Изчислете годините на вашата котка в човешки

котка и стопанка Снимка: iStock

О питът да разберете възрастта на вашата котка може да бъде много разочароващо упражнение. Ако сте осиновили котка или сте приютили бездомна и се чудите на колко години е вашият котешки приятел в човешки години, тогава тази статия е за вас. Ще ви помогне да преобразувате котешките години в човешки.

Често срещано погрешно схващане е, че една година от живота на котка е еквивалентна на седем години човешки живот. Всъщност стареенето на котката е много по-бързо през първите 2 години от живота ѝ. Котките достигат приблизителната човешка възраст от петнадесет години през първата си година! А след това около 24 г., когато навършат две години. След това всяка котешка година е около четири години от всяка календарна година.

котка и стопанкаСнимка: iStock

Въпреки че няма надежден научен метод за изчисляване на връзката между котешките години и човешките години, общоприето е, че първите две години от живота на котката са равни на първите 25 години от човешкия живот. След това всяка допълнителна година е приблизително четири котешки години.

Dogsandcats.bg

Едно нещо, което трябва да имате предвид, когато преобразувате годините на вашата котка в човешки, е ранната зрялост. Например начинът, по който хората са се развили, за да имат дълги периоди на бременност, които също включват по-дълги периоди на грижи за деца и интензивно отглеждане. Домашните домашни котки имат само 66 дни от периода на бременност и раждат коте, което се нуждае само от малка част от вида грижи и внимание, от които се нуждаят човешките бебета.

Това е причината, поради която едногодишно коте се развива еквивалентно на 15-годишен човек, а физическата зрялост на двегодишно коте е почти еквивалентна на 25-годишен човек. След това, за всяка година след първите две, всяка година е приблизително четири човешки години. Това прави котка на 5 години еквивалентна на 37 човешки години.

котка и стопанкаСнимка: iStock

Една добре тренирана и хранена котка на у дома вероятно ще живее по-дълго от мъркащите животни навън. В наши дни средната продължителност на живота на домашните котки е приблизително 14-17 години. Въпреки че има някои, които са живели до двадесет години и повече.

Котките обикновено са дълголетници, въпреки че колко ще живеят варира в зависимост от тяхната генетика, както и от грижите на собственика. Така че, не пропускайте грижите за вашия мъркащ приятел, редовните прегледи при ветеринар, качествената храна, игрите и разбира се - много любов и гушкане!

Виж още