Как да намерите правилното котешко дърво за вашата котка

котка и котешко дърво Снимка: iStock

К отките са уникални същества - те са свирепи ловци, но обичат да се крият. Те искат да бъдат около семейството, но жадуват за собствено пространство. Както хищник, така и плячка, нашите котешки приятели са изследване на противоположностите, което е една от причините да ги обичаме.

Котките не са еволюирали толкова много от своите диви предци, казват експертите. Те все още имат много от същите инстинктивни нужди, като дивите котки, а котешките дървета отговарят на доста от тези нужди по чудесен начин.

Предлагайки безопасна, сигурна гледна точка и страхотно място за лов, всичко в едно, котешките дървета дават на котките възможности да изпълняват естественото си и желано поведение, което от своя страна намалява стреса им. Като цяло ние принуждаваме котките да се съобразяват с един много човешки свят. Котешките дървета са един от начините, по които всъщност можем да позволим на нашите котки да дадат израз на инстинктивното си поведение!

Кои характеристики да имате предвид при избора на котешко дърво и защо?

котка и котешко дървоСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котешките дървета предлагат безопасни, спокойни места за дрямка, високи гледки, места за хранене далеч от кучета и деца и възможност за избягване на конфликти с други домашни животни. Те също така осигуряват пространство за игра, под формата на драскане, място за наблюдение на птици и слънчеви бани (ако родителите на домашни любимци са поставили дървото близо до прозорец) и могат да бъдат чудесни за интерактивна игра.

  • Височина на котешкото дърво

Вертикалното пространство е наложително за котките. Височината предлага място за сигурност, възможност за изследване на цялото пространство и позволява успешно избягване на други котки, кучета и пълзящи малки деца. Височината е комфорт и сила за котките.

котка и котешко дървоСнимка: iStock

Тъй като котките също са хищници, стоенето над земята осигурява изгодна точка за дебнене на плячка. Освен това е чудесно обогатяване.

И така, колко високо трябва да е котешкото дърво? Колкото по-високо, толкова по-добре, тъй като предлага повече възможности за избор за котката.

  • Места за скриване и спане

Ако котката ви се крие, изберете дърво с пещера или кубче, подобно на купол. Тези функции са чудесни за време за дрямка. Уверете се, че са достатъчно големи, за да може котката ви да влезе и да се обърне удобно.

  • Драскащи повърхности

Тъй като драскането е нормално поведение при котките, за което трябва да осигурите необходимото пространство, със сигурност котешкото дърво трябва да има стълбове за драскане. Драскането позволява на котките да поддържат ноктите си чисти, като премахват старите обвивки. То също така позволява непрекъсната мобилност на ноктите и предоставя възможности за разтягане. Котките също използват чесане като форма на визуална и обонятелна комуникация с други котки.

Имайте предвид посоката, в която вашата котка обича да се чеше - хоризонтално, вертикално или под наклон, и потърсете равнини, които отговарят на това предпочитание. Зоната за драскане трябва да бъде минимално по-висока/по-дълга от височината/дължината на напълно порасналата котка, така че вашата котка да може да се разтегне до пълния си ръст/дължина.

  • Размерът на вашата котка спрямо котешкото дърво

Котешките дървета не трябва да се клатят и мърдат, когато се използват. Котките не се чувстват в безопасност, когато се катерят по люлеещо се котешко дърво.

котка и котешко дървоСнимка: iStock

По-голямата котка ще се нуждае от достатъчно здраво дърво, за да я издържи - потърсете по-широка, по-тежка основа, както и по-големи платформи.

Котешкото дърво е задължителен аксесоар за всеки котешки дом. Инвестицията си заслужава, а за да сте сигурни, че котката ви го ползва - осигурете го по възможност преди появата на вашата котка. Така дървото вече ще е във вашия дом, когато мяукащият приятел изследва средата.

Виж още