Кога започват малките котета да се хранят с котешка храна

Малко коте Снимка: IStock

К отенцата преживяват бързо развитие, превръщайки се от мълчаливи мънички космати топки в красиви млади котки само за няколко седмици. Постепенно те започват да ходят, да се катерят по кутията си и дори да излизат извън нея, което на вас със сигурност ще ви коства стресови ситуации в търсене на някое мъниче. 

Ако имате у дома котило с прекрасни котета, вероятно се чудите кога е подходящият момент, в който можете да започнете да им давате храна за котки и кога ще спрат да пият от млякото на майка си. 

Кога се отбиват котенцата?

През първата половин година котенцата ще растат от средно тегло при раждане от около 100 грама до около 2 кг. Само през първите две седмици след раждането, тяхното телесно тегло се удвоява.

Dogsandcats.bg

От раждането си до около 4-седмична възраст, мъничетата се хранят само с млякото от майка си, така че в този период вашата работа е да се уверите, че тя получава необходимата качествена храна и се чувства възможно най-комфортно. Уверете се, че кралицата има лесен достъп до храна, вода и тоалетна, тъй като от нейното здраве зависи здравето на малките котета. 

Малко коте хранаСнимка: IStock

Когато котенцата навършат 3–4 седмици, ще забележите, че малко по малко стават все по-силни и любопитни. Те ще пълзят наоколо, ще си играят с братята и сестрите си и ще се интересуват от всичко, което прави майка им и разбира се - вие. Тъй като малките им зъби също се появяват, това означава, че котенцата могат да започнат да хапват малко по малко храна за котета.

Котенцата, които се кърмят обикновено са “щастливи” с млякото на майка си, но се наблюдава, че когато навършат около 4-6 седмици, постепенно започват да проявяват интерес към котешката храна. Това е и моментът, в който те стават много по-игриви, изразходват енергия и ще имат нужда от повече храна. 

Кога котенцата могат да ядат мокра храна?

Мъничетата могат да започнат да се хранят с мокра храна по всяко време на възраст от четири до шест седмици – тогава за тях става лесно да я поглъщат и усвояват. Ако майка им все още не го е направила, заведете ги до чинията и внимателно сложете малко храна пред тях. Мирисът със сигурност ще ги привлече и ще се опитат да хапнат от нея.

Кога котенцата могат да ядат суха храна?

Всъщност е добре да ги накарате да опитат и гранули през този период от време, стига да са навлажнени с малко топла вода, за да са достатъчно омекнали. Докато зъбите им все още растат, трябва да сте внимателни със сухата храна, тъй като те не могат да я сдъвчат лесно. Задължително купувайте храна за малки котенца, тъй като в противен случай - те няма да успеят да сдъвчат храната си и могат или да не се хранят с нея, или да я повърнат.  

Правилото при хранене на котки е, че мъничетата трябва да консумират храна за подрастващи котки докато навършат 1 година. Разбира се, ако кастрирате мъркащия домашен любимец на шестия или седмия месец, той най-вероятно ще трябва да премине на храна за кастрирани котки. В зависимост от индивидуалните нужди на вашата котка, както и от нейния размер и порода - можете да изберете правилната храна за нея, а винаги когато не сте сигурни - посъветвайте се с ветеринарен лекар. 

Виж още