10 неща, които правите, а котката ви мрази - част 2

ядосана котка 3 Снимка: iStock

С ъжителството с котка е трудно може да се изрази с думи. Домашните любимци обогатяват живота ни толкова много, че бихме направили всичко, за да се чувстват добре. Те добавят голямо количество позитивизъм в деня ни и често ни развличат в трудни моменти.

Хората и животните комуникират много различно. Макар и понякога да си мислим, че правим нещо хубаво, всъщност мъркащия ни приятел има друго мнение.

След като разгледахме 10 неща, които правите, но котката ви не харесва, подготвихме втора порция с още толкова „идеи” как да влудите темпераментния си домашен любимец.

ядосана жена и коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

1.Да й се карате 

Котките са толкова инатливи животни, че с поведението си може да ви поставят на прага на търпението. Макар и да са напакостили, крещенето никак не помага. Всъщност има обратен ефект - прави ги объркани, уплашени и неразбиращи. Работещото в тези случаи би било да опитате да говорите с тях спокойно, а когато са послушни да ги награждавате. 

2. Да не се погрижите за нея, ако е болна

Мъркащите домашни любимци са горделиви и често прикриват болката си. В същото време трябва да забележим, ако нещо с тях не е наред и да се погрижим. Като техни стопани, вие познавате достатъчно добре мъркащия си приятел, за да да забележите странно поведение от негова страна. Те много биха се обидили, ако игнорирате тяхната болка. 

3. Да настоявате да пие вода от купа, която не харесва 

Хората имаме най-различни странности - имаме любима чаша за кафе или обичаме да се храним в определена чиния и по определен начин. Същото се случва и с гальовните домашни любимци.

Възможно е да откажат да пият вода, просто защото не харесват купата си. Тъй като няма как да ви го кажат, те ви го показват. Решението е да опитате различни неща и да видите как ще реагира животинчето. Имайте предвид, че то може да се чувства комфортно и с най-необичайната купа, като например опаковка от салата или сирене. 

4. Да я храните с развалена или стара храна 

Вие бихте ли яли храна, престояла седмица в хладилника? За развалена дори да не става дума, най-малкото можете да си докарате някои неприятни здравословни състояния. Същото се отнася и за пъргавия ви домашен любимец.

Освен че тази храна не е вкусна, тя съдържа и бактерии, които не бива да попадат в устата на котката ви. В случай, че често остава неизядена мокра или суха храна в купичката, можете да намалите порциите, с които храните мъркащия ви приятел.

ядосана жена и котка 2Снимка: iStock

5. Да я дразните 

Макар и да им се радвате и да искате да си играете с тях, мъркащите домашни любимци не винаги искат това. Те предпочитат да играят, когато те решат. Като собственици на котка, трябва да уважавате личното ѝ пространство. Всякакви поведения тип боцкане, дърпане, преследване ще я раздразнят и тя ще се почувства уплашена.

6. Да я взимате в ръце и галите твърде настоятелно

На вас също няма да ви хареса, ако някой ви сграбчи да ви гушка неочаквано, нали? Същото изпитва и вашият домашен любимец. В допълнение, твърде силното и агресивно галене не са никак приятни за темпераментните животинки. Колкото и да са сладки и искате да ги гушнете - помнете, че те не обичат да бъдат държани против тяхната воля.

7. Да я обличате 

Да, на всички ни се иска да сложим някоя сладка шапка или облекло на котката си, но това е голяма грешка. Мяукащите животни имат силни инстинкти и приличат много по техните предци - дивите котки. Дрехите пречат на пластичността и пъргавината им. 

8. Недостатъчно тоалетни 

Мъркащите животни трябва не само да имат изрядно чиста тоалетна, но и резервна такава. В случай, че имате повече от един мъркащ домашен любимец вкъщи следва да подсигурите отделна тоалетна за всеки едно от тях. Ако неглижирате това, може да си навлечете гнева им и леглото ви да се превърне в чудна котешка тоалетна.

9. Да я пренасяте в клетка 

Мъркащите животни не обичат да бъдат поставяни в затворени пространства. Случаят с клетката е особен, тъй като котката хем недоволства срещу малкото пространство, хем знае, че отива на ветеринар.

Можете да помогнете на мъркащия си приятел като поставите одеяло вътре, за да му е меко и топло. Преди пренасянето, оставете клетката близо до гальовния домашен любимец, за да може да я подуши. Поставете вътре лакомство или котешка трева, тъй като това ще го „примами”. След като веднъж е вътре го наградете.

запознаване на коткиСнимка: iStock

10. Да я запознаете с друга котка 

Макар и мъркащите приятели да обичат да си имат компания в лицето на друга котка, процесът по опознаване е дълъг, дори може да се окаже неуспешен. Присъствието на второ мяукащо животно в къщата ви, със сигурност ще се отрази на вашия домашен любимец и ще го накара да се почувства застрашен.

Все пак, ако планирате да отглеждате втора котка трябва да се въоръжите с търпение и плавно да запознаете двете животинчета.

Не се притеснявайте дали правите някои неща грешно. Няма как да сте перфектни и да угодите на всяка котешка прищявка. Все пак, съществуват прости неща, за които можем да се постараем, за да не дразним темпераментния си спътник. Не забравяйте, че котките обичат стопаните си, макар и понякога да не го разбираме.

Вижте още:

10 неща, които правите, а котката ви мрази - част 1

Котешките лакомства и награди: какво трябва да знаете?

Как котката показва, че ви обича?

Виж още