Как трябва да изглеждат котешките изпражнения

котешка тоалетна и изпражнения Снимка: iStock

К ато собственици на домашни любимци, ние всеки ден почистваме тяхната тоалетна и сме напълно наясно дали мъркащият ни спътник е добре. Ако има разстройство - веднага ще разберем. Ако има запек - също ще забележим, че котката ни не се изхожда толкова често колкото по принцип, а и със сигурност ще ни направя впечатление много твърдите изпражнения.

Колкото и да не ни е любимо да почистваме и наблюдаваме тоалетната на мъркащия ни спътник - това е много важна наша отговорност и като цяло, ако сме решили да живеем с животинче - няма място да се гнусим. Трябва да сме напълно наясно, че понякога ще изпадаме в не толкова любими ситуации - ще трябва да бъркаме в устата на котката, за да ѝ дадем хапче или да я спрем когато да преглъща нещо. Ще трябва да избърсваме местата, на които са решили да отидат до тоалетна или пък да почистваме повръщано.

Важно е да следим как изглеждат котешките изпражнения когато почистваме тоалетната, защото така ще получим много информация за здравето на нашия домашен любимец.

Какво разкриват котешките изпражнения за здравословното състояние на котката

котешки изпражненияСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Точно както при хората, изпражненията на гальовния спътник могат да бъдат предсказател за важни неща, които се случват в тялото му. Например, котка с необичайни изпражнения може да страда от храносмилателно разстройство, чернодробно или бъбречно заболяване, както и поява на паразити.

Ветеринари споделят пред PetMD, че мъркащите приятели, които имат проблеми с бъбреците се дехидратират много бързо и показател за това са твърдите изпражнения. Запекът, разбира се, е може би първото нещо, за което бихме се сетили, но все пак си заслужава да промерим, ако котката ни очевидно твърде много време изглежда сякаш има запек.

По принцип, ако сменим изведнъж храната на нашата котка, е нормално да очакваме и промяна в цвета и миризмата на изпражненията. Това не би следвало да е лошо, стига мъркащият ви приятел да няма други симптоми и изпращненията му да са „правилния“ цвят, миризма (да, тя никога няма да е особено приятна) и консистенция.

Колко пъти се изхождат котките

Честотата варира при различните представители, но повечето ще правят това веднъж или два пъти дневно. Ако пропуснат някой ден също не притеснително и може да се случи, като при възрастните представители е по-често срещано.

Ако котката ви не ходи до тоалетна повече от два дни, е време да потърсите ветеринарен лекар. Котките със запек например, ще се напрягат, за да отидат до тоалетна, могат да мяукат силно, а след като успеят - дори да има кръв по изпражненията.

От друга страна, също не е добре мъркащият приятел да ходи до тоалетна твърде често - ако е повече от два пъти на ден - ще трябва да се консултирате с ветеринарния лекар.

Вижте още: Колко пъти на ден се изхождат котките

Цвят на изпражненията на вашата котка

котешка тоалетна и изпражненияСнимка: iStock

При нормални обстоятелства, изпражненията на мъркащия спътник трябва да са тъмнокафяви. Ако котката ви е здрава - по нейните изпражнения не бива да има никакви покрития или светли цветове.

Светлокафявият цвят може да е индикация за проблем с черния дроб, панкреаса или нещо друго.

котешка тоалетна и изпражненияСнимка: iStock

Ако забележите кръв или слуз в изпражненията на вашия домашен любимец, уговорете час, за да видите вашия ветеринарен лекар, тъй като това може да е знак за потенциално сериозен проблем.

Консистенция на изпражненията

„Идеалните“ котешки изпражнения трябва да са твърди (но не прекалено), а на форма са обли и продълговати. Здравословните котешки изпражнения са една идея по-твърди, което понякога може да предизвика объркване в собствениците на котка, които могат да решат, че домашният им любимец има запек, а това да не е така.

От друга страна, меките, дори течни изпражнения говорят за проблеми с червата. Това разбира се, може да се случи веднъж или два пъти, особено ако сте сменили храната или пък мъркащият спътник не е изял мократа си храна, тя е престояла и след това я е хапнал - тогава меките изпражнения със сигурност ще са налице. Това минава от самосебе си за ден-два, но ако продължи по-дълго - консултирайте се с ветеринар.

Изпражненията могат ли да съдържат „допълнителни неща“

Космите са нещо нормално, което можете да забележите когато чистите тоалетната на котката. Особено при дългокосместите представители. Това не е нищо лошо и е нормално. Ако откриете обаче очевидно големи количество касми - това може да е индикация, че котката ви се мие прекалено, има много натрупана мъртва козина, сърбеж или някакво друго състояние, което трябва да се провери с ветеринар.

Освен космите, по изпражненията на мъркащите животни можете да откриете тения, която трябва да се лекува. Тениите представляват миниатюрни бели червейчета, които са тънки, лъскави и с големината на оризово зърно. Също така, ако се загледате, ще забележите, че се движат.

котешка тоалетна и изпражненияСнимка: iStock

Всякакви други странни елементи - пера от играчка или някакви домакински консумативи не бива да бъдат откривани в изпражненията на гальовния спътник, защото това значи, че е хапвал нещо, което не се яде. Ако забележите нещо голямо или системно откривате малки нещица, които са сдъвкани - уговорете час при ветеринарния лекар.

Винаги, когато откриете, че котката ви е хапвала нещо различно от храна следва да се консултирате с лекар. Същото важи и за изпражнения, които са течни, прекалено твърди, странен цвят или пък миришат особено. Хубавото на тези ситуации е, че можем бързо да открием нещо нередно в здравето на мъркащия спътник, защото се грижим за тоалетната всеки ден.

Вижте още:

Котешка диария: няколко лесни идеи за лечение

Видове вътрешни паразити при котките

Дехидратация при котки

Виж още