Как протича половият цикъл при женските котки

разгонена котка Снимка: iStock

К отките преживяват първия си полов цикъл или естрален цикъл, когато достигнат полова зрялост. Най-общо, женските мъркащи представители влизат в пубертета на около шестмесечна възраст. Това може да варира, при определени породи, като големите, които растат по-бавно.

Това е моментът, в който настъпва първото разгонване. Ако не кастрирате женското си коте около този период или дори преди него, се пригответе за много мъркане, мяукане, търкане в предмети и голяма доза забавни, дори на моменти неудобни ситуации. Нека да научим повече как протича половият цикъл при гальовните красавици!

Колко често женската котка се разгонва?

разгонване на коткиСнимка: iStock

Мъркащите животни имат множество цикли през размножителния период. Той варира в зависимост от това къде в света се намирате. От значение са географски фактори като температура, сезони и брой дневни часове.

Dogsandcats.bg

В Северното полукълбо, в което се намираме ние, мъркащите приятели могат да се разгонят в най-общо в периода от януари до късна есен. От друга страна, при техните братя и сестри, които обитават тропическите региони или пък живеят предимно на закрито, този период може да трае през цялата година.

Колко дълго продължава половият цикъл?

Всеки цикъл обикновено трае няколко дни, като средната продължителност е шест. Ако кралицата не се чифтоса по време на този период, нейният цикъл ще „спре” за известно време.

Какви са признаците на разгонване?

При котките не е обичайно да се наблюдава вагинално кръвотечение, когато те са разгонени. Най-забележителните признаци са предимно поведенчески, а не физически. Повечето гальовни животинчета стават много привързани, дори взискателни. Те ще ви преследват навсякъде и упорито ще се търкат във вас, предмети или мебели. И не само - ще галят гърба си в пода, ще мяукат силно и ще мъркат. Целта на всички тези действия е да привлекат вниманието на мъжките.

Приемете, че в този период те ще са център на внимание. Често стават дори досадни за собствениците си. Възможно е някои котки да маркират с урина върху вертикални предмети. Отлични места са краката на столове, маси или бюра, в случай, че се чудите от къде идва миризмата.

Урината съдържа феромони и хормони, които действат като сигнали, че тя е разгонена и търси партньор. Ако живеете в къща или на по-нисък етаж, има вероятност под балкона или прозореца ви да се натрупат мъжки ухажори, надушили феромоните.

Те от своя страна биха могли да маркират около къщата или блока ви, за да „запазят” разгонената женска котка. Могат дори да се опитат да влязат, така че внимавайте с отворените прозорци, ако не искате да се сдобиете с бебета! Вашето женско коте също ще прояви интерес и е възможно да се опита подобно на буен тийнеджър да се измъкне от вкъщи.

Освен ако не искате женското ви коте да роди, се препоръчва кастрацията още преди да настъпи този период. Имайте предвид, че разгонването може да е доста тежко както за вас, така и за мяукащата ви спътница.

разгонване на коткиСнимка: iStock

В кой етап от цикъла котката може да забременее?

Кралицата може да забременее във всеки един момент, когато е разгонена. При котките актът на размножаване стимулира освобождаването на яйцеклетката. Повечето женски се нуждаят от три до четири чифтосвания в рамките на 24 часа, за да настъпи овулация.

Актът на размножаване отнема около минута или две. Междувременно, кралиците могат да се чифтосват с няколко различни котарака през това време.

Бременносттa трае приблизително от 58 до 67 дни.

Как мога да попреча на котката ми да забременее?

Най-добрият начин да предотвратите забременяването на мяукащата ви приятелка е да я стерилизирате още преди да преживее първото си разгонване.

Тъй като е трудно да се предвиди кога ще настъпи първият цикъл, повечето ветеринарни лекари препоръчват извършването на процедурата, когато тя навърши около шест месеца.

Трябва ли да оставя котката ми да роди поне веднъж преди да я стерилизирам?

По принцип няма общо правило. Съществува мит, който гласи че кралиците стават по-дружелюбни, ако имат поне веднъж деца. Това не е доказано, още повече че проблемът с бездомните котки е огромен в много части на света, така че от всички ветеринарни лекари и организации се препоръчва кастриране възможно най-скоро.

Протичането на половия цикъл и разгонването са интересен етап от живота на кралицата. Ако си имате такава вкъщи - вече знаете какво можете да очаквате от нея. Все пак, ако искате да спестите този период на непрестанно мъркане и търкане навсякъде - можете да я стерилизирате, което е препоръчителната мярка от ветеринарите.

Вижте още:

Кога котките навлизат в пубертета
Как да разпозная, че котката ми е бременна?

Виж още