Как да намерим изгубена котка с микрочип

котка навън Снимка: iStock

З агубата на котка е ситуация, която никой не иска да преживее. Може да сте живели с котката в продължение на години, така че изчезването ѝ може да ви засегне силно.

Много собственици на домашни любимци поставят на своите котки или кучета микрочип. С помощта на микрочипа човекът, който намери котката, лесно може да се свърже със собственика. Как точно се случва това - ще обсъдим в настоящата статия!

Как работи микрочипът на котката

котка навънСнимка: iStock

Микрочипът на котката се отнася до постоянен идентификационен етикет, имплантиран под кожата на вашия домашен любимец. Процесът на имплантиране на микрочипа е безболезнен, така че няма нужда да се страхувате за вашата прекрасна котка. На котката ви се дава уникален идентификационен номер, който ѝ дава официален статут. Това също така удостоверява, че котката, която притежавате наистина е ваша.

Dogsandcats.bg

Ако възникне спор или някой иска да осинови котката ви без вашето съгласие, това не може да се случи. Идентификационният номер също така помага да се намерят данните ви, в случай че котката ви се изгуби. Когато мяукащият приятел бъде намерен, ветеринарните лекари идентифицират котката и прочитат данните в микрочипа. Оттам се свързват с вас, че котката ви е намерена. Така че, ако котката ви е с микрочип, ще бъде лесно да я намерите.

Как да откриете котката си с микрочип

Най-важното нещо е да се уверите, че сте актуализирали данните си за контакт, за да съвпаднат с тези в микрочипа на котката. Това е необходимо, тъй като това са данните, които се използват за връзка с вас, когато котката ви бъде намерена.

Обърнете се към ветеринарния си лекар и предупредете, че котката ви е изчезнала. Той ще провери нейния микрочип в регистъра. Съществуват различни регистри - на производителя на микрочипа или пък универсален такъв. След това изчакайте обаждане.

котка навънСнимка: iStock

Може да ви е трудно да чакате, когато сте изгубили любимия си домашен любимец, но такъв е начинът, по който работят микрочиповете. Ако гальовният приятел бъде намерен и отведен в приют или при ветеринарен лекар, те сканират животното, за да разберат дали то има чип. Те ще проверят данните за контакт и ще се свържат с вас относно намерената ви котка.

Чиповете не работят като GPS и не дават актуална информация за местоположението на котката ви. Те служат за идентификация на гальовния приятел. Когато някой го намери, трябва да го заведе в приют или ветеринарна клиника. Винаги има недоброжелатели, които ще приберат котката без да се замислят, че може някой да я търси, затова е хубаво и да разлепите съобщения в района със снимка на котката ви и да използвате социалните си канали, за да уведомите приятели и познати, че домашният ви любимец липсва.

Как да предотвратите изгубването на котката си

Загубата на котка може да бъде толкова ужасно преживяване. Дори и да можете да откриете котката с помощта на микрочип, препоръчително е да приложите и най-добрите практики, за да предотвратите загубването ѝ. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат.

котка навънСнимка: iStock

  • Винаги дръжте котката на каишка, когато се разхождате с нея. Уверете се, че тя има идентификационни етикети.
  • Наблюдавайте котката, когато е навън.
  • Кастрирайте или стерилизирайте котката си, за да сведете до минимум желанието ѝ да избяга от дома ви.
  • Поставете микрочип на котката си, за да увеличите шансовете да я намерите, когато се загуби.

Намирането на изгубена котка с микрочип е лесно, но имайте предвид, че това е възможно само когато някой, който може да разчете микрочипа, я намери.

Въпреки това е необходимо да се уверите, че котката ви има чип, тъй като това улеснява процеса на намирането ѝ. Както вече споменахме, най-важното е да се уверите, че сте предоставили правилната информация за контакт, за да бъдете уведомени, когато изгубената ви котка бъде намерена.

Виж още