4 опасности, от които да предпазим котката по време на Великден

котка Великден Снимка: iStock

В еликденските празници са истински символ на пролетта, цветята, хубавото време и надеждата за по-добри моменти. Това е време, което прекарваме в почивка със семейство и приятели, боядисване и чукане с яйца и разбира се - хапване на козунаци!

Въпреки това, когато у дома имаме домашен любимец и то много любопитен, който с най-голямо нетърпение ще иска да подуши козунака, ще провери дали боядисаните яйца ще подскачат, ако бъдат съборени от масата или пък ще иска да си поиграе с изкуствената зелена трева, с която украсявате яйцата и трапезата.

За какво трябва да внимаваме по време на Великденските празници, ако у дома имате котка?

1. Великденски яйца

По принцип котките могат да хапват малко варени яйца като лакомство и това няма да им навреди. Въпреки това, трябва да отбележим, че в великденските такива са боядисани. Боята често прониква отвъд черупката, ако яйцето е пукнато и, макар че тя е безвредна, по-добре да не рискувате и с домашния си любимец. Няма данни дали  боята за яйца е токсична за котките, въпреки това ви съветваме да не рискувате и да разваляте празника си.

Dogsandcats.bg

Като заговорихме за боядисаните яйца - трябва да внимавате мъркащият приятел да не ги помисли за играчки (поради прекрасните си шарени цветове) и да реши да ги бута от масата и да играе футбол с тях. В случай че боядисвате за първи път яйца след като сте се сдобили с коте - може би е по-добре то да остане в друга стая. Със сигурност ще прояви интерес към това, което правите и като нищо би могъл да топне лапичка или муцанка в някоя купа с боя.

В случай че  любопитният домашен любимец все пак достигне боята - консултирайте се с ветеринарен лекар

2. Великденска украса

Всички се гордеем от красивата купа с боядисани яйца, които лежат в прекрасна изкуствена трева. Можем да кажем, че тя е магнит за котките, защото прилича на трева, която те консумират на драго сърце в природата, но е и чудна играчка. Знаем, че котките са очаровани от всички конци, шнурове, блестящи и малки предмети, така че със сигурност прекрасната ви великденска украса ще предизвика интерес.

котка ВеликденСнимка: iStock

В тази графа влизат и най-различните красиви кошници и аксесоари за декорация - венчета, декоративни яйца, зайци и други. Подобно на коледната елха - те имат най-различни малки елементи, които могат да бъдат погълнати. Бъдете нащрек и, ако можете да поставите украсата на високо и недостъпно място - още по-добре за вас.

3. Разбира се - козунаците!

Колкото и да обожаваме козунаци, в никакъв случай те не бива да попадат в устата на нашата котка, защото съдържат редица съставки, които са опасни за здравето ѝ. Котките не бива да се хранят със сладки неща и захар, каквито се съдържат в козунаците. Повечето от тях да украсени със стафиди, а те са много опасни и токсични за котките. Дори и минимално количество стафиди или грозде, може да причини сериозни проблеми на гальовните животни като например бъбречна недостатъчност.

Затова - дръжте пухкавите лапички на котката далеч от вашите козунаци!

Вижте още: Кои човешки храни са опасни за котките

4. Цветя

За настъпващата пролет, всички бихме искали да украсим дома си с ароматни Нарциси, Лалета, Зюмбюли или други цветя, но напомняме, че голяма част от тях са токсични за котките.

Ако все пак искате да присъстват в дома ви, заради празничната атмосфера - поставете ги на недостъпно място.

котка ВеликденСнимка: iStock

Ако котката ви нападне цветята и ги сдъвче хубаво, може да се отрови, а симптоми за това са повръщане, слюноотделяне, диария или друго. В такава ситуация ще трябва да посетите ветеринарния лекар възможно най-скоро.

Вижте още: Кои растения са отровни за котките

Понякога всички тези правила с домашен любимец може да звучат твърде ограничаващи, но котките са любопитни същества и със сигурност ще бъдат привлечени от примамливите миризми у дома. За да не причиним болка и страдания на мъркащия спътник, както и да не разваляме празника си - най-добре да бъдем предпазливи, да се придържаме към стандартната котешка храна и да направим всичко по силите си нашата украса, цветя или храна да не попаднат в любопитните, меки лапи на котката ни.

Пожелаваме ви весел Великден!

Виж още