгови петна от сърбящо зачервяване. При котките причинява подобни кръгли петна на плешивост, но може и да отсъстват симптоми.

Грипът от друга страна се причинява от вируси, като това е заразно респираторно заболяване. Обикновено се появява внезапно и може да бъде тежко или леко, като понякога възникват и усложнения - пневмония. Грипът не е настинка и мъркащият приятел би могъл да се зарази от вас, макар и рядко.

Как да предпазим котката си, когато сме болни

Гальовните животни са много по-склонни да се разболеят от друга котка, отколкото от вас или друг човек. Въпреки това, за да осигурите безопасността на домашния любимец, трябва да сведете до минимум рисковете от предаване на заболяване на вашата котка.

Мийте ръцете си редовно със сапун и вода:

 • Преди и след контакт с вашата котка - галене, гушкане и т.н.
 • Преди и след като приготвяте храната ѝ или сменяте водата за пиене.
 • Преди и след почистване на котешката тоалетна.
 • Когато докосвате играчки на вашия мъркащи приятел.
 • Преди да се храните или приготвяте храната си.

Повечето правила е добре да спазваме по принцип, не само ако ние или котката ни сме болни. Винаги можете да се консуртирате с ветеринарния си лекар, за да сте сигурни, че не прекалявате в грижите или пък ги неглижирате, и не сте сигурни как да подходите.

Сипмтоми на котешка настинка

Ако мъркащият приятел се е разболял, симптомите много причинат на нашите и могат да включват:

 • Кихане
 • Насълзени очи
 • Кашлица
 • Летаргия
 • Загуба на апетит
 • Треска
 • Дехидратация

Макар и много рядко, мъркащите приятели могат да са податливи на вашия грип и да се заразят, така че нищо няма да загубите, ако ограничите малко контактите с гальовния домашен любимец. Със сигурност той няма да е много щастлив, особено ако е свикнал да се гушка и да спи с вас всяка вечер, но по-добре да сте сигурни, че е здрав, отколкото да рискувате. Все пак, ако става дума за настинка, поради студено време - няма от какво да се притеснявате, защото котката ви не би могла да се зарази с нея.

Вижте още:

Как да разберем, че котката ни е болна

Виж още