10 неща, които правите, а котката ви мрази - част 1

къпане на котка Снимка: iStock

Н а всички ни е трудно да устоим на мекичката топчица, заспала дълбоко на дивана с лапи и коремче нагоре. Тичаме бързо за телефона, правим минимум пет снимки на позата и вече сме на върха на сладостта. Мекичкото коремче се издува нагоре и надолу и сякаш ни притегля като магнит. Предаваме се, не можем да издържим повече и ръката ни се отправя нежно към животинчето, за да го погали и размачка.

Грешка, събудихме сладко спящото коте и то вече ни гледа на кръв. Ако не сме получили гневен поздрав с лапа, то животинчето ще се обърне с гръб към нас или пък ще отиде да смени локацията за дрямка.

Колкото и да обичаме котката си и искаме да я засипем с любов, тя изобщо не чувства нещата по този начин. Какво още от нашето ежедневие я влудява ще научим в тази статия.

1. Да я галите по корема

ядосана коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Колкото е да е примамлив и мек, коремът на пухкавия ви приятел е едно от най-грешните места на които можете да го погалите. Причината е, че когато котките се бият с друга котка, те се ритат именно там. Когато протегнете ръка към коремчето на гальовния домашен любимец, той влиза в отбранителна позиция, тъй като си мисли, че го нападате. 

2. Да си играете с лапите

Командата „Дай лапа” при котките не работи. Макар и всички да сме луди по котешките лапички и да искаме да ги стиснем за поздрав, по-добре да не го правим. Тези части на тялото са изключително чувствителни за гальовните животни и те никак не обичат когато си играем с тях.

3. Да пипате опашката им 

Това е друга част от тялото, която искаме да погалим или да си поиграем с нея. Децата пък често обичат да я хващат, дори дърпат. Котките обаче мразят това. Най-добре се придължайте към обичайните места като ушите или шията.  

4. Да я возите в колата 

Макар и някои котки да обичат да излизат навън, а за Манксът дори се казва, че обича разходките с кола, повечето мяукащи животинки никак не се наслаждават на превозването в автомобил.

Возенето в кола, може да предизвика паника, стрес или повръщане. Все пак, това не е домашен любимец, който може да ви съпътства в приключения. Котките, които обичат разходките навън или колите са по-скоро рядкост.

5. Да я къпете

Макар и да го знаете, си струва да го споменем - котките не обичат вода. Те са много чисти животни, страхотни в самопочистването и затова не се нуждаят от къпане с вода.

Разбира се, ако котката ви обича водата - това е добре дошло за вас. От друга страна, къпането не е никак лоша идея при някои дългокосмести котки, защото премахвате част от сменящата се козина. По този начин тя няма да попадне в корема на домашния ви любимец следващия път когато се мие и съответно ще намали шанса от повръщане.

Алтернатива на къпането би била сухият шампоан без измиване, който можете да откриете в зоомагазините.

ядосана котка 2Снимка: iStock

6. Да я игнорирате

Макар и да изглежда сякаш котките нямат нужда от вас или да предпочитат да ви няма, всъщност не е съвсем така. Мъркащите любимци обичат да общуват със стопаните си и се нуждаят от някаква форма на социализация. Също така искат да знаят, че са обичани и често търсят внимание.

Ако не отделяте абсолютно никакво време на мяукащия ви съквартирант, той може да се обиди и да събори любимата ви чаша за кафе, например.

7. Да я събудите от сън

Обичате ли да ви будят докато спите, особено за нещо, което не е важно и може да почака? Котката ви също не обича. Голяма грешка би била да я събудите просто, защото е много сладка и искате да я гушнете. Ще трябва да устоите на изкушението.

8. Да не почиствате редовно тоалетната 

Вече споменахме, че котките са много чисти животни. Те надушват абсолютно всичко. Мръсната тоалетна би ги влудила.

Проблемите с ползването на тоалетната са едни от най-често срещаните за собствениците на котки. Ако не почиствате редовно тоалетната им, рискувате те да я намразят. А от тук можем само да гадаем какви отмъщения биха ви приготвили и какво друго място от дома ви биха си харесали за извършване на физиологични нужди.

9. Силни звуци 

Прахосмукачка, кафе машина, сокоизтисквачка, всички онези шумни домакински уреди смущават гальовния ви спътник. Силната музика или телевизор също влизат в тази графа. Поради развития си слух и чуването на ултразвуци, тези на пръв поглед нормални шумове, всъщност плашат домашния ви любимец.

Това не означава, че трябва да спрете да почиствате с прахосмукачката. Просто уважавайте мъркащия си приятел и му дайте възможност да се скрие на място, на което да се чувства комфортно.

10. Затворено пространство 

котка пред затворена вратаСнимка: iStock

Котките обичат пространството и свободата. Те са господарите на къщата и следва да се разхождат свободно из различните помещения. Ако им ограничите достъпа и ги затворите в някоя стая се пригответе за силно мяукане и драскане по вратата.

Разбира се, понякога е невъзможно да държите някои врати отворени или пък да давате достъп до абсолютно всички части на апартамента. В случай че котката ви трябва да плебивава в ограничено пространство, погрижете се то да е достатъчно широко и уютно за нея.

Котките са темпераментни животни, почти невъзможни за разчитане и готови да ви изненадат във всеки един момент. Макар и понякога да ви радват с топлината и гушливостта си, могат да се раздразнят изключително лесно. На пръв поглед дребни детайли от ежедневието ви ги превръщат в дяволи.

В тази статия покрихме една малка част от нещата, които най-често влудяват котката ви. Ясно е, че няма как да сте перфектни, нито да живеете живота си съобразявайки се единствено с мяукащия си домашен любимец. Все пак можете да се грижите за чистата му тоалетна или да го галите на любимите му места. Закачките и гушканията винаги могат да останат за подходящите моменти.

Виж още