Как да запозная котката ми с ново коте

запознаване на котки Снимка: iStock

М акар и да се вълнувате силно от пристигането на второ коте в дома, може би не всички членове на вашето семейство ще са във възторг! За котката, която вече живее у вас, има определена територия и си мисли, че тя е шефът в къщата, може тази промяна да е доста трудна.

Основно правило при запознаването на домашни любимци е да го правите много бавно, без да насилвате двете животинчета! Тези първи стъпки са от огромно значение, защото могат да имат отражение в отношенията им по-късно.

Всички искаме дом, който е спокоен, домашните ни животни се разбират, а на нас очите ни капят от радост, когато ги видим гушнати под одеялце. В случай, че ви предстои да запознаете гальовния си домашен любимец с ново коте, следвайте тези прости стъпки:

1. Помислете за личността на вашите котки

запознаване на коткиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Преди да осиновите ново коте в дома си, помислете за характера и възрастта на настоящия ви мъркащ приятел. Ако вашият домашен любимец е в разцвета на силите си и има смела, находчива личност, той може да се зарадва на нов гальовен съквартирант, с който да си играе.

От друга страна, ако мяукащият ви домашен любимец е по-затворен, не обича нови неща, страхува се от нови хора или се стресира от най-малкото нещо, може би второ коте в дома ще му се отрази негативно. Все пак, повечето гальовни животни са доста адаптивни и биха могли да приемат нов мъркащ член на семейството постепенно.

2. Осигурете им отделни стаи и ги запознайте с аромат

Първата стъпка от запознаване на две котета е да ги оставите първо да подушат миризмите си. Има различни начини, по които можете да го направите.

Първоначално ги дръжте в отделни стаи. По този начин те постепенно ще свикнат с аромата един на друг без да се налага да се срещат.

Можете да дадете на мъркащият ви приятел играчката, с която си играе новото коте или обратното. Това е друг метод, по който двете животни ще могат да се подушат, а и ще видите как по-възрастният представител ще реагира на играчка напоена с миризмата на новата котка.

След няколко дни можете да се опитате да ги срещнете. Ако имате например стъклена холна врата, през която се вижда в помещението, бихте могли да ги поставите от двете страни. Така хем ще усещат ароматите си, хем ще се видят, макар и през вратата.

Не се притеснявайте, ако по-големият мъркащ домашен любимец съска или избяга. Това е нормална реакция. В някакъв момент любопитството със сигурност ще надделее и ще прояви отново интерес към котето. В някакъв момент можете вече плавно да отворите вратата и да ги срещнете.

3. Ползвайте спрей с феромони

Ако забелязвате, че по-големият домашен любимец се стресира и изглежда нервен, можете да вкарате в действие и феромонен спрей. Тези продукти обикновено успокояват страстите сред котките.

4. Бъдете търпеливи

запознаване на коткиСнимка: iStock

Никога не бързайте и не притискайте двете животни. Котките са създания, които обичат рутината. Те харесват да се хранят в определено време, да знаят кога се прибирате от работа, кога ще си играете с тях и всякакви подобни действия от ежедневието.

Представете си каква промяна ще настъпи, ако изведнъж рутината се измени с втори домашен любимец! Останете спокойни, позитивни и търпеливи. Срещайте животните всеки ден за определено време, ако имате възможност и по няколко пъти на ден. В зависимост от тяхната реакция ще определите колко често да се случва това.

5. Осигурете отделна тоалетна за новото коте

Котките обичат да имат свое пространство и отделната тоалетна е задължителна. Купичките за храна и вода не правят изключение. Ако ползват едни и същи принадлежности, това може много да ядоса по-голямата котка. Най-добре да елиминирате споровете, които могат да възникнат между двете животни, като им подсигурите отделни аксесоари.

6. Оставете ги заедно в една стая

След като почувствате, че нещата вървят гладко и по-голямата ви котка е свикнала с новия другар, можете да отворите вратите и да ги оставите да се разхождат спокойно. Направето го в ден, когато можете да сте вкъщи през целия ден или поне в по-голямата му част. Ако ги срещнете и след това отидете на работа, не се знае какво можете да заварите като се върнете.

Когато двете животинчета пребивават спокойно из жилището ви, следете как се държат едно с друго и бъдете готови за потенциални спорове. От по-голямата си котка можете да очаквате да съска, да се отръпне или да подуши малчугана, след което бързо да се скрие някъде. Възможно е дори да пренебрегне съществуването му.

Внимавайте за малкото коте, тъй като тези сладки животинки са доста игриви и могат да са много непредпазливи. Има вероятност да се опитат да „досаждат” на по-голямата ви котка, да я приканват да си играе с тях, дори могат да скочат върху нея. Ако това се случи, пренасочете вниманието на малкото с играчка и към друг край на жилището ви.

Ако запознавате две възрастни котки, можете да очаквате различни неща - съскане от двете страни, могат дори да се скарат, особено, ако единят представител е по-агресивен или страхлив. От друга стана, не е изключено процесът да премине гладко, тъй като и двете животинчета са достатъчно „зрели“.

Независимо от вързастта на мъркащите приятели, които запознавате - трябва да подходите с търпение и в никакъв случай да не ги срещате изведнъж.

7. Окуражавайте ги да играят заедно

След като успешно сте срещнали двете животни и можете да държите вратите си отворени през повечето време и плавно да насочвате котките към игра. Ако по-възрастната ви котка има любима играчка - въдица, мишка или пера, можете да опитате да си поиграете и с двете котета едновременно. Това ще насърчи положителното взаимодействие между двете животни.

запознаване на коткиСнимка: iStock

Ако играта мине сравнително добре, можете да ги поощрите и двете едновременно с лакомство.

Единствено, бъдете нащрек за по-голямата котка да не нарани неволно по-малкото животинче. Все пак, мъничетата не са добре координирани, дори самите ние трябва да внимаваме да не ги настъпим, тъй като те обичат да се бутат в краката на хората.

8. Хранете ги по едно и също време

Друг начин, по който можете да ги подтикнете към заедност, е да ги храните по едно и също време. Отделните купички са задължителни, а също така, не забрайте да оставите достатъчно място между двете домашни животни. Можете дори да ги разделите в двата отделни ъгъла на помещението, за да може по-голямата ви котка да не се почувства застрашена.

9. Позволете на по-голямата котка да установи йерархия

Ще отнеме време докато вашият стар домашен любимец опипа добре почвата с новото коте. При тези животни съществува определена йерархия и по-възрастният представител ще има нужда да знае кой кое място заема. Може периодично да се случва по-голямата ви котка да се нахвърля върху малкото, когато то направи нещо, което тя категоризира като лошо. Това поведение е нормално, но трябва да внимавате и да следите, ако това се превърне в насилие!

Макар и предизвикателство, голямата ви котка със сигурност ще свикне с новия гальовен представител. Останете търпеливи и дайте достатъчно въздух на двете животни. За да направите прехода максимално приятен, насърчавайте всякакви положителни взаимодействия, които имат двете животни. Използвайте похвали, лакомства, галете ги и показвайте, че ги обичате. Всичко това ще помогне на по-възрастния представител са асоциира мъничето с щастливи и положителни неща.

Веднъж когато двете животни станат приятели, ще видите колко добре ще се организират в игрите и пакостите и ще се превърнат в истински съучастници!

Виж още