8 хитрини, които котките използват, за да привлекат внимание

котка иска внимание Снимка: iStock

К огато котката ви иска внимание, тя ще направи всичко възможно, за да го получи. В случай че мъркащият приятел е гладен, иска да играе, да го галят или дори просто без причина да му се обръща внимание - може да използва най-различни поведения, с които да си угоди. Дали ще се размяука силно или просто ще легне върху лаптопа ви, възможностите са много.

Трябва да отбележим, че котките са доста интелигентни и хитри животни. Те ще наблюдават вашите реакции и ще изучават кое поведение работи и откликва на тяхната нужда и ще го използват срещу вас. Как гальовните приятели привличат внимание?

1. Просят храна и лакомства

Котките са известни лакомници, така че ако могат да си хапват повече - още по-добре за тях. Особено когато става дума за лакомства, нещата понякога отиват към пристрастяване. Някои котки дори отказват храната си и не искат нищо друго освен лакомства.

За да не позволяваме това да се случи, трябва да сме доста умерени в почерпките с тях. Лакомствата са чудесен начин за награда при обучение или поощряване на добро поведение, но в никакъв случай не бива да се използват често и да заместват стандартните котешки хранения. Най-добрата формула е да установите график за хранене, а лакомства да позволявате, само когато мъркащият приятел ги е заслужил.

Dogsandcats.bg

2. Силно мяукане

котка иска вниманиеСнимка: iStock

Котките могат да бъдат по-активни по здрач или през нощта, защото тогава ловните им инстинкти се пробуждат. В природата това е най-подходящото време за лов на плячка, макар че котките винаги са готови да преследват някоя мишка или птица, за да си хапнат. Въпреки това, те са способни да мяукат силно и през деня, когато преценят, че трябва да им се обърне внимание или…просто защо не?

Някои котки по природа мяукат повече, да не говорим, че някои породи са известни като големи бъбривци.

За да се справите с това поведение, отделяйте време за игра през деня. Малко забавление с мишка сутринта докато пиете кафето си или за почивка вечер след работа. Ако пък работите от вкъщи, тогава дори можете да включите активно котката си в почивките като ѝ обърнете внимание с някоя игра на топче или преследване на лакомство. Всичко това ще помогне на котката ви да изразходва енергията и да е малко по-спокойна през нощта.

Трябва да отбележим, че ако котката ви не е твърде буйна през нощта, но изведнъж започне да мяука силно и да се държи необуздано, може да е защото изпитва болка или дискомфорт. Някои неврологични заболявания или рак могат да провокират у мъркащите приятели неудържимо поведение, което си заслужава да се провери с ветеринар.

3. Хапане на крайниците ви, докато седите

На някои собственици на котки не е чужда ситуацията, в която гледаме телевизия, четем книга или работим, но мъркащият приятел скача върху нас и докато се усетим, вече е захапал ръката ни или някой друг крайник.

Стига захапването да не е съпроводено с агресия, обикновено това е знак, че котката ви иска да си играе.

В такава ситуация е добре да пренасочите поведението ѝ към играчка - топче, въдица, котешкото дърво или каквото имате на разположение. Не бива да оставяте котката ви да се учи, че може да играе с крайниците ви, защото понякога това е доста неприятно и болезнено, а мъркащият приятел дори и да няма лоши намерения към вас - може да ви нарани. Измъкнете се плавно от неговата хватка и му предложете играчка.

4. Дъвчене на предмети

Това поведение, известно на английски език като „Pica“, се характеризира с това, че мъркащият приятел проявява интерес да си похапва предмети, които не са предназначени за това. Можете да видите котката си как дъвче усилено пластмаса или да смуче вълнената ви жилетка. Това е опасно, защото котката ви лесно може да погълне материал, който не бива.

Сред причините за това поведение могат да бъдат ранно отбиване от майката или стрес, ако е настанала някаква промяна в дома ви. Тези състояния могат да бъдат облекчени чрез осигуряване на уединено котешко пространство, галене, игра или някакви други форми на обогатяване в дома. Можете да поговорите с ветеринарния лекар за продукти, които съдържат феромони, за да успокоите гальовния си домашен любимец.

5. Драскане по мебелите

Големият ужас на всички стопани на котка - драскането по новия диван, килим или някоя друга хубава мебел. В такава ситуация донякъде зависи и от каква материя е диванът ви, защото някои видове като кожа, привличат силно мъркащите животни и стават отлични драскалки.

котка иска вниманиеСнимка: iStock

Все пак, за да го избегнете, можете да опитате следните неща:

  • Снабдете се с достатъчно драскалки, играчки и котешко дърво
  • Можете да покривате дивана си с кувертюра или протектор
  • Когато видите, че котката ви драска дивана - премахнете я от там и я насочете към драскалка или играчка
  • Отделяйте време за игра

Колкото повече котешки забавления имате у дома - толкова по-малко домашният любимец ще се обръща към мебелите ви. Разбира се, рядко можем да говорим за 100 % успеваемост, но котките са способни на дресировка, стига подходът да е положителен. Поощрявайте мъркащия си приятел, когато ви „послуша“ и спре да драска дивана, както и когато директно се насочи към играчките си. Така ще знае, че когато си играе с предназначените за това вещи - той ще получи лакомство.

6. Гледа ви втренчено

Често виждаме домашния си любимец втренчил многозначителен поглед в нас, който казва „Обърни ми внимание“. Истаната е, че рядко можем да останем безразлични към сладките очи на пухкавия ни спътник, но за съжаление не винаги можем да спрем всичко, което правим, за да си играем с него.

Вижте още: 4 причини, поради които котките гледат втренчено стопаните си

7. Сяда върху предмета, който използвате

котка иска вниманиеСнимка: iStock

Друг често срещан, но ефективен ход на котките за спечелване на внимание е просто да седнат върху това, което използвате - лаптоп, таблет, книга, мишка, дрехите, които сгъвате, а често слагат лапа върху телефона, който държим, чашата с кафе и т.н.

Всичко това, съчетано със сладко мъркане и търкане във вас със сигурност ще ви накарат успешно да спрете да правите каквото и да било и да отделите няколко минути в галене. Няма спор, този ход, работи почти безотказно.

8. Силно мяукане пред затворена врата

Факт е, че котките не обичат затворените врати. Те могат да бъдат много гръмогласни, дори досадни пред затворената врата на банята, тоалетната, спалнята или обособеният ни офис у дома. Ако в тази ситуация не можете да пуснете мъркащия си приятел при вас, не ви остава друго освен да го обучите, че не откликвате на това негово поведение. Бъдете търпеливи и не отваряйте вратата пред силното мяукане. След няколко седмици (или месеци при някои много упорити котки), ще могат да се научат, че това поведение просто не работи.

Много от тези действия, привличащи вниманието, могат да бъдат резултат от стрес или тревожност, особено ако е имало скорошни промени в домакинството. Котките по природа могат да бъдат много страхливи и, макар и да са адаптивни към новата среда, те имат нужда от време и пространство, за да свикнат.

Ако мъркащият ви приятел наистина иска много внимание, до такава степен, че ви пречи прекалено много във всичко, което правите у дома, можете да помислите и за втора котка или куче, с което да се забавляват заедно. Ако идеята не ви се струва добра за вашия случай или нямате възможност да отглеждате второ животно - опитайте да организирате дома си така, че котката ви да има обособено място за игри. А защо не да я разходите на каишка навън? Някои мъркащи приятели с радост биха изучавали някоя градинка или парк.

Вижте още:

Защо котката ми ме следва в банята?

Защо котките сядат върху всичко, което докоснем

Как да изберем мебели, които котката ни няма да драска

Виж още