Да почерпим ли котката си с пържола

котка и месо Снимка: iStock

Г альовните приятели могат да са много упорити що се отнася до нашата храна. Всеки собственик на котка знае колко е трудно понякога да се нахрани на спокойствие. Котките са привлечени от миризми (още повече месо) и със сигурност ще искат да подушат това, което хапваме, а защо да не опитат и да си откраднат малко от него.

Независимо дали решите да дадете човешка храна като лакомство или котката ви е крадец, важно е да се уверите, че мъркащия приятел няма да изяде нещо опасно за неговото здраве!

Мога ли да почерпя котката си с пържола? Простият отговор е - да, но тя трябва да бъде без подправки, сол, добавена мазнина, сос и в много малки количества.

Доколко пържолата е добро лакомство за котките

котка и месоСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Мъркащите приятели са месоядни животни, което означава, че се нуждаят от хранителните вещества в месото за здравословна диета. Сготвената пържола може да бъде здравословно лакомство в умерени количества, осигурявайки висококачествен протеин и аминокиселините, от които котките се нуждаят за жизнените си функции.

Имайте предвид, че пържолата трябва да е сготвена и без излишна мазнина. Суровото месо съдържа бактерии, които могат да разболеят котката ви, като Salmonella и E.coli. Излишните мазнини могат да доведат до затлъстяване, храносмилателни разстройства или в тежки случаи панкреатит.

Ако готвите вашата пържола с лук, чесън или други подправки, тя не трябва да се дава на котката. И чесънът, и лукът са токсични за котките и други подправки могат да причинят неблагоприятни ефекти.

Също така трябва да избягвате да давате на котката си кост от пържола. Дъвченето ѝ може да увреди зъбите на котката, а ако става дума за по-малки кости, например от риба - това може да е опасно и да доведе до чревно запушване или перфорация, което е спешен ветеринарен случай.

Някои хора дават на домашни любимци остатъци от масата, ако са на ръба да се развалят, вярвайки, че животните имат по-голяма устойчивост на бактерии. Храненето с развалена храна обаче може да бъде опасно за вашата котка, особено ако е с отслабен имунитет. Ако вие не ядете определена храна - може би не е добре да я давате на домашния любимец.

Подходяща диета за котката

котка и месоСнимка: iStock

Котките са еволюирали като ловци, хранещи се с много животински източници на протеини и мазнини с минимални въглехидрати. Дори днес търговската котешка храна има подобни пропорции с точни хранителни вещества, за да осигури правилно балансирана диета.

Ако предлагате пържола като лакомство или добавка към храната, важно е да го правите пестеливо. Котешката храна е внимателно формулирана и добавянето на твърде много от която и да е съставка може да наруши този баланс. Храненето с твърде много калории също може да допринесе за затлъстяването, което е свързано с различни здравословни проблеми при котките. В идеалния случай лакомствата не трябва да надвишават 10%–15% от дневния калориен прием на вашата котка.

При някои котки храненето със специално лакомство като пържола може да допринесе за капризни хранителни навици. Ако предлагате лакомства твърде често, котката ви може да се научи да не яде храната си, а само лакомства. Използвайте последните действително като лакомства или награди.

Котките се наслаждават от време на време на човешка храна но това не означава, че винаги е безопасно. И все пак може да дадете малко пържола на гальовния приятел стига тя да е в малки количества, сготвена и без добавени подправки и мазнини.

Виж още