Имат ли котките нужда от прием на витамини

котка и хапчета Снимка: iStock

Д опълнителните витамини могат да бъдат от полза за някои котки, но дали трябва да ги давате на домашния любимец - зависи от определени фактори.В идеалния случай вашата котка трябва да получава всички необходими витамини от здравословна, добре балансирана диета, но в някои случаи може да има нужда от допълнителен прием. В тази статия ще обсъдим дали витамините са необходими, както и ползите и рисковете от даването им на вашата котка.

1. Дефицит на витамини и минерали

Ако вашата котка е била диагностицирана с минерален или витаминен дефицит, необходимо е да допълните диетата ѝ с витамини, но те трябва да бъдат предписани от вашия ветеринарен лекар.

Котките със стомашно-чревни заболявания, като синдром на раздразнените черва, често имат дефицит на витамин B.

Dogsandcats.bg

2. Храните котката си с домашно приготвена диета

котка и лекарствоСнимка: iStock

Домашно приготвените диети са достъпен начин да нахраните котката си, но не винаги са балансирани в хранително отношение. Ако приготвяте храна за вашата котка у дома, добре е да я допълвате с витамини. Най-добре е да готвите по рецепти, подходящи за възрастта на вашата котка и разработени или одобрени от вашия ветеринарен лекар, особено ако котката ви има основни здравословни проблеми.

3. Ако котката ви яде твърде малко

Някои мъркащи животни може да бъдат придирчиви към храната, докато някои нямат голям апетит. Това може да се дължи на това, че са болни или просто капризни относно храната си. Ако това е случаят с вашата котка, тя най-вероятно не получава балансирана диета и витамините може да помогнат за предотвратяване на котката ви да развие някакви проблеми със здравето.

4. Слаба имунна система

котка и хапчетаСнимка: iStock

На котки, заразени с вируса на котешка имунна недостатъчност или подобно заболяване, могат да се дават имуностимулиращи хранителни добавки.

Много мъркащи животни, които имат положителен тест за FIV, но не показват симптоми на болестта, могат да живеят щастливо години след диагностицирането. Тези котки трябва да се хранят добре балансирано и да приемат витаминни добавки, за да подпомогнат имунната си система. Те също трябва да се държат на закрито, за да се сведе до минимум излагането им на болести.

5. Бременност и кърмене при котките

Ако вашата котка е бременна или кърми, тя може да развие недостатъци, които изискват добавки, особено ако забременее в ранна възраст, преди 10 или 12 месеца. Консултирайте се с вашия ветеринар, за да определите дали вашата котка се нуждае от витаминна добавка и коя е най-добрата.

Какви са рисковете за котките от прием на витамини?

Витамините са необходими за добро здраве, но приемането на твърде много от тях или твърде малко може да бъде вредно. Ако обмисляте да давате витамини на котката си, винаги първо трябва да попитате вашия ветеринар. Независимо дали избирате единичен или мултивитамин, трябва да сте наясно, че добавянето им, ако котката не се нуждае от тях - може да предизника токсичност.

Най-проблемни са витамините А и D. Тялото се справя добре със съхраняването на тези витамини, но не се справя добре с елиминирането им и прекомерното им добавяне може да доведе до здравословни проблеми. Ако мяукащият приятел не получава достатъчно витамин D, това може да доведе до парализа, скелетни дефекти и други проблеми, но твърде много от него може да причини стомашно-чревни проблеми.

котка и хапчетаСнимка: iStock

Излишъкът от витамин С може да причини прекалено кисела урина, което може да доведе до образуване на кристали и потенциално животозастрашаващо запушване.

Как да разбера, че котката ми има витаминен дефицит?

Ако вашата котка има недостиг на определени витамини и минерали, това ще има забележим ефект върху козината и кожата. Това често може да се случи, когато котка се храни с нискокачествена търговска храна, на която липсват необходимите хранителни вещества.

Когато котката има недостиг на есенциални мастни киселини, кожата ѝ ще стане суха и люспеста, ще сплъсти лесно и ушните инфекции могат да се появят по-често.

Ако подозирате, че котката ви има недостиг на витамини, говорете с вашия ветеринарен лекар, за да се направят някои тестове и да коригират диетата на вашата котка, ако е необходимо.

Как да разбера, че котката ми получава хранително балансирана диета?

Котките могат да получат хранителните вещества, от които се нуждаят, от различни съставки, които обикновено могат да получат от добре балансирана диета, съобразена с начина на живот и стадия на живот на вашата котка. Основните хранителни вещества, които котката трябва получи от диетата си, са протеини, мазнини, въглехидрати, витамини и минерали и вода.

Според Асоциациятя на американските служители по контрол на фуражите (AAFCO) изискванията за храната за котки за поддържане на възрастни такива трябва да съдържа минимум 26% суров протеин на база сухо вещество, за да се счита за хранително пълноценна и балансирана. На база сухо вещество минимумът на AAFCO за мазнини във всички котешки храни е 9%.

Здравословната храна за котки трябва да съдържа следните витамини:

  • Витамин А, Е, D и К
  • Тиамин
  • Рибофлавин (витамин B2)
  • Ниацин
  • Фолиева киселина
  • Биотин
  • Витамин B12
  • Пантотенова киселина
  • Пиридоксин
  • Холин

котка и хапчетаСнимка: iStock

Водата съставлява по-голямата част от тялото на котката и е необходима за почти всяка метаболитна функция. Това е едно от най-критичните хранителни вещества за котките, така че се уверете, че вашата котка получава достатъчно количество. Здравите котки трябва да пият 100-150 мл вода на 5 килограма телесно тегло, включително вода от храната си.

Здравите котки, които се хранят с балансирана диета, обикновено няма да се нуждаят от добавки, но домашни любимци със здравословни проблеми могат да се възползват от приема на витамини. Преди да дадете на котката си добавка, жизненоважно е да определите дали има нужда от нея, тъй като даването на витамини на здрава котка може да я изложи на риск от токсичност. Винаги трябва да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, за да определите дали витамините са необходими и кои са най-добрите, заедно с препоръките за дозиране.

Виж още