Как да помогнем на кърмеща котка, ако няма мляко

котка и малки котенца Снимка: iStock

К ърменето е важен момент за новата котешка майка и новородените бебета и като собственик на гальовен домашен любимец  е важно да осигурите всичко необходимо на кралицата в този момент. Ако забележите, че котката ви е спряла да произвежда мляко или произвежда по-малко, може да започнете да се притеснявате.

Новородените котенца разчитат изцяло на майка си за храненето, а тъй като растат толкова бързо, това е жизненоважен момент от тяхното развитие. През първите няколко седмици котенцата не виждат, не чуват, не могат да ходят до тоалетна сами и са напълно зависими от майка си. Майчиното мляко не е просто храна за котенцата, а съдържа и коластра, която е жизненоважен имунен стимулатор в първите дни, както и важни витамини и минерали.

котка и малки котенцаСнимка: iStock

Ако майката не произвежда достатъчно мляко, това може да е опасно за малките. За щастие има прости, но ефективни начини да помогнете на кърмещата котка, а ако тя не произвежда достатъчно мляко. В тази статия ще разгледаме шест от най-добрите начини да помогнете на котката си да подобри производството на мляко.

Dogsandcats.bg

1. Диета

Диетата е първият и най-важен фактор за подобряване на производството на мляко на вашата котка. Не само, че кралицата трябва да приема повече калории като цяло, за да осигури храна за растящите котенца, но и храната, която приема, трябва да е хранителна и пълна с важни витамини и минерали. По време на кърмене котката ви обикновено изяжда до четири пъти повече храна от обичайното си количество - и може да изглежда гладна и след това! Препоръчваме специално разработена храна за кърмещи котки, тъй като тя съдържа жизненоважни антиоксиданти, които укрепват имунната система, и основни хранителни вещества.

2. Хидратация

котка и малки котенцаСнимка: iStock

Вашата котка не само се нуждае от по-висок калориен прием, докато храни растящите котенца, но и от повече течности. Котките получават по-голямата част от хидратацията си от храната, така че не забравяйте да я храните с достатъчно мокра храна заедно със сухите гранули. Също така се уверете, че тя винаги има на разположение прясна и чиста вода.

3. Премахване на стреса

котка и малки котенцаСнимка: iStock

Ако котката ви се чувства стресирана или тревожна, това често се отразява драстично и на производството на мляко. Уверете се, че тя е на спокойно, тихо място, където се чувства в безопасност и е далеч от прекалено много посетители или разсейващи фактори. Уверете се, че държите други котки, кучета и деца далеч от нея, особено през първите няколко седмици, за да ѝ помогнете да се чувства сигурна и спокойна.

4. Помислете за мастит

Ако сте забелязали, че котката ви не произвежда достатъчно мляко, а котенцата ѝ все още изглеждат гладни, проблемът може да е евентуална инфекция или запушване, причинени от постоянното чесане и сучене на котенцата. Маститът е възпаление на гърдите на котката ви и ако те са подути, може да са блокирани и да не могат да произвеждат мляко. Това също е болезнено състояние за котката ви и тя може да спре да храни котенцата си, за да избегне съпътстващата болка. Обикновено то се ограничава само до едно или две от зърната, така че котенцата могат да продължат да се хранят с останалите - ако майката им позволи.

В такава ситуация - посетете ветеринарния лекар, за да прегледа котката. Може да се ноложи прием на антибиотици, за да се излекува инфекцията или други медикаменти.

котка и малки котенцаСнимка: iStock

Първите 8 седмици са жизненоважно време за растящите котенца, тъй като те получават цялото си хранене от майка си. Ако котката ви е спряла да кърми или производството на мляко се е забавило, важно е да поправите ситуацията възможно най-бързо. Макар че често става дума за лесен за отстраняване проблем и много от горепосочените методи могат да подействат, понякога ситуацията е по-сложна и силно препоръчваме да заведете котката си на преглед при ветеринар, ако проблемът продължава.

Виж още