Защо виното е токсично за котките

котка и стопанка с чаша вино Снимка: iStock

М ного любители на котки със сигурност оценяват чаша хубаво вино вечер, за да се отпуснат след дълъг работен ден, още повече ако котката се присъедини към идилията. Може да се случи да оставите чашата си за секунда и мъркащият приятел да е надвесил любопитно нос над нея. Макар че виното (и като цяло алкохолът) не са особено привлекателни за котките и малко действително ще отпият - някои котки могат да го направят.

Както знаем - алкохолът е токсичен за повечето домашни любимци. Малко количество няма да убие котката ви, но поради малкия размер на гальовните животни дори малка доза може да бъде опасна. В тази статия ще обсъдим как да подходите, ако мъркащият приятел отпие от чашата ви и колко бързо трябва да действате.

Могат ли котките да пият вино?

котка и стопанка с чаша виноСнимка: iStock

Да приемем, че сте хванали котката си да ближе от чашата ви за вино. Как да разберете дали е поела твърде голямо количество?

Dogsandcats.bg

Признаците на алкохолно отравяне при котки са доста подобни на признаците, които показват хората. Всяко от следните неща е индикация, че вероятно трябва да заведете мъркащия приятел на ветеринар.

  • Дезориентация
  • Прекомерно уриниране
  • Повишен прием на вода
  • Летаргия

Ако вашата котка изпитва тежко алкохолно отравяне, признаците са още по-тежки:

  • Гърчове
  • Мускулни спазми и треперене
  • Припадък
  • Бавно, повърхностно, затруднено дишане
  • Парализа

Когато започнете да забелязвате тези симптоми, трябва незабавно да заведете котката си на ветеринар.

Какво се случва, ако котката ми пие вино?

Какво ще се случи, след като котката ви е консумирала алкохол, зависи от това колко е погълнала.

Ако гальовният спътник ви е облизал малко от чашата ви, вероятно няма да се случи нищо, а може и да заспи. От друга страна, ако той е консумирал повече, вече знаете какво да правите - свържете се с ветеринарния лекар възможно най-скоро.

котка и стопанка с чаша виноСнимка: iStock

Кой алкохол е най-лош за котките

Както всички знаем, виното не е единственият алкохол и вместо това котката ви би могла да попадне на бира или твърд алкохол. Въпреки че нито едно от тях не е безопасно за пиене от котки, някои са по-вредни от други. За котките всичко се свежда до съдържанието на етанол в алкохола.

Светлата бира е най-безопасна, тъй като има най-ниско съдържание на алкохол. Следват занаятчийските бири, последвани от вината. Твърдият алкохол е почти толкова лош, колкото почистващите препарати и подобни артикули.

Въпреки че виното не е най-лошата алкохолна напитка за котка виното, все пак не е безопасно за домашните любимци. Така че ако мъркащият приятел докопа чашата ви и дори отпие повече - побързайте да се посъветвате с ветеринарен лекар.

Вижте още:

Кои човешки храни са опасни за котките

Защо алкохолът е опасен за котките

Виж още