7 съвета за социализиране на възрастни котки

котка у дома Снимка: iStock

С оциализирането на възрастни котки може да бъде предизвикателен, но възнаграждаващ процес. Важно е да запомните, че всяка котка е различна и това, което работи за една, може да не работи за друга.

С търпение, разбиране и правилен подход през повечето време е възможно да помогнете дори на най-плахите котки да се научат да се наслаждават на компанията на хора и други животни. Социализирането включва котката да свикне с хората, като се почувства удобно да бъде докосвана и да споделя едно и също пространство. В тази статия ще ви дадем някои съвети и трикове за социализиране на възрастните мълкащи приятели.

Преди да тръгнете по пътя на социализирането на възрастна котка, важно е да съберете някои основни инструменти и да създадете безопасно пространство за котката, като например следното:

котка у домаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Уютно легло
  • Някои играчки
  • Стълб за драскане
  • Тоалетна

Освен това създайте тиха стая или специално място за вашата котка. Гальовните животни често имат определени места, където отиват, за да се чувстват в безопасност и да избягат, когато са претоварени. Това безопасно пространство ще осигури усещане за сигурност и комфорт на котката по време на процеса на социализация.

1. Установете доверие

Изграждането на доверие е в основата на всяка успешна социализация на котката. Започнете, като прекарвате време в същата стая, в която се намира гальовният ви спътник, без обаче да взаимодействате директно с него. Четете книга, гледайте телевизия или работете на лаптоп, позволявайки на котката да наблюдава и да свикне с вашето присъствие.

Постепенно намалявайте разстоянието между вас и котката, като запазвате търпение и избягвате резки движения. Накратко, оставете вашата котка да дойде при вас, вместо вие да напредвате към нея.

котка у домаСнимка: iStock

2. Предлагайте лакомства

Лакомствата могат да бъдат мощен инструмент, когато става въпрос за спечелване на доверието на котката. Започнете с предлагане на лакомства от разстояние, като ги поставите близо до котката, но не директно пред нея. С течение на времето намалявайте разстоянието, докато котката се почувства достатъчно удобно да взема лакомства от ръката ви.

Предлагането на лакомства ще помогне да се създаде положителна връзка с вашето присъствие и ще направи котката по-възприемчива към бъдещи взаимодействия.

3. Използвайте играчки за ангажиране

Играчките могат да бъдат чудесен начин да се ангажирате с котка и да насърчите взаимодействието. Опитайте да използвате играчка с пръчка, за да започнете игра. Поддържайте сесиите за игра кратки, като постепенно увеличавате продължителността, докато котката се чувства по-комфортно.

Не забравяйте да позволите на котката да „печели“ по време на игра, като хване играчката, тъй като това ще повиши нейната увереност и ще избегне ненужното разочарование.

4. Погалете внимателно котката

След като котката се почувства комфортно с вашето присъствие и се включва в игратата, е време да я докоснете нежно. Започнете, като протегнете ръка и позволите на котката да я подуши. Ако тя изглежда възприемчива, нежно я погалете по главата или я почешете по брадичката.

Винаги внимавайте за езика на тялото и се отдръпнете, ако мъркащият спътник показва признаци на дискомфорт или стрес. С течение на времето можете постепенно да разширявате зоните, които докосвате, като гърба и страните им.

котка у домаСнимка: iStock

5. Поддържайте последователна рутина

Подобно на много други животни, котките предпочитат рутината и предвидимостта. Затова се стремете да поддържате постоянен график за хранене, игра и общуване. Това ще помогне на котката да се чувства по-спокойна и ще я улесни да се приспособи към новата среда.

Освен това избягвайте да правите внезапни промени в тяхната среда или рутина, тъй като това може да причини стрес и да попречи на процеса на социализация.

6. Представете други домашни любимци постепенно

Ако в домакинството има други домашни любимци, важно е да ги представите постепенно и да наблюдавате внимателно взаимодействието им. Започнете, като позволите на домашните любимци да подушат спалното бельо и играчките си, след което бавно започнете да организирате срещи лице в лице под наблюдение в неутрална зона.

Дръжте първоначалните взаимодействия кратки и отделете домашните любимци, ако се наблюдават признаци на агресия или стрес. Добра идея е да позволите на вашата котка да направи ход, за да инспектира нови хора или животни. Това премахва напрежението и позволява на котката ви да върви със собствено темпо.

7. Помислете за факторите на стреса в дома

Отделете малко време, за да оцените домашната си среда и да идентифицирате потенциални стресови фактори, които биха могли да попречат на процеса на социализация. Това може да включва силни шумове, прекомерен трафик или други домашни любимци, които може да не са възприемчиви към новата котка.

Минимизирайте тези стресори доколкото е възможно и създайте спокойна, тиха атмосфера, за да помогнете на котката да се чувства по-спокойна. Като обърнете внимание на тези фактори, можете да създадете по-благоприятна среда за успешна социализация.

котка у домаСнимка: iStock

Някои често срещани грешки, които трябва да избягвате

Когато общувате с възрастни котки, е важно да сте наясно с някои често срещани грешки, които могат да попречат на напредъка или дори да влошат страха и безпокойството на котката. Като избягвате тези клопки, можете да създадете по-положително преживяване както за вас, така и за вашата котка.
Какво да избягвате:

  • Принуждаване на взаимодействие: Никога не принуждавайте котка да взаимодейства с вас или други домашни любимци. Позволете на гальовния приятел да задава темпото и да инициира взаимодействия според собствените си условия. Насилственото взаимодействие може да доведе до повишен страх и забавяне на процеса на социализация.
  • Игнориране на езика на тялото: Винаги обръщайте внимание на езика на тялото на котката и уважавайте нейните граници. Ако котката съска, ръмжи или проявява други признаци на стрес, важно е да се отдръпнете и да ѝ дадете пространство.
  • Непоследователност: Последователността е ключова при социализирането на възрастни котки. Непоследователните рутини, взаимодействия или внезапни промени в тяхната среда могат да причинят объркване и безпокойство, което затруднява котката да се приспособи.
  • Свръхстимулация: Важно е да не претоварвате котката с твърде много взаимодействие или стимулация. Постепенно въвеждайте нови преживявания и дайте време на котката да се адаптира със собственото си темпо.
  • Липса на търпение: Социализирането на възрастна котка отнема време и е изключително важно да бъдете търпеливи през целия процес. Прибързването или очакването на незабавни резултати може да доведе до разочарование и неудовлетвореност както за вас, така и за гальовния домашен любимец. Не забравяйте, че бавният и стабилен напредък е по-добър от липсата на никакъв напредък.

котка у домаСнимка: iStock

Социализирането на възрастна котка не винаги е лесно, но с помощта на съветите и триковете, посочени в тази статия, можете да помогнете на вашата котка да се научи да се доверява и да се наслаждава на компанията на хора и други животни.

Не забравяйте, че всяка котка е различна и напредъкът може да е по-бавен за някои от други. Имайте предвид, че някои мъркащи животни никога не достигат до този етап и това е в реда на нещата. Способността на една възрастна котка да се социализира не зависи само от това колко добре го правите, но и от нейната генетика, личност, живот като коте и като цяло предишен опит. Бъдете последователни, празнувайте малки победи и бъдете готови да адаптирате подхода си според нуждите, за да помогнете на котката си да стане по-уверен и общителен спътник.

Виж още