Как да предотвратим слънчево изгаряне при котките

котка на слънце Снимка: iStock

С наближаването на летния сезон, жегата и дългите слънчеви дни - освен да се наслаждаваме на парещото слънце, трябва да се погрижим и за мяукащия ни домашен любимец.

Макар и рядко, но котките също са предразположени към слънчево изгаране, особено ако у дома си имате мяукащ спътник, който няма козина - Сфинкс, Донски Сфинкс и други.

Мяукащите приятели с пухкава козина също могат да получат слънчево изгаряне, ако се излежават с часове под жаркото слънце на перваза на прозореца ви. Да научим как да предпазим мяукащия приятел от изгаряне през летния сезон.

Признаци, че котката ми е изгоряла на слънце

Лошото на тази ситуация е, че симптомите на изгаряне могат да бъдат трудно забележими. Обикновено котките могат да изпитат дразнене около ушите или носа. В допъленение бихте могли да видите и известно лющене в тези области, но трябва да се загледате внимателно, за да го забележите.

Dogsandcats.bg

С годините увреждането от слънцето може да причини малки струпеи по лицето на гальовния домашен любимец, които изглежда не изчезват, а в по-тежките случаи могат дори да кървят. С течение на времето - проблемът може да се засили. Ако видите тези струпеи, определете време да видите ветеринарния лекар, за да прегледа мяукащия ви приятел.

За щастие слънчевите изгаряния при котките са доста редки. Причаната за това е, че котките през лятото търсят сенчести места и рядко успяват да заспят за дълго време на слънце. Дори и да са се излегнали под слънчевите лъчи, след време на мяукащите животни им става топло и те се местят на по-прохладно и сенчесто място.

котка на слънцеСнимка: iStock

В този сезон можете да забележите, че котката ви все повече лежи в различни ъгли по пода и често предпочита банята за дремки. Ако само до преди няколко месеца се е гушкала под завивките ви и е търсила единствения правоъгълник слънце, сега вече ще започне постепенно да бяга от жегата.

Най-податливи на слънчево изгаряне породи котки

Ако имате  у дома Сфинкс, Девън Рекс или друг вид котка с по-рехава козина - погрижете се да подсигурите достатъчно сянка за тези приятели, защото те нямат пухкаво палто, което да ги защитава от слънчевите лъчи.

Ако смятате, че котката ви е изгоряла на слънце - заведете я на преглед при ветеринар. Той ще може да ви посъветва как да подходите към ситуацията и какво да направите за бъдещи моменти.

Не забравяйте, че слънчевото изгаряне на вашата котка в крайна сметка доведе до тумор, ще е необходима драстична операция за отстраняването му. За котки на открито най-простият начин за предотвратяване на слънчеви изгаряния е да държите котката си вътре или на сянка в най-горещите части от деня.

Винаги най-доброто „лечение“ е превенцията на каквито и да е опасности, които могат да се случат на мяукащия спътник. Дори и да ви звучи смешно, изгарянето може да е сериозно за котката ви и тя не е застрахована от рак на кожата. Уверете се, че в топлите месеци мъркащият приятел има къде са се скрие на сянка и да дреме с часове без да го грози опасност от слънчево изгаряне.

Вижте още:

Дехидратация при котки

Котките потят ли се

Какво трябва да знаете, преди да се сдобиете с котка Сфинкс

Виж още