Как да разберем, че котката ни е болна

котка при ветеринар Снимка: iStock

Д ори най-малките промени в поведението на мъркащия домашен любимец може да подсказват за влошаване на неговото здраве. Понякога трудно бихме могли да разчетем сигналите на гальовните ни приятели и да разберем със закъснение, че те изпитват болка или дискомфорт.

Ако имате съмнение дали на котката ви ѝ има нещо, следете за тези промени:  

 • Хранителни навици и пиене на вода
 • Тегло
 • Настроение
 • Тоалетни навици
 • Поддържане на козината
 • Енергичност
 • Мяукане
 • Сън

Важно е да се знае, че промените, независимо дали са положителни или отрицателни, са индикация, че нещо се случва и то може би не е много хубаво. Винаги когато забележите нетипично поведение, което продължава няколко дни – потърсете ветеринарния си лекар.

В тази статия ще ви дадем някои основни насоки и места, върху които трябва да се концентрирате, ако подозирате, че гальовният ви приятел може би е болен.

Dogsandcats.bg

Проверка на очите

Ако мислите, че котката ви има проблеми със зрението, има няколко начина да я проверите:

 • Външен вид на очите – ако окото изглежда, че има повърхностни драскотини или е мътно, това може да е индикация за проблем.
 • Осветете очите на домашния ви любимец с помощта на фенер или лампа за четене. Отговорът на здравата зеница е да се свие, а котката би трябвало да мигне или да се отдръпне. Липсата на реакция е знак, че котката не вижда.
 • Поставете котката на дивана и я наблюдавайте как ще скочи. Обикновено мъркащите животни със зрителни проблеми протягат лапите си, сякаш се опиват да определят къде е пода, преди да скочат.
 • Сълзене на очите – проверете дали мяукащият приятел не отделя необичайно много секрет от очите си.

Вижте още: Котешки инфекции на очите: кои са те и как да ги разпознаем

Проверка на ушите

проверка на котешки ушиСнимка: iStock

Котките имат страхотен слух и винаги насочват ушите си в определена посока, за да чуят по-ясно това, което ги интересува. Може да направите някои лесни проверки на ушите:

 • Секрет и мръсотия в ухото – нормално е да ги има в малки количества, за да определите дали са повече от обичайното, трябва да знаете как изглеждат ушите на вашата котка, когато е здрава.
 • Кръв, зачервяване или възпаление показват нараняване или инфекция.
 • Наличието на мирис е признак на ушна инфекция.
 • Сърбеж и прекомерно чесане много често са признак на наличието на акари.

Проверка на устата и зъбите

Съществуват над 130 вида бактерии, които живеят в устата на мъркащия приятел. Също като хората и котките може да имат проблеми с венците и зъбите.

Най-лесно е да проверите зъбите, когато мъркащият приятел е отпуснат. Обикновено след игра или хапване. Разкрийте зъбите и венците, като повдигнете назад кожата от двете страни на горната челюст, там където излизат мустаците. Не поставяйте пръсти директно в устата, тъй като може да ви ухапе. Прегледайте зъбите и венците като следите за следното:

 • Цвят на венците – здравите венци са розови, а червените, кафявите или черните са признак на заболяване.
 • Рецесия на венците представлява отдръпване на венеца и разкриване на корена на зъба.
 • Бръчки или неравности по венците – в повечето случаи са признак на множество проблеми.
 • Подути венци са в следствие от абсцес, който е много болезнен.
 • Плака и зъбен камък.
 • Счупени или разхлабени зъби – важно е да се забележат възможно най-бързо, тъй като са много болезнени.
 • Лош дъх – ако мирисът е много натрапчив и непоносим, това е сигурен знак за наличието на проблем в устата.

В случай, че забележите някой от изброените проблеми, заведете мъркащия приятел на ветеринарен лекар възможно най-скоро. Проблемите с устата се влошават много бързо и значително намаляват качеството на живот на вашата котка.

Повръщане

болно котеСнимка: Pixabay

Повръщането от време на време не е проблем. Особено при дългокосместите приятели, които поглъщат голямо количество козина докато се мият, се случва да повърнат някоя и друга топка с косми. В случай, че повръщането зачести или пък продължава няколко дни – посетете ветеринарния си лекар.

Вижте още: Защо котката ми повръща жълта течност

Диария

Също както с повръщането – диарията може да не се окаже проблем, а просто леко раздразнение на стомаха, което бихте могли да оправите много бързо с повече суха храна. Все пак, ако мъркащият ви приятел е с разстроен стомах няколко дни подред – това може да е индикация за чревни паразити или нещо друго. Това състояние води и до дехидратация, така че е важно котката ви да пие достатъчно вода и да реагирате бързо с преглед при ветеринар.

Ако имате съмнение за чревни паразити – най-добре подгответе проба избражнения, които да занесете на ветеринарния си лекар или попитайте предварително по телефона дали е необходимо.

Вижте още: Видове вътрешни паразити при котките

Промени в уринирането

Това често е индикация за проблем с пикочните пътища или бъбреците. Сигналите са много – честота на уриниране, цвят и мирис на урината, кръв в урината. В случай, че мъркащият ви приятел се напряга и се опитва да уринира, но не успява – това е спешен случай и животозастрашаващо състояние, ако не реагирате час по-скоро.

Вижте още: Видове инфекции на пикочните пътища при котки

Повишаване или загуба на апетита

Загубата на апетит може да е нормална за котките, но все пак не трябва да се пренебрегва. Ако мъркащият ви домашен любимец пропуска от време на време хранене, но иначе яде нормално, тогава трябва да следите внимателно за тенденциите. Случва се понякога мяукащият приятел просто да не е гладен (макар и рядко!) или ако сте сменили храната – може би не я харесва толкова колкото предишната. Все пак, ако гальовният приятел спре изцяло да яде или хапва много малки количества – това не е добър знак и всички ще се съгласим, че отказът от хранене е доста опасен.

Повишеният апетит също може да е проблем. Някои неврологични заболявания или обсесивно-компулсивно разстройство биха могли да накарат гальовния приятел да не може да се насити. Особено при възрастните представители е важно да се провери какво се случва и защо изведнъж започват да се хранят необичайно много.

Повишена жажда

болно котеСнимка: Pixabay

Повишената жажда може да означава много неща. Най-често се свързва с бъбречни заболявания или диабет. Отказът от пиене на вода също не е добър знак. Ако видимо количеството на вода в купичката на гальовния приятел не помръдва или пък обратното – изчезва прекалено бързо – това е индикация, че се случва нещо със здравето.

Летаргия

Ако забележите, че котката ви е унила, очевидно тъжна, тиха, не играе както по принцип – възможно е да изпитва някаква болка. Ако в допълнение спи много повече от обикновено и видимо изглежда, че няма много енергия – потърсете ветеринарния си лекар.

Промени в дишането

Ако чувате хрипове, учестено дишане, задух или хъркане – не трябва да пренебрегвате тези сигнали. Относно хъркането или шумното дишане – някои представители, които имат плоски носове са склонни да дишат по-шумно. Ако котката ви е един от тях и винаги е дишала така – няма за какво да се притеснявате. В случай че това не е характерно за мъркащия ви приятел – най-добре да се обърнете към лекар. В допълнение, всякакъв вид слуз или течност, която излиза от носа – може да е индикация грип, например.

Прекомерно чесане или загуба на козина

Чесането често е индикация за външни паразити, алергия или някое кожно състояние. Всякакви промени свързани с грижата за козината на гальовния прител заслужават вашето внимание. Прекомерното миене също не е добър знак, защото това често значи, че мъркащият ви приятел е нервен, а на всичкото отгоре – остава плешиви петна по козината си.

Силно мяукане

Котките са склонни да мяукат, особено ако затворим някоя врата или искат нещо от нас. Все пак, повишената вокализация може да означава, че гальовният ви приятел изпитва болка или е стресиран. Ако забележите, че мяука по различен начин, видимо натрапчиво и силно – може би се опитва да ви каже, че изпитва дискомфорт.

Куцане и промени в походката

Това може да се забележи повече при възрастни котки, които започват да страдат от артрит. Куцане, трудности при скачане, промени в походката може да са израз на артрит или остероартрит. Ако мъркащият ви приятел е малък – може и да се е наранил при скачане или игра.

Промени в настроението или личността

болно котеСнимка: Pixabay

Мяукащите животни са темпераментни и имат много различни характери. Нормално е да се променят докато растат. Въпреки това, ако промените са резки – от дружелюбна и гушлива котка – започне да проявява агресия, внезапно да се плаши, да се крие – може би ще трябва да проучите с ветеринарния лекар дали не настъпват някакви промени.

Можем да разпознаем по много начини дали мъркащият ни приятел изпитва болка. Макар и понякога симптомите да са доста фини, все пак като собственици би следвало да познаваме прекрасно ежедневието и поведението на нашия мъркащ приятел. Следете дали не настъпва някоя необичайна промяна, която продължава по-дълго и потърсете бързо ветеринарния си лекар за преглед.

Вижте още:

Някои от най-често срещаните котешки здравословни проблеми

Колко често трябва да водя котката си на ветеринар

Виж още