Как да изберете втората си котка

две котки Снимка: iStock

А ко в момента имате котка и планирате да добавите друга към семейството си, има няколко критични фактора, които трябва да вземете предвид и стъпките, които да предприемете, преди да можете да доведете новия си котешки спътник у дома. След като сте обмислили нещата и сте решили да осиновите друга котка, ще трябва да подготвите няколко неща, преди да се появи новото ви мъркащо животинче.

Като минимум новата ви котка ще се нуждае от тоалетна, купи за храна и вода.

Но преди да стигнете до онзи радостен момент да видите новата си котка да изследва дома си за първи път, ще трябва да решите какъв мъркащ приятел ще подхожда на настоящата ви котка, за да сте сигурни, че ще се разбират.

1. Определете дали вашата котка има нужда от другар

две коткиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Въпреки че може да искате да осиновите бездомна котка, която продължавате да храните, тя може да не е най-добрият партньор за вашата котка. По-възрастните котки, които никога не са живели с други домашни любимци, често се стресират невероятно от присъствието на друго животно в къщата.

Възрастните котки са териториални, така че старата ви котка може да не е в състояние да се приспособи към наличието на друг домашен любимец. Ако вашата котка, от друга страна, е свикнала да живее с другар, осиновяването на друга котка може да е точното нещо.

Котките се свързват дълбоко с животните, около които прекарват много време, дори скърбят за загубата на близки котки и кучета. Не забравяйте да изчакате котката ви да се възстанови емоционално, преди да представите нов спътник.

2. Помислете за възрастта на вашата котка

Котките са точно като хората. Те се забавят с напредването на възрастта. Ако обмисляте да осиновите котка, помислете дали да изберете такава в същата възрастова група като настоящия ви домашен любимец. По-възрастните домашни любимци често се дразнят от непрекъснатите лудории на енергичните котенца, създавайки стресираща среда и за двете котки.

И ако вашият домашен любимец скърби за загубата на любим спътник, последното нещо, с което вероятно ще иска да се занимава, е любознателно коте. Възрастните домашни любимци могат да съжителстват безпроблемно с възрастен представител, който е на тяхната възраст. Така двете котки ще имат сходно ниво на енергия и няма да си пречат.

3. Помислете за здравето на вашата котка

две коткиСнимка: iStock

Котките със здравословни проблеми често са уморени и изпитват болка. Мнозина нямат търпението да се справят с активно попълнение в семейството. Котките, страдащи от артрит или хронични заболявания като бъбречно заболяване, няма да са в настроение да играят с буйни по-млади животни и, тъй като често изпитват болка, може да са малко по-склонни да се нахвърлят.

Ако вашата котка има здравословни проблеми, които ограничават мобилността или енергийните нива, помислете за осиновяване на по-възрастен спътник с подобно енергийно ниво. Котка с артрит вероятно няма да оцени, че трябва да се движи, за да избегне ухапванията на добронамерено коте.

4. Дългокосместа или късокосместа котка

Ако вече имате късокосместа котка и се чувствате комфортно с необходимото количество линеене на козината и почистване с прахосмукачка, може да предпочетете да осиновите друга късокосместа или дори котка Сфинкс. Дългокосместите котки изискват значително повече грижи, отколкото късокосместите представители.

Повечето дългокосмести котки изискват ежедневно разресване, за да се избегне заплитане и кожни лезии. Ако дългокосместа котка има достъп до открито и живее в умерен или хладен климат, тя ще линее обилно поне два пъти годишно.

5. Колко място имате?

две коткиСнимка: iStock

Животът в малък апартамент не трябва да е проблем, ако искате да осиновите второ коте. Но преди да направите крачката, уверете се, че имате достатъчно място за всичко.

Споделянето на котешката тоалетна и купи за храна често води до агресия между котешките съквартиранти. Затова трябва да сте сигурни, че ще имате място за още една котешка тоалетна, купи за храна и вода и котешко легло или по-голямо котешко дърво, където и за двете котки ще има достатъчно пространство.

6. Мъжка или женска котка

Полът на гальовните животни няма кой знае какво значение, стига и двете животни да са кастрирани. Няма обща работеща формула и гаранция, че две мъжки котки ще се разбират по-добре от мъжка и женска.

7. Здраве на двете животинчета

Да предположим, че настоящата ви котка е положителна за вируса на котешка левкемия (FeLV). В такъв случай ще трябва да имате предвид това, когато избирате нов домашен любимец, тъй като настоящите ветеринарни указания предполагат, че FeLV-позитивните котки живеят само с други котки, които също носят вируса. FeLV се разпространява чрез слюнката и лесно се предава между котки.

две коткиСнимка: iStock

Добавянето на нов домашен любимец към вашето семейство е огромна отговорност и намирането на подходящия може да отнеме известно време. Разглеждането на характеристиките, които търсите във втора котка, може да извърви дълъг път към гарантирането, че промяната няма да се окаже твърде стресираща за никого.

Имайте предвид произхода на настоящата си котка, когато решавате дали да разширите семейството си или не. Котките, които никога не са живели около други котенца, може да не оценят присъствието на друго животно. Но дори котката ви да е прекарала по-голямата част от живота си сред други животни, няма гаранция, че ще приеме нов съквартирант. Представете двамата бавно под наблюдение, за да намалите шансовете за конфликт.

Виж още